De politie tijdens een operatie in Ripoll gisteren AFP

De Spaanse politie heeft vanochtend in Ripoll het huis van een imam doorzocht, meldt de krant El Pais. Mogelijk was de geestelijke nauw betrokken bij de aanslagen in Barcelona en Cambrills en is hij omgekomen bij de ontploffing in het huis in Alcanar, waar de terroristen hun aanslagen voorbereidden.

Ripoll is het stadje aan de rand van de Pyreneeën waar de meeste verdachten vandaan kwamen. In het huis van de imam zijn dna-sporen verzameld, die kunnen worden vergeleken met het dna op een van de lichamen die in Alcanar zijn gevonden.

In het huis in Alcanar waren de verdachten woensdag bezig met explosieven en gasflessen, die voortijdig ontploften. Daarbij vielen twee doden, onder wie dus mogelijk de imam. Vermoedelijk hebben de terroristen toen besloten hun plan voor een bomaanslag te laten varen en in plaats daarvan met auto's in te rijden op mensen op straat.

Verbazing

Bij de moskee in Ripoll wordt met verbazing gereageerd op de mogelijke betrokkenheid van de imam, zegt verslaggever Eva Wiessing, die in het stadje is. Moskeebestuurders zeggen dat ze nooit hebben gemerkt dat de man radicale ideeën had en hij kleedde zich ook niet opvallend.

De imam werkte minder dan een jaar in Ripoll en nam in het voorjaar, voordat de ramadan begon, afscheid. Hij zei dat hij naar huis zou gaan, vermoedelijk in Marokko. Vorig jaar zou hij zes maanden in België hebben gewoond.

De vermoedelijke daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils kwamen maar weinig of zelfs helemaal niet in de moskee, zeiden de bestuurders tegen Wiessing.

Grenscontroles

Van alle verdachten is er nog één voortvluchtig. Dat is de 22-jarige Younes Abouyaaqoub. Mogelijk was hij de bestuurder van het busje dat op de Ramblas in Barcelona dertien mensen doodreed. Eerder werd gedacht dat de bestuurder de 17-jarige Moussa Oukabir was, die later in Cambrills werd doodgeschoten door de politie. De Spaanse politie zegt dat de zoektocht naar de bestuurder nog altijd in volle gang is.

Om te voorkomen dat Abouyaaqoub uit Spanje wegkomt, zijn er strenge verkeerscontroles aan de grens met Frankrijk. Op alle grensovergangen worden alle auto's gecontroleerd, wat tot files leidt. Zo liep de vertraging op de snelweg tussen Girona en Perpignan vanochtend volgens de ANWB op tot een uur.

Bloemenzee

Na de aanslagen in Barcelona en Cambrils liggen nog 54 mensen in het ziekenhuis. Veel van hen zijn toeristen. Op de Ramblas groeit intussen de bloemenzee voor de slachtoffers. Er liggen knuffels en mensen branden kaarsjes. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Bloemen en kaarsjes voor slachtoffers Barcelona

STER reclame