Een vrouw met haar baby in de haven van Catania
NOS Nieuws

Italië gaat vluchtelingen versneld terugsturen

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Door correspondent Rop Zoutberg

Italië gaat vluchtelingen die om economische motieven in het land aankomen versneld terugbrengen naar hun land van herkomst. Wekelijks zullen twee uitzettingsvluchten worden georganiseerd, zegt premier Renzi.

De immigranten zullen in nieuw op te richten screeningscentra onder toezicht van Europese waarnemers worden geselecteerd. De kosten voor de uitzetting moeten volgens Renzi worden betaald door de Europese Unie.

Het is het Italiaanse antwoord op de vrijwel zekere afwijzing van Europese lidstaten om immigranten volgens een vaste verdeelsleutel over de EU te verspreiden. Regeringsleiders spreken vandaag over de opvang van 40.000 vluchtelingen die vooral in Zuid-Europa aankomen. Maar nu al lijkt duidelijk dat de plannen onhaalbaar zijn, na weerstand van veel Europese landen.

Weerstand

"Wie recht heeft op asiel wordt opgevangen, wie zich op een boot op zee bevindt wordt door ons gered. En als land zijn we trots op hoe we het tot nu toe gedaan hebben", zegt Renzi. "Maar wie om economische redenen hier aankomt zal worden teruggestuurd." Hij erkent dat het voorstel politiek gevoelig ligt.

De premier lichtte zijn plannen toe tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van Italiaanse regio's. Vooral in het noorden van Italië groeit de weerstand om meer vluchtelingen op te nemen.

Italië kondigde al eerder een 'plan B' aan voor het geval dat Europese landen het niet eens worden over een verplichte verdeling per lidstaat. Volgens Italië valt ongeveer 60 procent van de vluchtelingen in het land niet onder de status van politiek vluchteling.

Hotspots

Het versneld uitzetten van de vluchtelingen zal volgens Renzi onmiddellijk na aankomst gebeuren op Sicilië en in de zuidelijke regio's Puglia en Calabria. De nieuwe screeningscentra, ook wel 'hot spots', worden opgezet voor 300 immigranten per centrum. Het onderzoek naar de herkomst van de immigranten moet worden gedaan door Italiaanse functionarissen, bijgestaan door waarnemers van het European Asylum Support Office (EASO).

De vluchtelingen zullen vooral worden teruggevlogen naar landen in Afrika en het Midden-Oosten. Italië zoekt ook naar verdragen met politiediensten in landen van herkomst, voor het geval er met zo'n land geen officieel verdrag bestaat over het terugzenden van vluchtelingen.

Kosten

Italië voert op dit moment al uitzettingsvluchten uit naar Tunesië, Egypte en Nigeria. Sinds begin dit jaar werden 24 van dergelijke vluchten uitgevoerd. Hierbij ging het steeds om groepen van vijftig immigranten.

De kosten per vluchteling liggen tussen de 3000 en 4000 euro. Per teruggestuurde vluchteling reizen twee politieagenten mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl