IMF-baas Lagarde, Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem, ECB-president Draghi, EC-voorzitter Juncker en adviseurs in overleg over Griekenland
NOS Nieuws

Overleg na overleg in Europa, maar de klok tikt door

De hele week zijn ze er in Brussel al mee bezig: de Griekse schuldencrisis. Ook vandaag was er een vooroverleg, echt overleg, schorsing, uitstel en nog een overleg, maar de geldschieters kwamen er voor de zoveelste keer niet uit met de Grieken. "De pijn zit nog op heel veel onderwerpen, dat maakt het ook zo moeilijk", reageerde Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem.

Maandag begon de extra Eurotop over Griekenland. De Grieken kwamen met nieuwe plannen, die een dag eerder als een "goede basis voor verder overleg" werden onthaald door voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Zoals verwacht was er aan het einde van de dag geen akkoord, maar de partijen waren wel nader tot elkaar gekomen, klonk het eensgezind.

Niet-gepland bezoek

Gisteren bracht de Griekse premier Tsipras een niet-gepland bezoek aan voorzitter Juncker, president Draghi van de Europese Centrale Bank, IMF-baas Lagarde en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem. Uiteindelijk zaten de vijf zo'n zes uur rond de tafel.

Het overleg ging vooraf aan de vergadering van de Eurogroep, die om 19.00 uur zou beginnen, maar uiteindelijk een half uur later van start ging omdat de hoofdrolspelers op zich lieten wachten. Na anderhalf uur ging het gezelschap weer uit elkaar. Zonder akkoord. "Het optimisme van begin deze week is omgeslagen in negativisme", concludeerde correspondent Arjan Noorlander.

Tsipras, Juncker, Draghi, Dijsselbloem en Lagarde trokken zich weer terug in de burelen van Juncker en probeerden te elfder ure een uitweg te vinden uit de impasse over een nieuwe lening aan Griekenland. Na anderhalf uur werd het gesprek beëindigd.

Zonder succes

Vanmorgen om 09.00 uur zaten de geldschieters, de trojka, en Dijsselbloem weer vol goede moed aan de onderhandelingstafel, maar de Grieken lieten op zich wachten. Premier Tsipras schoof uiteindelijk zo'n drie kwartier later aan. De gesprekken verliepen wederom zonder succes.

Rond 13.30 uur begon weer een vergadering van de Eurogroep zonder een akkoord tussen de geldschieters en de Grieken. "Het chagrijn begint nu echt toe te slaan", zei correspondent Gwen ter Horst. Wat de Eurogroep vanmiddag wél besprak, was het voorstel dat de trojka tijdens de onderhandelingen met de Grieken had ingebracht. De vergadering werd zonder concrete resultaten afgesloten.

Kritiek

Toch reageerde de Griekse minister van Financiën Varoufakis positief na afloop. Volgens hem hadden sommige collega-ministers "interessant genoeg niet alleen kritiek op de Griekse voorstellen, maar ook op de voorstellen van de geldschieters."

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem reageerde als volgt: "De deur blijft open voor de Grieken om met nieuwe voorstellen te komen of te accepteren wat op tafel ligt." Het voornemen van de Eurogroep is om zaterdag opnieuw bijeen te komen.

Deadline

Ondertussen tikt de klok door. Uiterlijk 30 juni, dat is dinsdag, moet er een akkoord liggen, want de Grieken moeten voor 1 juli een schuld aan het IMF terugbetalen. Lukt dat niet, dan is het land de facto bankroet. "Niemand weet wat voor effect dat zal hebben", zegt correspondent Ter Horst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl