Stembiljetten van de verkiezingen in 2012
NOS NieuwsAangepast

'Verkiezingsuitslag makkelijk te hacken'

De verkiezingsuitslag is eenvoudig te hacken, omdat het systeem waarmee de stemmen geteld worden zo lek als een mandje is. Dat zeggen beveiligingsexperts en een hoogleraar tegen RTL Nieuws.

Hacker Rob Gonggrijp zegt tegen de zender dat de Chinezen en Russen eenvoudig met de uitslag kunnen rommelen. Gonggrijp zorgde er tien jaar geleden voor dat de stemcomputer werd vervangen door het rode potlood.

Systeem

Stembureaus krijgen een cd-rom opgestuurd met daarop software genaamd Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). Die software wordt gebruikt om de getelde stemmen te verwerken.

OSV mag vervolgens op een computer naar keus geïnstalleerd worden. Ook op bijvoorbeeld een oude, onveilige computer. Maar volgens beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof is de software sterk verouderd en op allerlei punten lek. "De gemiddelde iPad is beter beveiligd dan het Nederlandse verkiezingssysteem."

Kiesraad

Volgens de Kiesraad is de digitale stroom van informatie tijdens de verkiezingen slechts één onderdeel, en zijn de stemmen op papier leidend. "De papieren stroom is voor iedereen te volgen en reconstrueren. Van elke stap worden papieren processen verbaal gemaakt en bijgehouden."

De Kiesraad laat op dit moment de beveiliging van het OSV-programma onderzoeken en benadrukt dat dat onderzoek al in gang was gezet voor het verhaal van RTL Nieuws.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat manipulatie niet mogelijk is omdat de stembiljetten handmatig worden geteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl