ANP

De man die is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber is in 2012 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. In 2010 verkrachtte hij twee meisjes van 16 en 17.

In de nacht van 30 april op 1 mei, Koninginnedag, bedreigde de man uit Zeewolde twee meisjes in Nijkerk met een nepvuurwapen. Hij liet ze seksuele handelingen met elkaar verrichten en verkrachtte hen.

Tegenover getuigen verklaarde de man dat hij trots was op zijn daden en dat "een droom was uitgekomen". Hij was verslaafd aan cocaïne en pleegde na de verkrachtingen nog enkele afpersingen.

Tegen de samenleving beschermen

De rechtbank van Arnhem veroordeelde de man in eerste instantie tot 16 jaar cel, meer nog dan de officier van justitie had geëist. "De samenleving moet zo lang mogelijk tegen deze verdachte worden beschermd", vond de rechtbank.

In hoger beroep werd het vonnis 4 jaar minder. De man werkte niet mee aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daardoor kon geen stoornis worden vastgesteld en werd hij volledig toerekeningsvatbaar verklaard. In dat geval kan er ook geen tbs worden opgelegd.

Resocialisatie

De man was bezig aan een resocialisatie-traject, de zogenoemde detentiefasering. Veroordeelden komen anderhalf jaar voor het einde van een celstraf in aanmerking voor zo'n traject.

Dat moment was ongeveer een half jaar geleden, omdat gedetineerden onder normale omstandigheden na ongeveer twee derde van hun straf in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating. De man werd in oktober van 2010 namelijk al opgepakt en zat sindsdien vast. Over een jaar zou twee derde van zijn straf voorbij zijn, omdat het voorarrest ook van de straf wordt getrokken.

De politie kwam de man gisteren al op het spoor, maar arresteerde hem niet meteen, omdat ze hoopten dat hij hen naar Faber zou leiden. Dat is niet gebeurd. De zoektocht naar de 25-jarige Utrechtse die anderhalve week geleden verdween gaat daarom door.

Kaartenmaker: mogelijk schuilde Anne Faber onder een ecoduct

STER reclame