Nieuwsuur
ANP

Het officiële dodental na de aanslagen in Barcelona en Cambrills staat nu op 14 doden. Er zijn zo'n 130 gewonden, van wie er 17 in kritieke toestand verkeren en 30 zwaargewond zijn. De slachtoffers komen uit minstens 34 landen.

Een cel van tussen de acht en elf mensen zou volgens de Spaanse politie achter de terroristische aanslagen zitten. De leeftijd van de verdachten varieert van 17 tot 34 jaar. Ze zijn allemaal afkomstig uit het stadje Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona.

Leden van de cel zouden van plan zijn geweest aanslagen te plegen met busjes, gevuld met gasflessen. Hun plan viel in duigen toen in Alcanar, ten zuiden van Barcelona, een huis ontplofte waar de gasflessen stonden opgeslagen. Bij de explosie kwam één man om het leven en raakte een tweede persoon gewond.

Na de ontploffing besloten de terroristen busjes als moordwapens in te zetten in Barcelona en Cambrills.

Er zijn inmiddels vier verdachten opgepakt. De 17-jarige Moussa Oukabir, naar wie de politie een klopjacht startte, blijkt een van de vijf terroristen te zijn die in Cambrils zijn doodgeschoten. Oukabir wordt gezien als de bestuurder van de bestelbus, hij wist na de aanslag te voet te ontkomen.

De Spaanse krant El Mundo meldt dat hij een paar jaar geleden al radicale berichten op sociale media plaatste, waarin hij het had over het "doden van de ongelovigen".

De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist via hun eigen persbureau.

Het stadsbestuur van Barcelona krijgt inmiddels kritiek omdat de belangrijkste promenade van de stad niet beter beveiligd was. Helemaal na de aanslag met de vrachtauto in Nice. Het advies om bijvoorbeeld betonnen blokkades op te werpen, is niet opgevolgd. In plaats daarvan koos het stadsbestuur ervoor om de politiepatrouilles te intensiveren.

Spanje heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Vandaag werd een minuut stilte in acht genomen op het Placa de Catalunya, in de buurt van het gebied.

STER reclame