Coach Geert-Jan Beckmann met zijn team
NOS Nieuws

'Een verplichte VOG voor vrijwilligers voelt niet als wantrouwen'

Een verplichte Verklaring omtrent gedrag voor vrijwilligers van sportclubs is een goede zaak, zeggen ze bij de Hilversumse hockeyclub 't Spandersbosch. Het is niet de oplossing voor alle problemen, maar helpt wel, vinden vrijwilligers en ouders bij de club. Vanochtend werd via de NOS bekend dat steeds meer clubs vrijwilligers vragen om een VOG.

Een van die clubs is 't Spandersbosch. Met ingang van komend seizoen moeten alle vrijwilligers een VOG hebben. Geert-Jan Beckmann is coach van een meisjesteam van de club. Hij heeft net het formulier ingevuld om de verklaring aan te vragen. Niet veel werk, binnen tien minuten was hij ermee klaar. "In deze tijden is het logisch dat verenigingen dit soort maatregelen nemen."

Door de automatisering is het volgens Beckmann ook veel makkelijker om zoiets te regelen en dat is volgens hem goed. "Qua veiligheid moeten sportclubs, maar ook andere organisaties, weten met wie ze te maken hebben. Veel vrijwilligers zijn geen lid."

Geen wantrouwen

En je wil als club toch weten met wie je te maken hebt, zegt Beckmann. Terwijl hij de NOS-verslaggever te woord staat, moedigt hij zijn team hartstochtelijk aan: "Kom op Lotje, goed zo Jet, doe mee Feline."

Hij zegt het verplicht stellen van een VOG niet als wantrouwen te voelen.

'Belangrijk om te weten met wie je te maken hebt'

Ook ouders bij Spandersbosch zijn blij met de VOG-verplichting. "Ik heb bij deze club een veilig gevoel, maar dat komt niet alleen door de VOG", zegt de moeder van de 11-jarige Eva. Ze benadrukt wel dat een VOG ook maar een momentopname is. "Het is niet het enige dat je als club moet doen."

Een vader vindt het ook een goede zaak, maar vraagt zich wel af of het echt toegevoegde waarde heeft. "Als iemand eenmaal een verklaring heeft, kan daarna van alles gebeuren."

Hockeygluurder

Volgens voorzitter Toon Speet is de aandacht voor de veiligheid binnen sportclubs vergroot na incidenten bij zwemlessen en met de hockeygluurder Luigi C.

"Als mensen kwaad willen, kan dat nog steeds, maar we proberen hiermee alles te doen om incidenten te voorkomen. Je wil jezelf als bestuurslid recht in de ogen kunnen kijken."

Zijn club heeft 1500 leden en drijft op zo'n 250 vrijwilligers. Volgend seizoen zullen die allemaal een Verklaring omtrent gedrag moeten hebben. "Voor wie zo'n verklaring niet heeft, is hier dan geen plaats meer", zegt Speet.

'Als mensen kwaad willen, kan het nog steeds'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl