Het lichaam van Hoffmann wordt geborgen
NOS NieuwsAangepast

Wat we weten over de zaak van het drietal uit Haaksbergen in Turkije

Na een wekenlange zoektocht is deze ochtend het lichaam van de vermiste Joey Hoffmann gevonden. De Haaksbergenaar raakte begin juli vermist in het zuiden van Turkije. Sinds die tijd speelt de vraag wat er met hem is gebeurd.

Verschillende bronnen in Turkije zeggen dat het erop lijkt dat de man niet door een misdrijf om het leven is gekomen. Volgens agenten ter plaatse zijn er op het eerste gezicht geen sporen van zwaar geweld op het lichaam te zien.

Natuurlijke dood

Een woordvoerder van het Nederlandse speurhondenteam dat in Silifke is, heeft tegen RTV Oost gezegd dat Joey een natuurlijke dood is gestorven. Het Nederlandse team baseert zich daarbij op uitlatingen van de Turkse politie.

Ook de gouverneur van Silifke, waar het lichaam is gevonden, zegt dat niets erop wijst dat Hoffmann is vermoord. Hij voegt eraan toe dat autopsie uitsluitsel moet geven.

Wat er precies met Joey is gebeurd, is nog steeds niet duidelijk. Sinds zijn vermissing is wel steeds meer bekend geworden over de reis die het drietal uit Haaksbergen maakte. Onder de video een overzicht van de gebeurtenissen.

Lichaam vermiste Joey Hoffmann gevonden

De reis naar Turkije

Op 30 juni vertrekt Joey met het bevriende koppel Bjorn (34) en Derya (26) vanuit de Overijsselse plaats Haaksbergen naar Turkije.

Bjorn zegt dat hij samen met zijn vrouw grond heeft gekocht in de omgeving van Silifke, in het zuiden. Het plan is daar een huis te bouwen. Joey is handig en gaat mee om te helpen.

Volgens de lezing van Bjorn en Derya komen ze op 5 juli aan in Zuid-Turkije in een wit Mercedes-busje. Ze overnachten op de plek waar ze hun huis willen bouwen. Het stel zegt dat Joey niet veel later heimwee krijgt en naar huis wil.

De verdwijning van Joey

Enkele dagen later - op 8 juli - zou Joey een taxi hebben genomen naar de stad Adana, die op ruim twee uur rijden van Silifke ligt. Diezelfde dag wordt hij nog gezien door de Turkse eigenaar van het land waarop Bjorn en Derya een huis wilden bouwen. Volgens de landbezitter hebben de drie ruzie.

Een dag later vinden militairen Bjorn Breukers op een heuvel in de buurt van de kampeerplek. Hij is gewond. Tegenover de Turkse politie zou Bjorn hebben verklaard dat hij van een rots is gevallen.

De broer van Joey is begonnen met een flyeractie

Bjorn wordt naar het ziekenhuis gebracht. Als Derya hoort dat haar partner daar ligt, zoekt ze hem op. Daarna verdwijnt het echtpaar van de radar. Van Joey wordt niets meer vernomen. Op 17 juli geeft zijn familie hem op als vermist.

Even wordt gedacht dat ook Bjorn en Derya vermist zijn, maar het stel duikt op zondag 30 juli weer op bij een tankstation in de buurt van Ankara, ruim 500 kilometer ten noorden van Silifke. Daar kloppen ze die maandag aan bij de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad, omdat ze nieuwe paspoorten nodig hebben.

Aanhouding Bjorn en Derya

Op woensdag 2 augustus worden Bjorn en Derya aangehouden in Silifke. Het stel wordt op het politiebureau gehoord in verband met de verdwijning. De politie gaat samen met hen naar de plek waar Bjorn gewond raakte.

Volgens De Telegraaf zegt Bjorn dat hij Joey daar voor het laatst heeft gezien. De krant meldt verder dat de drie vlak voordat Joey verdween speed hebben gebruikt. De politie bevestigt later dat er inderdaad drugs in het spel waren.

Vrijdagavond 4 augustus worden Bjorn en Derya vrijgelaten. Ze zijn geen verdachten in de zaak. Wel krijgen ze een uitreisverbod en moeten ze zich wekelijks melden op het bureau. De politie neemt hun busje in beslag voor sporenonderzoek.

Het Mercedes-busje waarmee het drietal naar Zuid-Turkije reisde

De zoektocht naar Joey

In de dagen daarna wordt in de rotsachtige omgeving van Silifke gezocht door agenten, lokale bewoners en de familie van Joey. Daarbij worden onder meer drones en speurhonden ingezet. De hitte en droogte in het gebied bemoeilijken de zoekacties.

De politie gaat al die tijd uit van een ongeluk, maar lokale bewoners hebben daar twijfels over. "Als dat zo was hadden wij hem al wel gevonden", zeggen zij. Volgens de Turken gaan er bijna nooit mensen alleen op pad in het gebied.

Het lichaam van Joey wordt uiteindelijk gevonden in een droge rivierbedding in een vallei, bij een dorpje in de buurt van Silifke. De familie van Joey is ingelicht over de vondst. De politiechef zei eerder dat hij voor hen de zaak wil oplossen. "De familie moet weten wat er gebeurd is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl