De Griekse premier Tsipras (links) voorafgaand aan de EU-top in Brussel
NOS Nieuws

'Het is één grote black box in Brussel op het moment'

In Brussel lijkt een oplossing voor de Griekse schuldencrisis met de minuut moeilijker te worden. "In de loop van de dag is het alleen maar ingewikkelder geworden", zegt correspondent Gwen ter Horst. Vanmiddag vergaderden de ministers van Financiën weer over de problematiek. Uit dat overleg is geen akkoord gekomen.

Het overleg werd korte tijd geschorst. Naar verluidt wilden de ministers wachten tot de Grieken met aangepaste voorstellen zouden komen. Het is niet duidelijk of die er inderdaad zijn gekomen. Wel werd er vergaderd over een voorstel van de trojka waar de Grieken het niet mee eens waren.

Pessimisme

"De uitkomst van het overleg is niet al te best", zegt Ter Horst. "Toch zagen we het van tevoren al wel aankomen. Hier en daar werd er nog wel wat hoop uitgesproken dat er iets zou kunnen, maar eigenlijk overheerste het pessimisme."

Inmiddels is de EU-top van de regeringsleiders begonnen. Die staat los van het overleg over de schuldencrisis. "Maar ook die top wordt overschaduwd door het Griekse drama. Iedereen wacht vol spanning af welke stappen de regeringsleiders gaan nemen."

Eigenlijk zijn er geen spelregels voor de situatie; het EU-verdrag geeft er in ieder geval geen antwoord op.

Correspondent Gwen ter Horst

Op een goed moment worden die leiders door Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem bijgepraat. "Hij zal tekst en uitleg moeten geven waarom er nog geen akkoord ligt. Maar het kan niet alleen over Griekenland gaan. Er staan ook andere belangrijke zaken op de agenda, zoals het vluchtelingenprobleem. Die zullen ook besproken moeten worden."

Het is volgens haar moeilijk in te schatten wat er nu gaat gebeuren. "Het is duidelijk dat er geen akkoord ligt, maar we moeten precies horen in welke bewoordingen daar afstand van wordt genomen. Misschien is er ruimte om de komende dagen door te gaan met het overleg. Er gaan geruchten dat de agenda's al worden leeggemaakt en dat er waarschijnlijk zaterdag wordt doorgepraat."

Black box

Maar er is ook een donkerder scenario waarin de regeringsleiders geen vertrouwen meer hebben in een oplossing. "EU-president Tusk heeft eerder al gezegd dat als er niets verandert, iemand de knoop moet doorhakken en moet zeggen: het is genoeg."

"Maar ook dat is maar een van de opties. Eigenlijk zijn er geen spelregels voor de situatie; het EU-verdrag geeft er in ieder geval geen antwoord op. Het is één grote black box op dit moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl