Een verdachte wordt weggeleid uit een appartement in Ripoll AFP

De Spaanse politie is nog altijd op zoek naar Younes Abouyaacoub, die mogelijk het busje heeft bestuurd waarmee de aanslag van donderdag is gepleegd in Barcelona. De 22-jarige man van Marokkaanse afkomst is een van de leden van een terreurcel die aanslagen voorbereidde in de Catalaanse plaats Ripoll.

Eerder werd aangenomen dat de bestuurder van het bestelbusje was doodgeschoten door een agent tijdens de tweede aanslag van afgelopen donderdag, in Cambrils. Maar de Spaanse media noemen nu de voortvluchtige Abouyaacoub als de man die in Barcelona dertien mensen doodreed en ruim honderd voetgangers verwondde.

Volgens de krant El País gaat de politie ervan uit dat Abouyaacoub de aanslag in Barcelona in z'n eentje heeft gepleegd. Na de ontploffing woensdag in een huis van de terreurcel in de plaats Alcanar, waarmee een einde kwam aan de voorbereidingen voor aanslagen met gasflessen, zou Abouyaacoub alleen met de bus naar Barcelona zijn gereden om daar toe te slaan.

Ontmanteld

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Zoido veroorzaakte vanmiddag verwarring met zijn uitspraak dat de terroristische groep die achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils zit, volledig is ontmanteld.

De Catalaanse opsporingsdienst zegt daarentegen dat het onderzoek nog niet is afgerond, meldt de krant El Mundo. In Ripoll vinden nog huiszoekingen plaats, en ook langs de grenzen en op luchthavens zijn de controles opgevoerd.

Een witte Renault Kangoo, die donderdag door Abouyaacoub was gehuurd in een voorstad van Barcelona, is zaterdag teruggevonden. Het vermoeden bestond dat hij of andere terreurverdachten de wagen hadden gebruikt om naar Frankrijk te vluchten.

Dreigingsniveau

De Spaanse regering ziet geen reden om het dreigingsniveau te verhogen. Dat staat al ruim twee jaar op niveau 4, het één-na-hoogste.

Verhoging naar niveau 5 gebeurt alleen als er een acute dreiging is. Wel worden toeristische trekpleisters en andere plaatsen waar veel mensen komen volgens Zoido beter beveiligd.

Ook rond de wedstrijden in de Primera División in Girona (vanavond) en Barcelona (morgen) is de bewaking verscherpt. Toeschouwers mogen alleen kleine rugzakjes mee naar binnen nemen, meldt de Spaanse tv.

Twaalf leden

Het lijkt erop dat de terreurcel uit Ripoll uit twaalf mensen bestond. Vier verdachten zijn gearresteerd en vijf verdachten werden tijdens de aanslag in Cambrils gedood. In het huis in Alcanar waar de verdachten bomaanslagen voorbereidden totdat hun explosieven voortijdig afgingen, zijn twee lichamen gevonden. Eén daarvan was mogelijk van een imam uit Ripoll.

Volgens de krant El Confidential wilde de groep in eerste instantie de Sagrada Familia opblazen, de beroemdste kerk van Barcelona en een belangrijke toeristische trekpleister.

Julian nooit vermist

Bij de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils vielen veertien doden en zeker 130 gewonden, met 34 nationaliteiten. Een 'vermiste' Australische jongen, de 7-jarige Julian Cadman, blijkt in het ziekenhuis te liggen. Hoe hij eraan toe is, is niet bekend.

De jongen liep met zijn moeder over de Ramblas, toen ze geschept werden door het busje. De moeder ligt zwaargewond in het ziekenhuis, Julians lot was onduidelijk. De Australische premier Turnbull riep iedereen op om voor de jongen te bidden.

Naar nu blijkt lag de jongen al die tijd in hetzelfde ziekenhuis als zijn moeder. De Catalaanse politie heeft op Twitter laten weten dat er nooit is gezocht naar vermiste personen, en dat van alle slachtoffers duidelijk is waar ze zich bevinden.

STER reclame