De auto van de terroristen is op zijn kop terechtgekomen AFP

In de Spaanse kustplaats Cambrils, ruim 100 kilometer ten zuidwesten van Barcelona, is aan het begin van de nacht een tweede terreuraanslag gepleegd. Vijf terroristen werden door de politie gedood, toen ze begonnen in te rijden op het flanerende publiek. Cambrils is een populaire plek in de buurt van Salou.

Zes burgers en twee agenten raakten gewond. Een van de zwaargewonde burgers, een vrouw, overleed later in het ziekenhuis. De autoriteiten zeggen dat er een verband is met de aanslag van gisteren in Barcelona, die door Islamitische Staat is opgeëist.

Mogelijk werd er ook nog een derde aanslag voorbereid. In Alcanar, 200 kilometer ten zuidwesten van Barcelona, blijkt er gisternacht een explosie te zijn geweest in een huis waar explosieven met gasflessen werden gemaakt. In het huis viel één dode.

De terroristen in Cambrils zouden bij een politiecontrole zijn aangehouden en er vervolgens met hun personenauto vandoor gegaan zijn. Ze belandden uiteindelijk op de promenade en reden daar in op een politiewagen en op het publiek. Ze stapten uit en begonnen met messen in te steken op mensen, waarna de politie ze neerschoot.

Onderzoek bij auto na aanslag Cambrils

De terroristen droegen iets wat leek op bomgordels, maar volgens de regionale overheid waren ze nep. De hele gang van zaken roept de vraag op of de vijf wel van plan waren een aanslag te plegen in Cambrils. Mogelijk waren ze op weg naar een ander doel.

Barcelona

Volgens de politie is er een verband tussen de aanslag in Cambrils en die van van donderdagmiddag in Barcelona. Daarbij reed een busje in op voetgangers op de Ramblas. De dader is nog steeds voortvluchtig.

Bij de terreuraanslag in Barcelona kwamen zeker dertien mensen om het leven en raakten honderd mensen gewond. Drie Nederlanders raakten gewond; zij zijn buiten levensgevaar.

In Spanje wordt om 12.00 uur een minuut stilte in acht genomen. Ook zijn er drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Aanslagen in Barcelona en Cambrils, explosie in Alcanar

STER reclame