liveblog
NOS NieuwsAangepast

Campagneblog 20-3: makers valse brief Rotterdam bieden excuses aan

Dit liveblog is gesloten.

liveblog gesloten

We schakelen zo over naar een nieuw liveblog

Het NOS-verkiezingsdebat begint zo, om 20.30 uur, op NPO 1. In het programma Nederland Kiest debatteren de landelijke fractieleiders met elkaar. Ook wordt er geschakeld met Enschede, Utrecht Leidsche Rijn en Rotterdam, waar lokale lijsttrekkers met elkaar in debat gaan.

We gaan dit liveblog zo sluiten. Dan kunt u onze berichtgeving over het debat volgen in ons speciale Nederland Kiest-liveblog.

Makers Stemdrempel bieden excuses aan

De makers van de valse brief over de 'Stemdrempel' in Rotterdam hebben hun excuses aangeboden. Eerder vandaag deed gemeente Rotterdam aangifte tegen de initiatiefnemers die de brief met een logo van de gemeente verspreidden. "Wij zijn twee studenten die aan het onderzoeken zijn hoe je mensen meer bewust kunt maken van bepaalde maatschappelijke problemen", is te lezen op hun website.

"Om dit project te lanceren hebben wij gebruik gemaakt van brieven die zijn geschreven vanuit 'Stemdrempel', maar ook vanuit 'Verkiezingen Rotterdam'. Wat misleidend is naar 'Gemeente Rotterdam'." Ze wilden de kiezers nooit ontmoedigen, zeggen de makers.

Morgen is een droge Verkiezingsdag voorspeld

Het weer zit morgen mee voor de kiezers: in het oosten zijn wolkenvelden te zien met kans op wat regen en in het westen zijn zonnige perioden en is het vooral droog. Het wordt ongeveer 7 graden.

Volgens Weeronline kunnen mensen daarom "prima te voet of te fiets" naar de stembus.

Gaat iedereen nu lokaal stemmen?

Bijna een kwart van de kiezers stemde bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar op de PVV, 50Plus, Denk, de Partij voor de Dieren of het Forum voor Democratie. Stuk voor stuk landelijke partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen van morgen in verreweg de meeste plaatsen niet meedoen. Wat staat de stemmers op deze te doen op 21 maart?

Het is een vraag waar de leiders van die partijen over het algemeen wel een antwoord hebben: stem op een lokale partij! Thierry Baudet van Forum voor Democratie deed dat afgelopen weekend nog heel nadrukkelijk, waar Geert Wilders (PVV) en Henk Krol (50Plus) vier jaar geleden al hetzelfde advies gaven.

Joris van Poppel ging kijken in Weert, waar inwoners kunnen stemmen op de PVW:

Weert heeft niet de PVV, maar de PVW

De nieuwe inlichtingenwet: dit moet je weten

Wat moet je weten over de nieuwe Inlichtingenwet? Wat gaat er veranderen en wie houdt er toezicht op de diensten? In onderstaande video heeft Nieuwsuur de belangrijkste vragen (met antwoorden) op een rij gezet.

De nieuwe inlichtingenwet: dit moet je weten

Aantal gemeenten controleert uitslagen handmatig

Diverse gemeenten tellen na de gemeenteraadsverkiezingen de stemmen van de stembureaus niet alleen met de computer bij elkaar op, maar ook met de hand. De gemeente Utrecht heeft daartoe besloten vanwege zorgen over de veiligheid van de software, zei een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Bij ieder stembureau in Nederland worden de stembiljetten handmatig geteld, maar de uitslagen van de verschillende stembureaus worden op het gemeentehuis opgeteld met speciale software. Maar volgens beveiligingsexperts is die software lek.

In Utrecht worden als steekproef de totalen van drie partijen handmatig bij elkaar opgeteld. Ook in Tilburg wordt met de hand nageteld. Dat deed de gemeente vorig jaar ook bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Ruim 200 Rotterdamse stempassen zoek

In Rotterdam-West hebben de bewoners van de Sint-Jobskade geen stempas in de bus gekregen. De bewoners zeggen dat de 210 stempassen een tijd geleden in een prullenbak op straat zijn gedumpt. Volgens de gemeente is het onduidelijk waar de stempassen gebleven zijn. Het postbedrijf moet hier nu onderzoek naar gaan doen.

Inmiddels hebben de bewoners van de Sint-Jobskade vervangende stempassen gekregen van de gemeente. De oude passen zijn ongeldig gemaakt.

VVD grootste partij bij Scholierenverkiezingen

De VVD wordt morgen de grootste partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ten minste, als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt. In de uitslag van de Scholierenverkiezingen scoort de VVD 19 procent van de stemmen. De partij wordt gevolgd door lokale partijen (17 procent) en GroenLinks (17 procent). D66 staat op de vierde plek met 16 procent. D66 werd vierde met 15 procent van de stemmen.

In vergelijking met de scholierenverkiezingen van 2014 maakt GroenLinks een grote sprong. Die partij haalde vier jaar geleden maar 7 procent. De VVD en de lokale partijen scoren ongeveer hetzelfde als in 2014 en D66 was vier jaar geleden met 19 procent nog de grootste partij.

De verkiezingsuitslag direct in je inbox?

Wil je op de verkiezingsavond van 21 maart zeker weten dat je snel de uitslagen uit jouw gemeente krijgt? Dan biedt de NOS je een extra service. We sturen als de uitslag in de gemeente(n) van jouw keuze bekend is direct een mail met daarin die uitslag. Op die manier weet je zeker dat je één van de eersten bent.

Stellingen NOS-verkiezingsdebat bekend

In TivoliVredenburg in Utrecht is vanavond het NOS-verkiezingsdebat. In het programma Nederland Kiest debatteren de landelijke fractieleiders met elkaar. Ook wordt er geschakeld met Enschede, Utrecht Leidsche Rijn en Rotterdam, waar lokale lijsttrekkers met elkaar in debat gaan.

De stellingen zijn uitgekozen door de acht grootste partijen. Dit zijn ze, op volgorde, met de landelijke politieke leiders die debatteren erboven:

1. Segers-Wilders

ChristenUnie: "De regio verdient het"

2. Asscher-Buma

PvdA: "Liever 40.000 banen in de buurt dan cadeau naar buitenlandse aandeelhouders"

3. Marijnissen-Segers

SP: "Een betaalbaar huis vinden wordt met dit kabinet nog moeilijker"

4. Pechtold-Klaver

D66: "Een sociale woningmarkt schreeuwt om meer middenhuur"

5. Rutte-Asscher

VVD: "Asielzoekers die kunnen blijven mogen niet langer worden voorgetrokken bij het toewijzen van een huis"

6. Wilders-Pechtold

PVV: "D66 maakt van Nederlanders tweederangsburgers"

7. Buma-Marijnissen

CDA: "Een succesvolle integratie begint met kiezen voor Nederland"

8. Klaver-Rutte

GroenLinks: "Het afschaffen van de dividendbelasting is slecht voor het vertrouwen van de samenleving in de politiek"

Ontsnappen voor een hogere opkomst?

In Amersfoort hebben ze een nieuwe manier bedacht om de opkomst van twintigers en dertigers bij de verkiezingen te verhogen: een escaperoom. Amersfoorter Pim Meijer won een prijsvraag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties (BZK) met dit idee.

Vandaag werd het plan voor het eerst uitgewerkt in de raadszaal van Amersfoort. "Het slot gaat om de raadszaal en dan hebben ze een aantal opdrachten die ze moeten oplossen in de juiste volgorde voordat ze kunnen ontsnappen. Ze krijgen er precies één uur voor", vertelt Meijer tegen RTV Utrecht. Jongeren kunnen uit de zaal ontsnappen door opdrachten uit te voeren die over maatschappelijke vraagstukken gaan. ""We hebben in elke opdracht geprobeerd om de balans te zoeken tussen een leuk spelelement en iets waarmee raadsleden in de praktijk ook mee te maken krijgen."

Vanaf 2019 stemlokalen toegankelijk voor iedereen

Vanaf 1 januari 2019 moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Een wetswijziging van de huidige Kieswet wordt dan doorgevoerd, schrijven minister Ollongren en minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu staat in de wet dat 25 procent van de stemlokalen zo ingericht moeten zijn dat kiezers met een lichamelijke beperking zoveel mogelijk zelf hun stem kunnen uitbrengen.

Ollongren gaat onderzoeken of stembureauleden bijstand kunnen verlenen in het stemhokje. "Iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. En daarbij moeten we ambitieus zijn", zegt De Jonge.

Valse brief over stemdrempel in omloop in Rotterdam

In Rotterdam gaat een valse brief rond waarin Rotterdammers worden gevraagd een test af te leggen om te bewijzen dat ze genoeg weten van het democratische stelsel. Op de brief staat het gemeentelijk logo. De gemeente gaat aangifte doen.

In de brief wordt geclaimd dat een stemdrempel vanaf 1 januari 2020 verplicht wordt in heel Nederland.

Het is onduidelijk wie de brief gemaakt en verstuurd heeft.

Tweede Kamer wil debat over doodsbedreigingen burgemeesters

De Tweede Kamer wil een debat over de doodsbedreigingen die Brabantse burgemeesters ontvangen, meldt het ANP. Aanleiding is een reeks interviews met twaalf burgemeesters in het Eindhovens Dagblad. Daar noemden de burgemeesters doodsbedreigingen "net zo vanzelfsprekend als het doorknippen van lintjes en bezoeken van diamanten echtparen".

Drugscriminaliteit is al langer een groot probleem in het zuiden van het land. De nieuwe integriteitstoets voor kandidaat-raadsleden, die gisteren door minister Ollongren werd voorgesteld, moet hier verandering in brengen.

Rutte heeft geen spijt van kantklossen-opmerking

Premier Mark Rutte heeft geen spijt van de vergelijking die hij gisteren maakte tussen het raadgevend referendum en "kantklossen". Rutte zegt met de opmerking niet te doelen op het referendum van morgen over de Inlichtingenwet. Dat neemt hij wel serieus, zei Rutte vanmiddag.

Rutte ziet niets in het principe van een raadgevend referendum, zei hij. "Maar ga woensdag vooral stemmen!"

Gisteren zei Rutte over het referendum: "Ja, maar spelshows op tv zijn ook leuk. En kantklossen is ook leuk. Maar uiteindelijk gaat het toch om serieuze dingen." Hij ontving vervolgens veel kritiek. GroenLinks-leider Jesse Klaver eiste dat de premier zich in de Tweede Kamer zou komen verantwoorden.

Rutte heeft geen spijt van uitspraak over kantklossen

Daten met politici

De gemeente Dalfsen in Overijssel heeft een app laten maken waar kiezers met lokale politici kunnen 'daten' om hen beter te leren kennen. Dit onder het motto van "meer romantiek in de politiek". Na een week hadden zich al tientallen mensen aangemeld voor een date.

Een deel van hen krijgt een etentje met een lokale politicus, en wordt uitgenodigd voor een raadsvergadering. Ook staat er in app informatie over kandidaten en de standpunten van de verschillende partijen en zijn er stellingen waar mensen op kunnen reageren.

'Lokale media belangrijker bij verkiezingen dan ooit'

Uit een onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek blijkt dat lokale media een belangrijke rol spelen in de gemeenteraadsverkiezingen. In negen gemeenten is aan kiezers gevraagd welke media zij gebruiken om zich te informeren.

In kleine gemeenten zoals Bunschoten en Langedijk zijn huis-aan-huisbladen belangrijk voor de inwoners. Naast plaatselijke kranten worden ook de omroepen veel gevolgd.

Mysterieuze verkiezingsposters blijken stunt van voetbalteam Bunschoten

Het was de afgelopen week een groot mysterie in Bunschoten: wie scheurde toch steeds de verkiezingsposters van christelijke partijen van verkiezingsborden en plakte daar vervolgens een SGP-poster overheen (met een onbekende lijsttrekker)? Het mysterie is nu opgelost. De actie blijkt een grap van een lokaal voetbalteam. Spelers van VV Eemdijk hadden de profielfoto van hun aanvoerder bewerkt tot een SGP-verkiezingsposter en in de gemeente opgehangen.

"Hij zag er zo christelijk uit op zijn nieuwe Facebook-profielfoto", legt ploeggenoot Casper Ruizendaal uit aan RTV Utrecht. "Toen zeiden wij dat hij zo door kon gaan voor een lijsttrekker van de SGP."

Aanvoerder Steffan de Jong kan er wel om lachen. De echte lijsttrekker van de SGP, Jan-Bert Heinen, zei gisteren al niet blij te zijn met de actie.

Minister wil overleg over wetswijziging stemhulp verstandelijk beperkten

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil een wetswijziging doorvoeren zodat verstandelijk beperkten bij de volgende verkiezingen hulp kunnen krijgen in het stemhokje, meldt RTV Utrecht.

De minister heeft contact opgenomen met de burgemeester van gemeente Woerden, nadat de burgemeester vorige week had gezegd dat hij mensen met een verstandelijke beperking wilde helpen. De Kiesraad was het daar niet mee eens: stemhulp in het hokje is namelijk tegen de regels. Ollongren was het wel met burgemeester Victor Molkenboer eens: zij belde hem om aan te geven dat er voor de volgende verkiezingen overlegd wordt over een wetswijziging.

De wijziging gaat er niet komen voor de verkiezingen van morgen.

Stempas verkopen? Honderden euro's boete

Een stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen aanbieden op Marktplaats komt je duur te staan: een man uit Sprang-Capelle heeft hier een boete van 250 euro voor gekregen.

De burgemeester van Waalwijk, waar Sprang-Capelle onder valt, liet eerder al weten dat in zijn gemeente illegaal stempassen voor de verkiezingen en het referendum werden aangeboden. Dit is verboden. De man heeft nog geluk gehad met de hoogte van de boete, want die kunnen oplopen tot maximaal 8200 euro. Of een celstraf van maximaal een half jaar.

Intussen op Insta

Humor op sociale media. Zoals deze poster die alleen te begrijpen is als je hem met een dik Haags accent leest.

En deze van de Partij voor de Dieren spreekt voor zich.

Wie krijgt de meeste aandacht?

Media geven meer aandacht aan regeringspartijen dan aan populistische partijen. En ook op sociale media scoren PVV en FvD niet hoger dan VVD en D66. Dat blijkt volgens NRC Handelsblad uit een analyse die de krant deed samen met drie databedrijven. TV-uitzendingen werden doorzocht met gezichts- en spraakherkenning, een databank leverde data over de geschreven pers en met speciale software werden sociale media als Facebook, Twitter en Instagram geanalyseerd. Of radio-uitzendingen ook in het onderzoek zijn meegenomen is niet duidelijk.

Enkele conclusies uit de analyse: de VVD wist nipt de meeste aandacht te trekken rond de verkiezingen in de kranten, bladen en op tv. De PVV wordt in kranten en op nieuwssites minder genoemd dan VVD, D66 en CDA. Ook op sociale media krijgt de partij van Geert Wilders niet bijzonder veel aandacht. Forum voor Democratie beleefde de afgelopen weken enkele aandachtspieken, maar de interesse van de verzamelde pers was niet blijvend. En in de regionale media krijgt naast de VVD ook het CDA veel aandacht.

Niet de jongste?

De 14-jarige Isis uit Tilburg was de afgelopen dagen in het nieuws als de jongste kandidaat op een kieslijst. Ze is misschien de jongste in Tilburg maar niet in Nederland, meldt de Gemeenschapslijst in Someren. Zij hebben de eveneens 14-jarige Simon op de lijst staan, Hij is een paar maanden later geboren dan Isis en volgens de partij de jongste kandidaat. Beiden zouden, als ze worden gekozen, pas als ze 18 zijn echt aan de slag mogen als politicus.

Isis (14) wil met haar partij, Voor Tilburg, de gemeenteraad in

Er zijn overigens meer tieners die zich verkiesbaar stellen, bijvoorbeeld voor wijkraden en gebiedscommissies in Rotterdam. Het Rotterdamse online magazine Vers Beton vroeg er een paar waarom ze de politiek in willen.

PVV en DENK doen aangifte tegen elkaar

De Rotterdamse PVV-lijsttrekker Maurice Meeuwissen doet aangifte tegen DENK, meldt RTV Rijnmond. Hij beschuldigt DENK-voorman Stephan van Baarle van smaad en laster. Van Baarle had gisteravond al aangekondigd dat hij aangifte gaat doen tegen Meeuwissen.

De PVV-kandidaat is kwaad over een uitspraak van Van Baarle tijdens een verkiezingsdebat van RTV Rijnmond afgelopen zondag. Van Baarle vergeleek tijdens dat debat een campagnefilmpje van de PVV met met het werk van nazi-propagandaminister Joseph Goebbels. Meeuwissen stapt naar de politie.

Samenvatting verkiezingsdebat Rotterdam

Meeuwissen heeft op Twitter excuses aangeboden voor de 'verspreking'.

Het laatste debat voor de verkiezingen

Aan de vooravond van de stembusgang is er vandaag om 20.30 uur een groot verkiezingsdebat op NPO 1. De uitzending komt vanuit Tivoli Vredenburg in Utrecht en wordt gepresenteerd door Rob Trip. Er zijn lokale debatten tussen kandidaten uit Enschede, Utrecht en Rotterdam, afgewisseld met debatten tussen de kopstukken van landelijke partijen. Het zal onder meer gaan over werk en inkomen, wonen en integratie.

Het hele programma staat hier.

Winkelleegstand blijft thema

Gemeenten doen er alles aan om de winkelleegstand tegen te gaan, maar het blijft een probleem en dus is het op veel plaatsen een verkiezingsthema. Steeds meer gemeenten zijn hun centrum aan het vernieuwen. Hoe doen ze dat in bijvoorbeeld Schiedam, Assen en Enschede? Dat lees je hier.

De komende jaren zal de leegstand in de Nederlandse winkelstraten oplopen

GroenLinks wil debat over uitspraak Rutte

Mogelijk verplaatst de campagne rond het referendum zich vandaag nog naar de Tweede Kamer. GroenLinks wil nog vóór morgen een debat met premier Rutte over een uitspraak die hij deed in EenVandaag. "Mensen vinden het wel leuk, zo'n referendum", zei journalist Marc Belinfante in die uitzending. Rutte antwoordde: "Spelshows op tv zijn ook leuk. Kantklossen is ook leuk." GroenLinks-leider Jesse Klaver zei bij Pauw dat de premier kiezers beter kan oproepen om te gaan stemmen.

GroenLinks wil debat over uitspraak Rutte

Ex-treitervlogger en rapper over campagnevideo's

NOS Mashup keek samen met voormalig treitervlogger Ismail Ilgun en rapper Donnie naar een paar lokale verkiezingsspotjes. Ze lieten er weinig van heel: "Dit ziet eruit als een Powerpoint-presentatie van een kind van twaalf." Ze kregen ook nog de vraag of ze zelf de lokale politiek in zouden willen.

Alleen voor het referendum stemmen

In 45 gemeenten in het land kan alleen voor het referendum gestemd worden. Door herindelingen hebben zij geen gemeenteraadsverkiezingen. Toch gaan daar wel alle stembureaus open. Ze zijn in die gemeenten wel een beetje somber over de opkomst.

Geen gemeenteraadsverkiezingen, wel referendum

Burgemeester Zwolle stemt vannacht al

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle brengt meteen vanavond om middernacht zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat doet hij in café Het Vliegende Paard, waar een mobiel stembureau staat, bericht RTV Oost. Het stemmen om middernacht is een van de maatregelen waarmee de gemeente meer jongeren naar het stemhokje wil lokken.

Kandidaat-raadsleden opgestapt

In Nieuwegein hebben twee kandidaat-raadsleden zich nog voor de verkiezingen teruggetrokken. Het gaat om de nummers twee en vier van de partij Ieders Belang, Frank Verdam en Saskia Kersbergen. Verdam maakte zijn vertrek uit de partij gisteren bekend, Kersbergen had dat al een week na het inleveren van de kandidatenlijst aangekondigd. De twee zijn nog wel gewoon verkiesbaar want de kieslijsten kunnen niet meer aangepast worden. Wat ze gaan doen als ze toch worden verkozen is niet bekend.

Volgens het AD zijn de twee het niet eens over de samenwerking binnen de partij en over de politieke koers. Ook wilden ze meer democratie. RTV Utrecht meldt dat er de afgelopen maanden meer botsingen waren binnen de lokale partij. Zo hebben meerdere raadsleden zich vorig jaar afgesplitst en was er getouwtrek om de partijnaam.

Partij kopieert deel programma

Het verkiezingsprogramma van een lokale partij in Brunssum blijkt voor een groot deel gekopieerd uit andere bronnen, meldt 1Limburg. Lijst Borger heeft een hele reeks passages overgenomen uit het verkiezingsprogramma 2014-2018 van de lokale partij Gemeentebelangen uit het Gelderse Voorst.

Het begint al bij de inleiding. Verderop blijken de standpunten van de Gelderse partij over bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid, lokaal onderwijsbeleid en sociaal beleid exact hetzelfde als die van Lijst Borger. Ook staat per ongeluk de partij Gemeentebelangen nog twee keer in het programma.

Lijst Borger erkent dat een deel van het verkiezingsprogramma is geknipt en geplakt. Fractievoorzitter Rob Dautzenberg zegt dat door een aantal leden is gewerkt aan het verkiezingsprogramma, waarbij via internet van alles is bekeken. Daarvan is een deel verwerkt. "Waarom zou je wat goed is, niet gewoon gebruiken als je er als Lijst Borger inhoudelijk achter staat?", zegt Dautzenberg hierover. "Het gaat om zaken die ook voor Brunssum van belang zijn."

Vliegerprotest in Den Haag

In Den Haag wordt vandaag niet alleen campagne gevoerd maar ook gevliegerd. De vliegeractie is een protest tegen de uitzetting van Afghanen naar Afghanistan. De betogers gaan ook vliegerspeldjes en folders met de persoonlijke verhalen van Afghaanse asielzoekers uitdelen aan politici.

Slechtste slogan

'Zo VRIJ! Als een aardbei' is de slechtste verkiezingsslogan van 2018. De verkiezing was georganiseerd door het platform Slechtste Slogans. De leus van Kelly Uiterwijk van VRIJ! Beverwijk versloeg de slogans 'Minder belasting, meer bitterballen' van VVD Delft en 'Bedankt dat je naar me omcake' van ChristenUnie Zwolle. Uiterwijk is blij met de titel. De vorige winnaar, Coen Hawinkels van CDA Maasgouw (met de leus 'Koen moet je doen!') kwam in 2014 met voorkeursstemmen in de gemeenteraad.

Lees hier meer over de andere slogans die meedongen naar de titel, met een paar tips voor een goede verkiezingsslogan erbij van experts.

Vuelta splijtzwam Utrechtse politiek

Utrecht wil samen met Brabant de Ronde van Spanje binnenhalen. Als dat lukt, heeft Utrecht de drie grootste wielerevenementen in de stad gehad. Maar het enthousiasme is inmiddels niet meer bij iedereen even groot. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen staan de twee grootste partijen, D66 en GroenLinks, op dit punt lijnrecht tegenover elkaar.

Na de Ronde van Italië in 2010, was Utrecht in 2015 het decor voor de Tour de France. D66 heeft de smaak te pakken en ziet de Vuelta in 2020 helemaal zitten. "Dat past helemaal bij een evenementenstad als Utrecht", zegt lijsttrekker Klaas Verschuure. "Bovendien betalen andere partijen, zoals Brabant, nu mee." Utrecht heeft alvast 1,3 miljoen euro gereserveerd.

De Tour de France in Utrecht in 2015

GroenLinks ziet dat anders: zij willen helemaal geen belastinggeld uitgeven aan het wielerevenement. Na de Tour bleef Utrecht ook met een tekort van een paar ton zitten. "Wij willen nu niet opnieuw een paar miljoen uitgeven voor een paar dagen feest", zegt lijsttrekker Heleen de Boer. "Dat geld kan op dit moment beter worden besteed aan andere zaken."

Onder inwoners van de stad is verdeeldheid over de grote evenementen. Vooral inwoners van de gebieden die dan veel publiek trekken, hekelen de overlast. Uit een enquête, uitgevoerd door de gemeente, blijkt dat ongeveer de helft van de respondenten - tussen 48 en 61 procent - voorstander is van de Vuelta in Utrecht en Noord-Brabant.

Niet alleen in Utrecht zorgt het toenemend aantal evenementen voor discussie. Zo kondigde Rotterdam eerder al eens een vergunningstop af voor grote evenementen en verscherpte Amsterdam de geluidsnormen. Ook in kleinere steden als Breda, Leeuwarden en Nijmegen ondervinden bewoners overlast. Bij de Nationale Ombudsman komen structureel klachten binnen van inwoners die zich afvragen hoe ze hun stem tegen een gepland evenement kunnen laten horen.

In Utrecht zijn GroenLinks en D66 het over een ding eens: ze vinden allebei dat evenementen in de stad goed verspreid moeten zijn qua tijd en locatie om draagvlak te houden.

Goedemorgen!

Nog een dag te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen. De laatste kans voor partijen om kiezers over de streep te trekken. Vanavond gaan landelijke en lokale politici met elkaar in debat op NPO 1. Lokale politici uit Rotterdam, Utrecht en Enschede debatteren over integratie, mobiliteit en werk en inkomen. En vanmiddag om 17 uur wordt in Den Haag de uitslag bekendgemaakt van de scholierenverkiezing. Meer dan 70.000 leerlingen van 150 scholen uit het voortgezet onderwijs en mbo hebben daaraan meegedaan.

Wat heb je gemist vannacht?

  • De Volkskrant en NRC Next hebben hun voorpagina's gereserveerd om vragen te beantwoorden over de Wiv, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In de Volkskrant wordt een expert onder meer gevraagd of we weer ouderwets brieven moeten gaan schrijven. Dat hoeft niet. Wel wordt geadviseerd om Google of Facebook niet te gebruiken maar naar een cybervriendelijk alternatief te zoeken. NRC vraagt zich onder meer af of de AIVD straks ook Whatsappjes kan zien. Daarop is het antwoord nee. Volgens de krant is tot nu toe geen enkele inlichtingendienst erin geslaagd om de encryptie van Whatsapp te kraken.

Het Campagneblog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.