Politie bij het huis van de terroristen in Alcanar AFP

De Spaanse politie is nog steeds op jacht naar een verdachte van de aanslag in Barcelona. Om wie het gaat is niet duidelijk; mogelijk is het Younes Abouyaacoub, een 22-jarige Marokkaan.

Volgens de Catalaanse politiechef kan niet worden uitgesloten dat Abouyaacoub naar Frankrijk is gegaan. Hij wordt als enige nog gezocht voor betrokkenheid bij de aanslag, die is uitgevoerd door een terreurcel. De andere leden, onder wie een broer en twee neven van Abouyaacoub, zijn opgepakt of dood. Ondertussen zijn de controles aan de grens tussen Frankrijk en Spanje aangescherpt.

Abouyaacoub wordt ervan verdacht dat hij achter het stuur zat van het busje dat donderdag inreed op publiek op de Ramblas. Maar de politie zegt nog niet zeker te weten wie het voertuig heeft bestuurd. Wel gaan de autoriteiten ervan uit dat er één persoon in het busje zat.

Honderd gasflessen

Ook over de explosie in een huis in Alcanar, de vermoedelijke uitvalsbasis van de terreurcel, zijn nog veel vragen. Vermoedelijk hebben de terroristen het huis woensdag per ongeluk opgeblazen.

In de woning zijn onder meer honderd gasflessen en explosieven gevonden. Volgens de autoriteiten is het huis illegaal door de terroristen gebruikt. Het pand is in handen van een bank.

Brandweerlieden ruimen de gasflessen op EPA

Door de explosie in het huis, wordt de identificatie van de daders bemoeilijkt. De autoriteiten kunnen de menselijke resten in de woning niet goed onderzoeken. Daardoor zijn ze er niet zeker van wie er op de vlucht zijn geslagen en hoeveel mensen er om het leven zijn gekomen bij de explosie. Een man werd na de explosie opgepakt. Spaanse media melden dat er resten zijn gevonden van een derde persoon. Eerder waren al resten van twee anderen gevonden.

Een politiefunctionaris zegt dat de radicaal-islamitische terreurcel "een of meerdere aanslagen met explosieven" in Barcelona wilde plegen. Daartoe hadden ze onder meer drie auto's gehuurd met een creditcard van Abouyaacoub. Een van de wagens, een witte Renault Kangoo, is gisteren teruggevonden in de plaats Vic.

Geschokt

Het plan voor aanslagen met explosieven mislukte dus door de vroegtijdige explosie. Daarop zou Abouyaacoub hebben besloten zelf een aanslag te plegen.

Familieleden zeggen tegen persbureau Reuters dat ze hem en zijn neef Mohamed Hychami in maart voor het laatst hebben gezien. Volgens hen is Abouyaacoub beïnvloed door deze neef. "Tot vorig jaar was hij volkomen normaal, maar bij dat bezoek wilde hij ons geen hand meer geven, net als Mohamed", vertelt een nicht uit de stad Mrirt, 150 kilometer ten zuidoosten van Rabat. Het is een arm gebied waar Berbers wordt gesproken en waar veel mensen naar Europa trekken.

De familie toont zich geschokt door de mogelijke betrokkenheid van Abouyaacoub en de andere verwanten bij de aanslagen. "Ik wilde dood, ik kon het niet geloven", zegt hun grootmoeder. Volgens een tante hebben de verdachten misbruik gemaakt van de ongeletterdheid van hun ouders, die Spaans noch Arabisch spraken.

Van het huis in Alcanar is na de explosie niets meer over EPA

Het onderzoek richt zich verder op een vermiste imam, Abdelbaki Es Satty. De politie denkt dat hij bij de explosie in Alcanar om het leven is gekomen, maar zeker is dat niet. In zijn huis in Ripoll is sporenonderzoek gedaan.

De imam heeft ook een tijd in het Belgische Vilvoorde gewoond. De burgemeester van die plaats bevestigt dat tegenover de Vlaamse omroep VRT.

De Spaanse overheid heeft nog geen idee hoe de daders zijn geradicaliseerd. De families van de terroristen zeggen "geschokt" te zijn.

Overleden

Over de identiteit van de doden wordt wel steeds meer bekend. De Catalaanse autoriteiten bevestigden vanmiddag de dood van een Belg, een Italiaan en de zevenjarige Julian Cadman, van wie het lot na de aanslag een tijd onduidelijk was. Hij blijkt donderdagavond meteen al op de Ramblas te zijn overleden.

STER reclame