AFP

"Had de familie ons maar om hulp gevraagd, niemand kent het gebied beter dan wij", zegt de 37-jarige Ramazan. Hij heeft het over de familie van de Nederlander Joey Hoffmann (21) uit Haaksbergen, die al ruim een maand vermist wordt in Turkije. Hoffmann reisde met twee plaatsgenoten, het echtpaar Bjorn en Derya Breukers, die in afwachting van het Turkse onderzoek het land niet uit mogen.

In de zomer werkt Ramazan in het toerisme. Hij is geboren en getogen in dit gebied. Hij kent het erg goed. In het restaurant van zijn buurman dook Bjorn Breukers een week geleden op. Gewond, in de war, slechts gekleed in een zwarte short en gymschoenen. "Ze zitten achter me aan, ze willen me vermoorden, zei hij. Het leek alsof hij iets gebruikt had. Hij zakte bijna in elkaar. Hij kon niet zelf naar de ambulance komen", vertelt de ober van het restaurant.

Hondenvoer, shampoo, theezakjes

Volgens verschillende mensen die we spreken in het dorp, hebben de reddingswerkers nog niet het juiste gebied doorzocht. Ramazan besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Moeiteloos klautert hij het ravijn in naast zijn huis. Zijn hond neemt hij mee. Het lukt ons niet hem bij te houden in het gebied met losse rotspartijen en doornige struiken. Zijn zoektocht levert niets op.

Op de plek waar Bjorn, diens vrouw Derya en Joey kampeerden, liggen hun spullen nog steeds verspreid: een verpakking voor hondenvoer, shampoo, theezakjes, kniebeschermers. Het terrein is niet afgezet en iedereen kan alles zo meenemen.

Dit stukje land, waarop Bjorn en Derya Breukers een huis zouden willen bouwen grenst aan een archeologische vindplaats. In de grond liggen nog diverse schatten begraven uit de Romeinse en Byzantijnse tijd. Een paar ruïnes, oude graven, waterreservoirs en objecten die in het museum niet zouden misstaan. "Hier mag niets gebouwd worden", zegt Ali, die hier land bezit. Iets verderop is wellicht een klein bouwwerk toegestaan. Maar daarvoor zijn zoveel vergunningen nodig dat het bijna onmogelijk is.

Handel in schatten

Sprekend met de inwoners van Narlikuyu, in het gebied waar Hoffmann voor het laatst werd gezien, beginnen veel mensen over de bodemschatten. Hasan woont aan het weggetje dat via een rotspad het gebied in loopt. Vorig jaar werd hij gewaarschuwd door de politie om elke vreemdeling die passeerde te melden. "Ze komen hier graven, zei de politie". Toen hij de bus van de drie Nederlanders voorbij zag komen, dacht hij meteen met schatgravers te maken te hebben.

In een gebied zo'n honderd meter rond de kampeerplek is op verschillende plaatsen recent gegraven. "Het is niet duidelijk hoe recent. Het is mogelijk dat mensen van het museum hier onlangs zijn geweest om de bodem te inspecteren, maar het kan ook dat anderen hier zijn komen zoeken", zegt Hasan. Met grote regelmaat worden mensen opgepakt die graven of handelen in de schatten. Ook de afgelopen tijd heeft de politie in Silfike een aantal mensen gearresteerd.

Drugs

Een paar mannen getuigen van de enorme hoeveelheid bouwmachines die de Nederlanders bij zich hadden. De dure apparatuur lag over een groot gebied verspreid op de grond. De Nederlanders gedroegen zich vreemd, hadden drugs gebruikt, zegt Necmi Topal. Hij denkt niet dat ze op zoek waren naar schatten. Maar voor anderen vormen de bouwmaterialen en de eerdere pogingen van schatgravers het bewijs.

Terwijl de tijd passeert dat Joey niet gevonden is, bedenken mensen hun eigen theorie. Ruzie tussen de vrienden, gedoe met drugs, een zoektocht naar rijkdom die verkeerd afliep. De politie sluit niet uit dat de drie opgravingen hebben verricht.

De politiechef belooft de zoektocht voort te zetten totdat Joey gevonden is. Ramazan heeft niet veel hoop meer op een goede afloop. Maar hij zoekt door. "Morgen ga ik het dal aan de andere kant van de weg onderzoeken", zegt hij. "De familie moet weten wat er gebeurd is."

Nieuwe zoektocht naar Joey

STER reclame