Beelden van de dader El País

De Spaanse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat de voortvluchtige chauffeur van de aanslag op de Ramblas in Barcelona de 22-jarige in Marokko geboren Younes Abouyaaqoub is. Hij reed vorige week donderdag in op mensen die op de Ramblas flaneerden. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven en raakten er meer dan 100 gewond.

De Spaanse politie was al naar de man op zoek, omdat al werd vermoed dat hij het busje bestuurde. Er wordt nu in heel Europa jacht op hem gemaakt.

Abouyaaqoub is na zijn daad waarschijnlijk gevlucht via de bekende markthal de Boquería, die ook aan de Ramblas ligt. Dat concludeert de Spaanse krant El País op basis van foto's.

Terreurcel

Op de foto's is een man met een slank postuur te zien met een zonnebril op, gekleed in een donkere broek en een licht T-shirt. De moeder van de man deed afgelopen weekend een oproep aan haar zoon via de Catalaanse radio om zich aan te geven bij de politie. Zij en andere familieleden namen openlijk afstand van het geweld.

Er wordt van uitgegaan dat de man het enige lid van de terreurcel van twaalf man is dat nog op vrije voeten is. Deze groep wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de aanslag enkele uren later in de kustplaats Cambrils. Daarbij kwam een vrouw om het leven.

Tot nu toe zitten er vier mensen vast op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Vijf verdachten werden door de politie doodgeschoten.

Imam

Bij de ontploffing woensdag van gasflessen in een huis in Alcanar kwamen drie mensen om het leven, vermoedelijk waren zij betrokken bij de voorbereiding van de aanslagen. Onder hen zou een imam zijn uit Ripoll, waar de meeste verdachten vandaan komen. De politie onderzoekt met behulp van dna-sporen of de imam een van de doden is. De politie houdt er rekening mee dat hij de terreurcel leidde.

De politie gaat na waar de imam, Abdelbaki Es Satty, geweest is en of hij contact heeft gehad met leden van IS in de buurlanden van Spanje. Vermoedelijk is hij tijdens zijn reizen geradicaliseerd.

Vorig jaar was de imam in België, in de Brusselse gemeente Vilvoorde. Dat zegt burgemeester Hans Bonte tegen de Vlaamse omroep VRT. "Hij was hier zeker van januari tot maart vorig jaar." Bonte sluit niet uit dat Es Satty ook eerder in België was. Hij heeft volgens Bonte contact gezocht met verschillende moskeeën om in België aan het werk te gaan. Niet bekend is of hij ook contact had met terreurverdachten in België.

De Spaanse krant El País schrijft dat de imam in 2010 in de enclave Ceuta werd gepakt met 12 kilo hasj en dat hij na zijn celstraf van vier jaar ongemoeid in Spanje aan de terreurcel kon bouwen. Het huis van de man werd zaterdag doorzocht.

STER reclame