Een Griekse geldwagen brengt geld naar pinautomaten
NOS Nieuws

Vullen van Griekse pinautomaten is logistieke nachtmerrie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

Door verslaggever Eva Wiessing

Geldtransporteurs maken in Griekenland overuren om de banken van voldoende cash te voorzien. Directeur Yannis Liberopoulos van marktleider G4S noemt de operatie van de laatste anderhalve week een 'logistieke nachtmerrie'.

Zijn chauffeurs maken dagen van 12 uur. "Je kunt in onze branche niet zo makkelijk wat extra mensen aantrekken als het druk is", legt Liberopoulos uit. "De mannen moeten gescreend worden en allerlei veiligheidstrainingen volgen. Dat gaat niet zomaar."

'Als er slecht nieuws komt, gaan de geldwagens direct rijden'

Het Britse bedrijf is marktleider in Griekenland voor geldtransporten. G4S heeft 650 mensen in dienst en doet 60 procent van alle transporten. Ze rijden voor de banken en grote bedrijven, zoals supermarktketens. "Grote detailbedrijven hebben altijd veel cash."

In het pand zijn zwaar beveiligde kluizen om het geld veilig op te bergen. Ik moet door zeven veiligheidssluizen voordat ik op de kamer van de directeur kom.

Al maanden drukker

"Het is al maanden veel drukker dan normaal", vertelt Liberopoulos. "Wij zien hier precies wat er in de maatschappij speelt. Als het IMF iets zegt, dan heeft dat meteen gevolgen voor ons werk."

Directeur Yannis Liberopoulos van marktleider G4S

De Grieken nemen al maanden grote hoeveelheden geld op. Ze zijn bang dat de banken hun deuren moeten sluiten als het misgaat bij de onderhandelingen met Europa en het IMF. Vorige week werd er naar schatting 4 miljard euro opgenomen.

En maandag ging het om een recordbedrag van 1,2 miljard. Maar gisteren, toen een akkoord binnen handbereik leek, was het slechts 100 tot 200 miljoen.

"Het was kritiek, we hebben hard moeten werken, maar we konden het aan. Nu lijkt het wat rustiger, maar ik moet eerst maar zien dat er een akkoord ligt. Niets is voorbij tot het voorbij is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl