IMF-chef Christien Lagarde en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem
NOS Nieuws

Grieken en geldschieters uiteen, weekend moet oplossing brengen

De ministers van Financiën uit de eurozone komen zaterdag opnieuw naar Brussel om verder te praten over een aanpak van de Griekse schuldencrisis. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep maakte dit bekend na afloop van de vergadering van vanmiddag. De ministers gingen uiteen zonder overeenstemming te hebben bereikt.

Volgens Dijsselbloem was er te weinig tijd om de jongste Griekse voorstellen grondig door te rekenen voor de vergadering rond het middaguur begon. Dat gaan de geldschieters nu alsnog doen, aldus Dijsselbloem.

Hij zei verder dat er op een aantal terreinen nog grote verschillen zaten tussen de opvattingen van de Griekse regering en die van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, de internationale geldschieters.

"Maar de deur blijft open voor de Grieken om met nieuwe voorstellen te komen of te accepteren wat op tafel ligt", besloot Dijsselbloem. Daarna vertrok hij naar de vergadering van de regeringsleiders van de EU, om hen op de hoogte te stellen van de stand van zaken in de onderhandelingen.

'Verdeeldheid'

In Brussel wordt gespeculeerd over verdeeldheid tussen de partijen aan tafel. Ook de Griekse minister Varoufakis wees daarop toen hij na afloop van de vergadering zei dat "sommige collega-ministers interessant genoeg niet alleen kritiek hadden op de Griekse voorstellen maar ook op de voorstellen van de geldschieters." Varoufakis benadrukte door te willen praten tot de partijen tot een oplossing komen.

Volgens eurozone-functionarissen zijn er tussen nu en zaterdag geen ontmoetingen meer tussen de Griekse regering en de kredietverleners. Daarmee luidt de boodschap aan Griekenland: het is slikken of stikken.

Uiterlijk dinsdag moet er een akkoord zijn, want de Grieken moeten voor 1 juli een schuld aan het IMF terugbetalen. Zonder een nieuw financieel hulppakket van de geldschieters gaat dat niet lukken en is het land de facto bankroet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl