Moussa Oukabir Spaanse media

De Spaanse politie heeft op een persconferentie gezegd dat een cel van tussen de acht en elf mensen achter de terroristische aanslagen in Catalonië zit. De verdachten zijn bijna allemaal afkomstig uit Ripoll. Dat ligt 100 kilometer ten noorden van Barcelona, tegen de Pyreneeën aan.

Een van de verdachten is volgens Spaanse media Moussa Oukabir, op wie de politie nu een klopjacht houdt. De man van Marokkaanse afkomst zou de chauffeur zijn van het busje dat dood en verderf zaaide op de Ramblas in Barcelona. De Spaanse krant El Mundo meldt dat hij een paar jaar geleden al radicale berichten op sociale media plaatste, waarin hij het had over het "doden van de ongelovigen".

Vierde verdachte

Zijn broer, de 28-jarige Driss Oukabir, werd gisteren in de stad Ripoll in Girona opgepakt. Het busje dat bij de aanslag werd gebruikt stond op zijn naam, maar zelf zegt hij dat zijn paspoort was gestolen. Van de jongere Moussa, die 17 of 18 jaar oud zou zijn, ontbreekt ieder spoor.

De vier verdachten die in verband met de aanslagen zijn opgepakt, zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. Geen van hen kwam voor op een terrorismelijst. Drie verdachten zijn Marokkanen, de vierde komt uit de Spaanse enclave Melilla in Marokko.

Gasflessen

De politie zei op de persconferentie ook dat de leden van de terroristische cel van plan waren aanslagen te plegen met busjes, gevuld met gasflessen. Hun plan viel in duigen toen in Alcanar, ten zuiden van Barcelona, een huis ontplofte waar de gasflessen stonden opgeslagen.

Die ontploffing deed de terroristen besluiten hun plannen te wijzigen, en busjes als moordwapens in te zetten in Barcelona en Cambrils. Bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona kwamen dertien mensen om.

Bij de aanslag in Cambrils, zo'n honderd kilometer zuidelijker, raakten zeven mensen gewond, van wie er één later in een ziekenhuis overleed. De vijf terroristen, die met een auto inreden op het uitgaande publiek in de kustplaats Cambrils, werden door de politie doodgeschoten.

Onderzoek bij auto na aanslag Cambrils

Bij de aanslagen vielen 126 gewonden uit 34 landen. Veertien slachtoffers liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis, 61 mensen hebben het ziekenhuis inmiddels kunnen verlaten.

Zolang de familie van de slachtoffers nog niet is ingelicht, doen de autoriteiten geen verdere mededelingen over de slachtoffers. Bekend was wel al dat drie Nederlanders gewond zijn geraakt in Barcelona. Ze zijn alle drie geopereerd en niet in levensgevaar.

Kritiek op stadsbestuur

Na de aanslag in Barcelona klinkt kritiek op het stadsbestuur, omdat de Ramblas, de belangrijkste promenade van de stad, niet beter beveiligd was gezien bijvoorbeeld de aanslag met de vrachtauto in Nice.

Spaanse media melden dat het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en de politietop het stadsbestuur van Barcelona al maanden geleden op het gevaar van een aanslag op de Ramblas hebben gewezen. Het advies om bijvoorbeeld betonnen blokkades op te werpen, is niet opgevolgd. In plaats daarvan koos het stadsbestuur ervoor om de politiepatrouilles te intensiveren.

STER reclame