NOS NieuwsAangepast

Tientallen mensen vergiftigd op camping in België

Een camping in de Belgische Ardennen is ontruimd nadat tientallen mensen verschijnselen van vergiftiging hadden gekregen. De zieken hadden onder meer last van misselijkheid en buikpijn en ze moesten braken. Onder hen zijn ook Nederlanders.

Het is nog onduidelijk hoe de campinggasten ziek zijn geworden. Er wordt gesproken over vergiftiging via het leidingwater, maar dat is niet bevestigd. Het is ook niet bekend hoe ernstig de vergiftiging is.

Er is een rampenplan in werking gesteld op camping Villatoile. Om eerste hulp te verlenen werd een medische post ingericht op het terrein. De camping ligt aan de rivier de Lesse in Anseremme, niet ver van Dinant in Wallonië.

Spoedoverleg

Zo'n veertig mensen werden ziek. Vier personen moesten naar het ziekenhuis. Hoe het met hen gaat is niet duidelijk. Meer dan dertig mensen, van wie de meesten kinderen, zijn ondergebracht in een hotel om daar aan te sterken. Onder hen zijn ook Nederlanders. De andere campinggasten konden in een sporthal terecht.

'De kotsplekken liggen overal'

Om erachter te komen wat de oorzaak van de vergiftiging is, worden er tests uitgevoerd, laat de gemeente Dinant weten. De camping blijft gesloten tot bekend is wat de oorzaak is. De gemeente hoopt binnen 24 uur de resultaten te hebben. Vandaag is er spoedoverleg.

Volgens getuigen openbaarden de eerste ziekteverschijnselen zich vrijdag.

Paniek

De Nederlander Jan Wollring kreeg gistermiddag een telefoontje van zijn dochter Lotte die met twee vriendinnen op de camping was. Ze waren alle drie ziek geworden, ze denken zelf van het leidingwater. Wollring: "Ze belde om een uur of vier, vijf dat ze ziek was geworden; misselijk, buikpijn, overgeven."

Hij en zijn vrouw zijn meteen in de auto gestapt om haar op te halen. "Daar troffen wij een camping in paniek aan. Onze dochter en haar twee vriendinnen waren ziek geworden. Wij hebben de tentjes leeggehaald, de spullen ingeladen en we zijn naar huis gegaan."

Dat was ook het moment dat er alarm werd geslagen en er ambulances de camping op kwamen. "Veel mensen op de camping waren ziek. Ook op het moment dat wij daar waren, werden er nog mensen ziek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl