De terreurslachtoffers in Spanje: ouders en kinderen

Aangepast
AFP

Steeds meer namen worden bekend van de veertien dodelijke slachtoffers van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Het is duidelijk dat de terreurdaden een aantal gezinnen hard heeft getroffen.

Volgens de overheid kwamen er twee Spanjaarden om, familieleden van elkaar. Francisco López Rodríguez (60) liep samen met zijn vrouw en een neefje op het verkeerde moment over de Ramblas in Barcelona.

Volgens de Spaanse krant El País overleefde alleen de echtgenote de aanval met het busje. Ze raakte wel zwaargewond. De leeftijd van het overleden neefje is niet bekendgemaakt.

Op Twitter staan foto's van het Spaanse echtpaar.

De 44-jarige Elke Vanbockrijck uit Tongeren is de Belgische vrouw die in de drukke winkelstraat om het leven kwam. Ze was samen met haar man en twee kinderen op vakantie, schrijven Vlaamse media. Het drietal overleefde de aanval, maar het is onbekend of ze gewond zijn.

Tenminste twee Italianen werd de aanslag fataal. Volgens de krant La Repubblica is een van hen Bruno Gulotta (35). Ook hij was in Spanje op vakantie, samen met zijn vrouw, hun dochter van 7 maanden en zoon van 5 jaar. Gulotta zou een levend schild hebben gevormd om zijn gezin te beschermen.

Luca Russo (25) is het andere Italiaanse slachtoffer. Hij was met zijn vriendin een paar dagen in de Catalaanse stad. Russo was volgens lokale media een jaar geleden afgestudeerd als ingenieur.

"Iedereen beschrijft hem als een uitzonderlijke jongen", zegt de burgemeester van zijn woonplaats. "Ze hebben er hier geen woorden voor." Russo werd dodelijk geraakt door het busje op de Ramblas. Zijn vriendin wordt behandeld in het ziekenhuis.

ITV News
@itvnews
Italian Luca Russo, 25, died next to his fiancee in the Barcelona attack https://t.co/a9bPEL6GI5
2 jaar geleden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zegt dat er ook een Amerikaan is omgekomen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld. Een andere inwoner van de VS raakte gewond bij de aanslag.

Nederlands gezin

Volgens de Spaanse hulpdiensten zijn er 130 gewonden, met 34 nationaliteiten. Daar zitten ook drie Nederlanders bij. Het gaat volgens RTV Oost om een gezin uit Ommen. De 16-jarige dochter ligt met twee gebroken benen in het ziekenhuis. Het is onduidelijk wat voor verwondingen de ouders hebben.

Er is ook een aantal vermisten. Wanhopige familieleden zetten foto's van hun dierbaren online in de hoop dat iemand kan zeggen waar ze zijn. Zoals bij de 7-jarige Julian Cadman. De familie van de in Australië wonende jongen is dringend naar hem op zoek.

Julian Cadman Facebook

Hij was op pad met zijn moeder toen de aanslag plaatsvond. Zij raakte zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. De familie weet niet waar Julian is gebleven. Een oom heeft een foto van de jongen gedeeld op Facebook.

Het is onduidelijk hoeveel personen er in totaal vermist zijn.

Volgens de Spaanse autoriteiten zit een groep van acht tot elf personen achter de aanslag. De verdachten zijn allemaal afkomstig uit Ripoll. Het plaatsje ligt 100 kilometer ten noorden van Barcelona.

STER Reclame