NOS Nieuws

Eurogroep uiteen zonder akkoord met Griekenland

  • ANP
    Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel

In Brussel is de vergadering van de ministers van Financiën van de Eurogroep zonder resultaat afgesloten. Dat betekent dat er geen overeenstemming is tussen de Griekse regering en de geldschieters over de aanpak van de schuldencrisis.

"De deur blijft open voor de Grieken om met nieuwe voorstellen te komen of te accepteren wat op tafel ligt", zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van het overleg.

Het voornemen van de Eurogroep is om zaterdag opnieuw bijeen te komen om over de Griekse problemen te spreken. Uiterlijk 30 juni moet er een akkoord zijn, want de Grieken moeten voor 1 juli een schuld aan het IMF terugbetalen. Zonder financiële hulp van de geldschieters gaat dat niet lukken en is het land de facto bankroet.

'Verdeeldheid'

De Griekse minister Varoufakis zei na afloop van de vergadering dat "sommige collega-ministers interessant genoeg niet alleen kritiek hadden op de Griekse voorstellen maar ook op de voorstellen van de geldschieters." Hij zei ook te verwachting dat de partijen tot een oplossing komen.

Varoufakis: we blijven zoeken naar een oplossing

De voorstellen van de Grieken en die van de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) lopen op sommige punten ver uiteen. Vooral de Griekse plannen voor belastingverhoging en de aanscherping van de pensioenregeling gaan de instituties niet ver genoeg.

Zomertop

De 28 regeringsleiders van de Europese Unie zijn inmiddels ook in Brussel bijeen voor hun reguliere 'zomertop'. Op de agenda staan onder meer de aanpak van het vluchtelingenprobleem, de voorwaarden die Groot-Brittannië stelt om binnen de EU te blijven en de toekomst van de eurozone.

Maar de top wordt overschaduwd door het moeizame overleg over de Griekse schuldencrisis. De regeringsleiders eisten begin deze week dat er uiterlijk woensdag een akkoord tussen de geldschieters en Griekenland zou liggen. Die deadline is dus gemist. De Duitse bondskanselier Merkel zei bij aankomst vanmiddag dat de noodzakelijke voortgang uitblijft: "Op sommige terreinen lijkt er zelfs sprake van een achteruitgang."

Ook de Franse president Hollande toonde zich bezorgd in Brussel. "Het heeft geen zin meer voor Griekenland om te proberen tijd te winnen. Griekenland heeft geen tijd meer over", zei hij voorafgaand aan de top. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem praat de regeringsleiders vanavond bij over de stand van zaken in het overleg.

'Regeringsleiders praten zaterdag verder over Griekenland"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl