De Griekse premier Tsipras en de voorzitter van de Europese Commissie Juncker
NOS Nieuws

'De uitslag van vandaag is niet te voorspellen'

Het wordt opnieuw een lange dag voor de partijen die betrokken zijn bij het overleg over de Griekse schuldenproblematiek. "De uitslag van vandaag is niet te voorspellen", zegt NOS-correspondent Gwen ter Horst.

De onderhandelingen tussen de Griekse premier Tsipras, Juncker (Europese Commissie), Dijsselbloem (Eurogroep), Draghi (Europese Centrale Bank) en Lagarde (IMF) zouden om 09.00 uur hervat worden, maar de Griekse delegatie liet op zich wachten. Die kwam uiteindelijk rond 09.45 uur aan bij het overleg.

Afgelopen nacht werd het topoverleg tussen Tsipras en de geldschieters na ongeveer anderhalf uur beëindigd. Ze werden het niet eens over een nieuwe lening aan Griekenland.

De Eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van de eurolanden, komt vervolgens om 13.00 uur weer bij elkaar. Dat overleg is een opmaat naar de EU-top, de ontmoeting van regeringsleiders, die om 16.00 uur begint. "De onderhandelingen zitten op dit moment weer muurvast", zegt Ter Horst. "Je begint je af te vragen of ze er nog wel uit willen komen met elkaar."

Het chagrijn begint daar nu echt toe te slaan

NOS-correspondent Gwen ter Horst over de Eurogroep

Chagrijn

In Brussel lijkt het optimisme inmiddels te zijn omgeslagen in negativisme. De Eurogroep kwam gisteravond nog kort bij elkaar om bij te praten, maar de onderlinge verschillen lijken alleen maar groter te zijn geworden.

"Het chagrijn begint daar nu echt toe te slaan", vertelt Ter Horst. "Het is de vierde keer deze week dat de negentien ministers van Financiën vanuit alle hoeken van Europa naar Brussel moeten komen."

Een akkoord lijkt ook vandaag nog ver weg. Volgens Ter Horst vinden de geldschieters de Griekse plannen niet ver genoeg gaan. "Zij denken dat de hervormingen van de btw en pensioenen niet voldoende opleveren. Het gaat dus nog steeds over dezelfde onderwerpen."

Geen genade

Toch is het voor alle partijen van belang dat er snel een oplossing wordt gevonden. Op 30 juni loopt het noodprogramma voor Griekenland af en moet het land ruim 1,5 miljard euro betalen aan het IMF.

"Lagarde heeft al gezegd dat zij die dag geen genade zal tonen", zegt Ter Horst. "Het verschil is dat deze deadline niet politiek, maar juridisch is. Er is geen uitstel mogelijk."

Volgens haar is de Europese Unie er erg bij gebaat dat er voor 30 juni een akkoord ligt. "De ECB maakt nu elke dag 1 tot 2 miljard euro over om een Grieks faillissement te voorkomen. Als ze deze deadline laten verstrijken, is het land officieel bankroet. Niemand weet wat voor effect dat zal hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl