In Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. De politie spreekt van een terroristische aanslag.

Er zijn zeker dertien doden gevallen. Zeker honderd mensen raakten gewond, melden de Catalaanse autoriteiten. Vijftien van hen zijn er slecht aan toe. Naar verwachting loopt het dodental nog op.

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Dat is bekendgemaakt door Amaq, een persbureau dat is gelieerd aan IS.

Zoekactie

Volgens Spaanse media is de bestuurder van het witte busje er na de aanslag te voet vandoor gegaan. De politie heeft twee mannen opgepakt. Wat hun rol is bij de aanslag, is niet bekend. Een derde verdachte is bij een politiecontrole doodgeschoten door agenten.

Spaanse media melden dat er twee gehuurde busjes zijn gebruikt: een voor de aanslag en een om te vluchten. Het andere voertuig werd anderhalf uur later gevonden bij de plaats Vic, 60 kilometer van Barcelona.

Het incident gebeurde kort na 17.00 uur. Het busje raakte voetgangers op de Ramblas, een drukke winkelstraat in het centrum van Barcelona.

Honderden omstanders vluchtten na de aanslag de winkels in, die daarna de deuren sloten. De politie heeft de mensen na enkele uren uit de winkels begeleid.

Afgesloten

Meerdere metrostations in de omgeving en Plaça de Catalunya zijn afgesloten. De politie van Barcelona verzoekt mensen om foto's en video's niet te delen op internet. Ook roept de politie mensen om weg te blijven bij het afgezette gebied en de hulpdiensten niet in de weg te lopen.

Volgens correspondent Edwin Winkels is het zomers heel druk op de Ramblas. "Er lopen op dit soort dagen zo'n 300.000 mensen per dag. Winkeliers hebben de opdracht gekregen om hun luiken te sluiten."

STER reclame