Hulpdiensten op de plek waar Younes Abouyaacoub is doodgeschoten AFP

De Catalaanse politie heeft ten westen van Barcelona de voortvluchtige dader van de aanslag op de Ramblas in Barcelona doodgeschoten. De 22-jarige Younes Abouyaacoub bestuurde afgelopen donderdag het busje waarmee een aanslag werd gepleegd die aan dertien mensen het leven kostte.

Rond vijf uur vanmiddag kreeg de politie bijna tegelijkertijd twee telefoontjes van mensen die Abouyaacoub in de buurt van Subirats hadden gezien. Direct werden er patrouilles die kant op gestuurd.

Terwijl die operatie in volle gang was, waren er toevallig twee lokale agenten die de man tussen de wijngaarden zagen lopen. Ze vroegen hem zich te identificeren. Toen trok hij zijn shirt open, liet een bomgordel zien en riep "Allah is groot". De agenten hebben hem direct neergeschoten, waarschijnlijk was hij op slag dood.

Verdachte aanslag Ramblas doodgeschoten

De agenten zijn toen weggegaan omdat ze niet wisten of de bomgordel echt was of niet. Explosievendeskundigen hebben niet lang daarna vastgesteld dat de bomgordel nep was en dat de doodgeschoten man inderdaad Younes Abouyaacoub was.

Onderzoek gaat door

De veiligheidsoperaties naar aanleiding van de aanslagen in Barcelona en Cambrils gaan nog door, heeft het hoofd van de Catalaanse politie gezegd.

Verder gaat de politie ervan uit dat de cel waartoe de aanslagplegers en dus ook Abouyaacoub hoorden, niet groter was dan de twaalf leden die zijn geïdentificeerd.

Vrijwel alle leden van de cel zijn dood of zitten gevangen. Van twee van hen moet nog worden vastgesteld of ze zijn omgekomen bij de explosie in het huis in Alcanar, waar de aanslagen zijn voorbereid en bommen werden geprepareerd.

STER reclame