Gewonden op straat na de aanslag op de Ramblas in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

De twaalf terreurverdachten achter de aanslagen in Spanje: een overzicht

De Catalaanse politie zegt dat er geen aanwijzingen zijn om aan te nemen dat er meer dan twaalf mensen achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils zitten. De jongens en mannen maakten deel uit van een terreurcel uit Ripoll, een onopvallend plaatsje zo'n 100 kilometer ten noorden van Barcelona.

Bijna alle daders zouden elkaar goed hebben gekend. Van de twaalf vermoedelijke leden van de terreurcel had een groot deel familiebanden. Nu ook de 22-jarige Younes Abouyaacoub is doodgeschoten door de politie, zijn zij allemaal dood of gearresteerd.

Vier van hen zijn opgepakt, zes mannen zijn gedood door agenten en twee anderen kwamen om bij een explosie in een huis in de plaats Alcanar. Een overzicht van de mensen die vermoedelijk betrokken zijn bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

Het uitzicht op Ripoll vanuit het huis van de imam die wordt gezien als het brein achter de terreurcel

De dader van de aanslag in Barcelona

De 22-jarige Younes Abouyaacoub zat achter het stuur van het busje dat donderdag inreed op voetgangers op de Ramblas in hartje Barcelona. Bij de aanslag kwamen dertien mensen om het leven en raakten er meer dan 130 gewond.

Abouyaacoub werd geboren in de plaats Mrirt, in het noorden van Marokko. De stad ligt in een arme regio, waar Berbers wordt gesproken. Net als veel andere inwoners van het gebied trok het gezin Abouyaacoub naar Spanje. Daar kwamen zij terecht in de Catalaanse plaats Ripoll.

Foto's van Abouyaacoub die zijn vrijgegeven door de Catalaanse politie

De twintiger leidde er een rustig leven, zeiden familieleden tegen persbureau Reuters. Door inwoners van Ripoll wordt hij omschreven als een verlegen jongen. Abouyaacoub zou in korte tijd zijn geradicaliseerd.

Na de aanslag in Barcelona sloeg hij op de vlucht in een auto. De bestuurder van die wagen zou hij hebben gedood. In de dagen die volgden was hij voortvluchtig. Vandaag werd hij doodgeschoten in Subirats, dat op ongeveer 50 kilometer van Barcelona ligt.

Het vijftal achter de aanslag in Cambrils

Vijf andere leden van de terreurcel werden op de avond na de aanslag op de Ramblas doodgeschoten bij een tweede aanslag in de plaats Cambrils, een kustplaats ruim 100 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. De jihadisten reden daar met een auto in op voetgangers. Bij de aanslag kwam een vrouw om het leven en raakten zes mensen gewond.

Een van de daders is de 18-jarige Moussa Oukabir. Hij werd er in eerste instantie van verdacht dat hij het busje bestuurde dat inreed op mensen in Barcelona. Later kwam naar buiten dat hij was doodgeschoten bij de aanslag in Cambrils.

Facebook-profiel Moussa Oukabir

Oukabir kwam ook uit Ripoll en had zowel de Marokkaanse als de Spaanse nationaliteit. Een kennis omschreef hem als een aardige en normale jongen. Toch was hij waarschijnlijk al lange tijd geradicaliseerd.

Op Facebook noemde Oukabir zichzelf Moussa De La Vega en plaatste hij foto's van mannen met wapens. Daarnaast schreef hij op het sociale netwerk Kiwi dat hij ongelovigen wilde doden en alleen moslims zou sparen. Hij zou gestolen papieren hebben gebruikt om het busje te huren dat werd gebruikt bij de aanslag in Barcelona.

Moussa Oukabir

Ook Mohamed Hychami (24) is een van de terroristen die werden doodgeschoten in plaats Cambrils. Hychami komt net als de anderen uit Marokko en woonde ook in Ripoll.

Volgens familieleden ging hij veel om met zijn neef Younes Abouyaacoub. Een nicht uit Mrirt vertelde dat de twee haar bij een bezoek aan Marokko uit religieuze overwegingen geen hand meer wilden geven.

Onder de andere terroristen die werden gedood in Cambrils is ook het broertje van Mohamed, de 21-jarige Omar Hychami. Daarnaast werden ook Houssaine Abouyaacoub (19) uit Ripoll en Saïd Allaa (18) uit het nabijgelegen dorpje Ribes de Freser, doodgeschoten.

Saïd Allaa en Mohamed Hychami op foto's die de Catalaanse politie verspreidde

De vier arrestanten

Een van de mannen die werden opgepakt na de aanslagen in Barcelona en Cambrils is de broer van Moussa Oukabir. De 28-jarige Driss gaf zichzelf aan op het bureau in Ripoll, omdat zijn foto na de aanslag werd verspreid door de politie. Hij zei dat zijn broertje zijn paspoort had gestolen en dat hij niets te maken heeft met de aanslagen.

Ook Sahal el-Kharib (34) en Mohammed Allaa (27) werden gearresteerd in Ripoll. El-Kharib werd opgepakt bij een huiszoeking. Waar hij van wordt verdacht is niet duidelijk. Allaa is vermoedelijk de eigenaar van de auto die werd gebruikt bij de aanslag in Cambrils.

Een man wordt geboeid afgevoerd door de politie in Ripoll

De lichamen in Alcanar

In het huis dat door een explosie werd verwoest in de plaats Alcanar zijn volgens de Spaanse politie twee doden gevonden. De woning was vermoedelijk een uitvalsbasis voor de terreurcel.

De ontploffing was vorige week in de nacht van woensdag op donderdag. Waarschijnlijk explodeerden gasflessen die de terroristen wilden gebruiken bij de aanslagen. Na de explosie zouden ze hun plannen hebben gewijzigd.

Van het huis in Alcanar is na de explosie niets meer over

Onder de doden is een imam uit Ripoll. Deze Abdelbaki Es Satty, een man van in de veertig, wordt gezien als het brein achter de terreurcel en zou de andere leden hebben gehersenspoeld.

Es Satty had kinderen en werkte in de lokale moskee. Hij zou vorige week ineens zijn verdwenen uit Ripoll. De inwoners van het plaatsje dachten dat hij naar Marokko was vertrokken. De politie heeft zijn huis doorzocht.

De 27-jarige Mohamed Houli Chemlai werd na de ontploffing zwaargewond onder het puin vandaan gehaald. Hij is gearresteerd.

De burgemeester van het Catalaanse stadje zei verbijsterd te zijn dat dit allemaal kon gebeuren in Ripoll. "Er wonen maar 11.000 mensen in deze plaats en slechts negen procent is immigrant", zei hij. "Vrijwel iedereen kent elkaar."

Een vrouwelijke inwoner sloot zich daarbij aan. "We kenden deze jongens ook. Het waren normale mensen. Geen moordenaars."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl