ANP

Goedemorgen! Het wordt vandaag zonnig, de temperatuur loopt op naar 13 graden in het noordwesten tot 17 in het zuidoosten. 

De verkiezingsnacht, wat heb je gemist?

VVD 33 zetels, PVV voorlopig tweede partij

De stemmen zijn bijna allemaal geteld en een voorlopige prognose is binnen: de VVD is voor de derde keer op rij de grootste partij van Nederland geworden. De partij van Mark Rutte krijgt volgens de voorlopige cijfers 33 zetels.

Het was lang onduidelijk wie de tweede partij zou worden, maar nu lijkt de PVV daar toch de meeste kans op te maken. Geert Wilders krijgt 20 zetels in de Tweede Kamer. Direct daarachter staan CDA en D66, beide met 19 zetels. 

De PvdA is hard afgestraft door de kiezers en komt met maar negen mensen in de Kamer. GroenLinks boekt de grootste winst uit zijn geschiedenis en gaat van 4 naar 14 zetels. Ook de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus winnen zetels. Van de nieuwe partijen komen Denk en Forum voor Democratie in de Kamer. 

De opkomst lijkt uit te komen op 77,6 procent, 3 procent meer dan in 2012. 

Bekijk alle uitslagen hier. En volg het laatste nieuws in ons liveblog.

De voorlopige uitslag op basis van getelde stemmen NOS

De reacties:

Rutte: Nederland zegt 'ho' tegen verkeerde soort populisme

Nederland heeft 'ho' gezegd tegen het verkeerde soort populisme. Dat zei Rutte in een eerste reactie op een bijeenkomst van zijn partij. Hij verwees naar de brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen en hij zei dat hij vanavond al verschillende Europese collega's heeft gesproken.

Asscher: dramatisch verlies, maar we komen terug

PvdA-lijsttrekker Asscher vindt het resultaat van de verkiezingen ongelooflijk teleurstellend en dramatisch. Hij sprak van een bittere dag.

Verkiezingsspeeches op een rij

Wilders: het had beter gekund, maar we hebben wel gewonnen

De PVV is weliswaar niet de grootste geworden, maar Wilders is toch blij met het resultaat. Hij benadrukte dat zijn partij toch aanzienlijk heeft gewonnen en dat de PVV maar één keer eerder meer zetels heeft gehad in de Tweede Kamer.

Vreugde bij Denk en Baudet, andere nieuwkomers hopen nog op zetel

Denk-leider Kuzu sprak van historische en legendarische verkiezingen. Ook Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet is opgetogen: "Wat een keerpunt voor Nederland. Vanavond is het begin van het openbreken van het partijkartel", zegt hij.

Buitenlandse pers: 'Rutte is als Harry Potter' en 'klap voor populisme'

Zelden was er in het buitenland zoveel belangstelling voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hier een overzicht van het nieuws over ons land in de buitenlandse media:

Zo berichten buitenlandse media over de Nederlandse verkiezingen

Wie stemde waarop?

Kiezer stemde met het hart: Nederland meer dan ooit veelstromenland

De Nederlanders hebben gisteren meer dan voorheen gestemd met hun hart. De strategische stem, waarmee mensen een partij de grootste willen maken of juist willen voorkomen dat een andere partij de grootste wordt, speelde dit keer veel minder een rol dan voorheen.

Uitslag grote steden: Denk in Rotterdam en Den Haag groter dan PvdA 

In Rotterdam en Den Haag is de partij Denk groter geworden dan de PvdA. 

Jong of oud, man of vrouw; wie stemde op welke partij? 

Terwijl de uitslagen binnenrollen, brengen wij aan de hand van een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in kaart welke mensen op welke partij hebben gestemd. 

​De Kamer zag er heel anders uit als alleen jonge mensen mochten stemmen

Jongeren kwamen lang niet allemaal opdagen of stemden op partijen die hoogstwaarschijnlijk niet genoeg stemmen halen voor een zetel. Had dat veel invloed op de uitslag

Wat betekent de uitslag voor de formatie?

Rutte kan premier blijven, maar formatie wordt moeilijk 

Mark Rutte kan als leider van de grootste partij minister-president blijven. De VVD-leider krijgt het voortouw bij de formatie, maar duidelijk is dat het een moeilijke opdracht wordt: voor een meerderheid in de Tweede Kamer zijn ten minste vier partijen nodig.

Rutte: formeren is faseren

De meeste partijleiders willen niet te veel vooruitlopen op de formatie. Ze benadrukken ook dat ze er eerst nog met hun fractie over willen praten. Iedereen lijkt het er wel over eens dat VVD-lijsttrekker Rutte als leider van de grootste partij het voortouw moet nemen in de formatie.

Hoe nu verder? 'VVD kan voortouw in formatie nemen'

De fracties komen vandaag bijna allemaal bijeen om de uitslag van de verkiezingen te vieren dan wel te bespreken. Wat gaat er daarna gebeuren?

Protest in New York tegen het inreisverbod dat Donald Trump Reuters

Ander nieuws vannacht:

Rechter op Hawaï blokkeert ook nieuw inreisverbod Trump

Een rechter in Hawaï heeft het nieuwe inreisverbod van president Trump opgeschort. Het zou vandaag ingaan, maar dat gaat dus niet door. Het verbod is volgens Hawaï discriminerend: mensen uit zes moslimlanden zouden daarmee tijdelijk de VS niet in mogen. Alleen mensen die al een visum hadden, mochten nog wel het land in. Trump kwam begin deze maand met een nieuw inreisverbod, nadat een eerdere versie door een andere rechter was afgewezen. Het verbod is volgens het Witte Huis nodig om islamitische terroristen tegen te houden.

Verder vandaag...

Het wachten is vanochtend nog op de definitieve prognose van de Tweede Kamerverkiezingen. Die kan het ANP pas geven als vrijwel alle gemeenten hun uitslag hebben doorgegeven.

Vandaag doet het Gerechtshof in Den Haag uitspraak in het hoger beroep in de zaak van Bart van U. Van U werd eerder veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de moord op oud-minister Els Borst en zijn zus.

Ook Aydin C. hoort vandaag een uitspraak. Hij staat terecht voor onder meer aanranding en afpersing via de webcam.

In Rotterdam debatteert de gemeenteraad vanmiddag over de rellen zaterdagavond bij het Turkse consulaat.

Fijne dag!

STER reclame