Terroristen reden in Cambrils vermoedelijk met deze auto in op een politiewagen en het publiek Hollandse Hoogte | AP

De tiener die gisteren een bloedbad aanrichtte op de Ramblas in Barcelona is dood. Dat schrijven Spaanse media op basis van bronnen binnen de politie. Hij zou een van de vijf terroristen zijn die later op de avond in Cambrils werden doodgeschoten. De politie zei eerder dat dat een mogelijkheid is, maar bevestigt de berichten niet.

Het zou gaan om de 17- of 18-jarige Moussa Oukabir. De jongen van Marokkaanse afkomst bestuurde volgens Spaanse media het busje waarmee hij dertien mensen doodreed in Barcelona. Na zijn daad sloeg hij op de vlucht.

Later op de avond reed een auto in op het uitgaanspubliek in Cambrils, dat op zo'n 100 kilometer van Barcelona ligt. Daarna staken vijf terroristen die in de auto zaten in op voorbijgangers. Een Spaanse politieagent schoot ze allemaal dood. In Cambrils is één van de slachtoffers overleden.

'Merendeel verdachten dood'

Bij de aanslagen raakten 126 mensen gewond. Zeventien van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Onder de Spaanse veiligheidsdiensten zijn foto's van vier verdachten verspreid. De Spaanse krant El País meldt dat drie van hen zijn omgekomen bij de schietpartij in Cambrils, onder wie dus Moussa Oukabir. De politie zou alleen nog op zoek zijn naar de 20-jarige Younes Abouyaaqoub.

Van de vier verdachten zou alleen Younes Abouyaaqoub (rechtsonder) nog in leven zijn. Moussa Oukabir (linksboven) zou zijn doodgeschoten Spaanse veiligheidsdiensten

Terreurorganisatie IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Een cel van tussen de acht en elf mensen zit volgens de Spaanse politie achter de aanslag. Ze zijn bijna allemaal afkomstig uit Ripoll.

De cel wilde een aanslag plegen met busjes gevuld met gasflessen. Het huis waar de gasflessen stonden opgeslagen ontplofte, waarna de terroristen besloten om de busjes als wapen te gebruiken.

Verdachten

De politie heeft vier verdachten opgepakt van tussen de 21 en 34 jaar oud. Drie van hen komen uit Marokko, een is afkomstig uit de Spaanse enclave Melilla in Marokko.

Een van de gearresteerden is de broer van Moussa Oukabir. Met zijn paspoort werd het busje gehuurd waarmee de aanslag werd gepleegd. De broer zegt dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat zijn paspoort is gestolen.

Moussa Oukabir Web Kiwi

STER reclame