Buurtbewoners bij het huis van de broers Oukabir
Aangepast

Catalaans dorp hart van Spaanse terreurcel, inwoners zijn verbijsterd

Een 22-jarige man van Marokkaanse afkomst lijkt het enige nog levende lid te zijn van een terreurcel die aanslagen voorbereidde in de Catalaanse plaats Ripoll. De Spaanse politie is nog altijd op zoek naar Younes Abouyaacoub, die mogelijk het busje heeft bestuurd waarmee de aanslag in Barcelona werd gepleegd.

De terreurcel achter de aanslagen zou twaalf leden tellen. Vier verdachten zijn gearresteerd en vijf verdachten werden tijdens de aanslag in Cambrils gedood. Geen van hen had een voorgeschiedenis van terreurgerelateerde feiten.

Huiszoekingen

Wel kwamen ze bijna allemaal uit het kleine dorp Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, tegen de Pyreneeën aan. De Spaanse politie heeft er vanochtend ook het huis van een imam doorzocht, meldt de krant El Pais.

Mogelijk was de geestelijke nauw betrokken bij de aanslagen en is hij omgekomen bij de ontploffing in het huis in Alcanar, waar de terroristen hun aanslagen voorbereidden totdat hun explosieven voortijdig afgingen. In het huis zijn twee lichamen gevonden.

De bewoners van Ripoll, dat slechts elfduizend inwoners telt waarvan negen procent immigrant, begrijpen er niets van. Volgens Jordi Munell, de burgemeester van Ripoll, kent iedereen elkaar en zijn de mensen er kapot van.

In zijn stad vinden nog steeds huiszoekingen plaats, en ook langs de grenzen en op luchthavens zijn de controles opgevoerd.

Een van de doodgeschoten verdachten is volgens Spaanse media Moussa Oukabir. Zijn tien jaar oudere broer Driss Oukabir gaf zichzelf aan bij de politie en zou hebben gezegd dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat zijn paspoort was gestolen. Het busje dat bij de aanslag werd gebruikt stond op zijn naam.

Verbijsterd

Munell beschrijft de Oukabirs in Britse kranten als een normale familie. "Het heeft ons verrast dat deze tragische gebeurtenissen verband houden met een familie uit Ripoll. Ze hebben hier al vele jaren gewoond en we hebben nog nooit een probleem gehad."

Moussa zou zich hebben ingezet om sociale uitsluiting van kinderen te voorkomen en had nooit problemen. Mensen die hem kende zijn verbijsterd. Zijn zwangere zus zou na het nieuws zijn ingestort en opgenomen en moslims in Ripoll nemen afstand van de aanslagplegers uit hun dorp.

Op Facebook noemde Moussa Oukabir zich Moussa De La Vega. Op sociale media zou hij het hebben gehad over het "doden van de ongelovigen" en plaatse hij een foto met de tekst: Ik ben Syrië.

Volgens de krant El Confidential wilde de groep in eerste instantie de Sagrada Familia opblazen, de beroemdste kerk van Barcelona en een belangrijke toeristische trekpleister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl