Vier verdachten van wie het signalement is verspreid: links Moussa Oukabir, daarnaast Said Aallaa, Mohamed Hychami and Younes Abouyaaqoub EFE

Moussa De La Vega, zo noemde de 17- of 18-jarige Moussa Oukabir zich op Facebook. De jongeman, van wie enige tijd vermoed werd dat hij de bestuurder was van het busje op de Ramblas in Barcelona, was volgens sommigen een normale jongen. Maar Oukabirs berichten op sociale media zeggen ook iets anders.

Bekijk hieronder beelden van een beveiligingscamera van het moment van de aanslag:

Videobeelden moment van aanslag

Het is de vraag of we nog iets te weten komen over de motieven van Moussa Oukabir. Mogelijk is hij doodgeschoten in het plaatsje Cambrils, waar de terroristen een tweede aanslag pleegden. Maar zijn inmiddels verwijderde Facebook-account geeft wel een beeld.

Uit die Facebookpagina blijkt dat Moussa een liefhebber was van motoren, geweld en wapens. Op zijn achtergrondfoto zijn twee gemaskerde gewapende mannen te zien. En bij enkele andere foto's schreef hij: "Dood is veilig, leven niet" en "Ik ben Syrië".

Facebook-profiel Moussa Oukabir NOS

Moussa Oukabir is geboren in Spanje maar hij had ook de Marokkaanse nationaliteit. Hij was een van de verdachten uit Ripoll, een plaatsje met 10.000 inwoners, zo'n 100 kilometer ten noorden van Barcelona. Daar komen nog twee verdachten vandaan: Mohamed Hychami (24) and Younes Abouyaaqoub (22). Een derde, Said Aallaa, komt uit Ribes de Freser, een dorpje in de buurt. Hychami, Abouyaaqoub en Aallaa zijn geboren in Marokko. In totaal zijn er volgens de politie acht tot elf verdachten.

Ook Moussa's broer Driss Oukabir werd in Ripoll gearresteerd. Volgens Spaanse media gebruikte Moussa de papieren van zijn broer om twee busjes te huren: één voor de aanslag in Barcelona, één als vluchtvoertuig. Driss zou hebben gezegd dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat zijn paspoort was gestolen.

Hoewel een kennis van Moussa in de krant LaVanguardia hem een "hele normale en aardige jongen" noemt, was hij waarschijnlijk al langer geradicaliseerd. Twee jaar geleden was hij actief op het sociale netwerk Kiwi, waar mensen elkaar vragen kunnen stellen. Veel van zijn antwoorden zijn onschuldig. Hij vertelt dat hij Duits zou willen leren en van stijlvolle brunettes houdt.

Foto die Moussa Oukabir op Facebook zette NOS

Maar er zijn ook duistere uitspraken. Als iemand hem vraagt wat hij zou doen als hij erachter kwam dat iemand een jaar lang tegen hem had gelogen, antwoordt hij: "Hem 's nachts vermoorden met een pistool". Vervolgens zegt hij dat hij dat als grap bedoelde.

En tussen andere grappen en berichtjes naar zijn vrienden online staat nog een sinister antwoord. Op de vraag wat hij zou doen als hij de koning van de wereld zou zijn, zegt hij: "Alle ongelovigen doden; alleen de moslims sparen die het geloof volgen".

Aanslagen in Barcelona en Cambrils, explosie in Alcanar

Drie verdachten kwamen dus net als Moussa uit Ripoll, maar ook een andere plaats lijkt een uitvalsbasis van de daders te zijn geweest: Alcanar, zo'n 200 kilometer onder Barcelona.

De politie zegt na te gaan of de daders een huis in dat stadje langere tijd hebben gebruikt om de aanslagen voor te bereiden. Ze waren er bezig met explosieven met gasflessen, maar die werden nooit gebruikt: woensdag, een dag voor de aanslag in Barcelona, ontploften de explosieven te vroeg, met een dode en een enorme ravage tot gevolg.

Een man die gewond raakte bij de explosie werd aangehouden: Mohamed Houli (21), volgens Spaanse media een vriend van Moussa Oukabir. Ook hij zou uit Marokko komen.

Mogelijk bracht de ontploffing de terroristen ertoe hun plannen te wijzigen, en busjes als moordwapens in te zetten in Barcelona en Cambrils.

Terreur in Spanje, wat gebeurde er?

STER reclame