NOS Nieuws

Dit was het lange weekend: ontsnapte tijgers, Songfestival en Verstappen

Veel mensen hadden een extra lang pinksterweekend. Voor wie het nieuws ook even een korte vakantie heeft gegeven, hier een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

Zaterdag...

Ontsnapte tijgers

Het weekend begint spannend. In het Friese plaatsje Nijeberkoop ontsnappen twee tijgers. Een tijd lang wandelen ze vrij over het terrein en zijn ze zoek. Uiteindelijk worden de dieren gevonden en geraakt door verdovingsschoten. De dieren mogen daarna de hele dag rustig bijkomen van hun avontuur.

Politie zet omgeving tijgeropvang Friesland af

Verklaring voor vrijwilligers

Fors meer jeugd- en sportclubs vragen aan vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dat is een bewijs dat ze in het verleden niet de fout in zijn gegaan. Veel verenigingen verplichten de VOG. Het aantal aanvragen daarvoor is sinds september vorig jaar explosief gestegen.

'Belangrijk om te weten met wie je te maken hebt'

Songfestival

"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet teleurgesteld was." Douwe Bob wordt zaterdagavond elfde op het Songfestival. De eerste plaats is voor de Oekraïense Jamala. Ze zingt een lied over haar oma, die in 1944 met 400.000 andere Krim-Tataren werd gedeporteerd door de Sovjets onder Stalin. En dat is olie op het vuur in de gespannen relatie met Rusland.

Russische fans over de uitslag

Zondag...

Aanslag Irak

Vroeg in de ochtend ontploft er een auto vol met explosieven bij een gasfabriek vlakbij Bagdad. Elf mensen komen om, vijftien mensen raken gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslag wordt opgeëist door Islamitische Staat. Het is de zoveelste in een rij aanslagen in Irak. In totaal kwamen daarbij vorige week honderd mensen om het leven.

Elf doden bij aanslag bij Bagdad

Historische overwinning

Max Verstappen schrijft geschiedenis. Hij wint de Grand Prix van Spanje. Hij is de eerste Nederlander en jongste coureur die ooit de zege pakt in een Formule 1-race. In een bloedstollende wedstrijd blijft hij de Fin Kimi Räikkönen nipt voor. De internationale pers reageert vol bewondering op de 18-jarige Verstappen.

Trotse opa Max Verstappen viert feest

Maandag...

Ziek op de camping

Nederlandse bezoekers van camping Villatoile in de Belgische Ardennen vertrekken met "gierende banden naar huis". De camping wordt ontruimd nadat er zo'n veertig mensen ziek zijn geworden. Wat de oorzaak van de verschijnselen van een vergiftiging is, is nog niet duidelijk. Het water op de camping wordt nog getest.

'De kotsplekken liggen overal'

Roparun

Op de Coolsingel in Rotterdam finishen de teams van de Roparun. De deelnemers van de estafetteloop legden de afgelopen 48 uur een route vanuit Parijs of Hamburg af, van meer dan 500 kilometer. Het is de 25ste editie van de Roparun. De deelnemers halen geld op voor palliatieve zorg voor kankerpatiënten.

Finish Roparun

Nieuw warenhuis in Nederland?

Een zware delegatie van het Canadese warenhuisbedrijf Hudson's Bay is in Nederland. Het bedrijf wil deze week overeenkomsten tekenen met eigenaren van panden waarin ze een nieuw warenhuis willen vestigen, melden bronnen aan de NOS.

Hudson's Bay heeft plannen om zowel in grootte als prijsklasse de tweede warenhuisketen van Nederland te worden.

Met Galeria Inno komt er een nieuwe 'luxe V&D' naar Nederland

Komende week...

Feest in het koninklijk huis: koningin Máxima wordt dinsdag 45 jaar. Op de officiële agenda staan geen verjaardagsplannen.

In Opsporing Verzocht is dinsdagavond aandacht voor een onbekende man die in december dood in Utrecht is gevonden. Het Nederlands Forensisch Instituut gebruikt een nieuwe techniek om ongeïdentificeerde lichamen toonbaar te maken. De politie hoopt dat mensen hem nu herkennen.

Woensdag wordt het wegdek geplaatst van de brug in Alphen. Dat is het deel waar het vorig jaar zomer verkeerd ging. De organisatie maakt extra ruimte voor belangstellenden en pers.

Vanaf vrijdag is het voor sigarettenfabrikanten verplicht om confronterende foto's op sigarettenpakjes te laten zien. Het gaat om plaatjes van aangetaste longen, of andere aandoeningen die je kunt krijgen door te roken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl