De Griekse premier Alexis Tsipras
NOS Nieuws

Tsipras weer naar Brussel voor overleg met EU en IMF

De Griekse premier Tsipras reist vanochtend voor een niet-gepland bezoek naar Brussel. Hij heeft daar overleg over de schuldenproblemen van zijn land met voorzitter Juncker van de Europese Commissie, president Draghi van de Europese Centrale Bank en IMF-baas Lagarde. Ook eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zou aanschuiven.

Het topoverleg gaat vooraf aan de vergadering van de eurogroep. Die begint om 19.00 uur, ook in Brussel. Mogelijk bereiken de ministers van Financiën van de eurolanden dan een akkoord over nieuwe leningen aan Griekenland.

Bij het overleg van Tsipras met de geldschieters moeten volgens de Griekse krant Kathimerini enkele obstakels worden weggenomen. Met name het IMF is niet overtuigd van het laatste Griekse voorstel voor bezuinigingen en hervormingen. Directeur Lagarde zou de btw-verhogingen onvoldoende vinden en eisen dat ook de horeca straks in het hoogste tarief van 23 procent valt.

Voorzichtig positief

Europese leiders reageerden maandag na een extra Eurotop wel voorzichtig positief op de nieuwe lijst uit Athene. Daarop staan behalve btw-verhogingen ook plannen om de pensioenleeftijd te verhogen. Gisteren is het plan doorgerekend; vanavond buigt de eurogroep zich er opnieuw over.

Het is de derde vergadering van de eurogroep in een week tijd. Donderdag is er in Brussel ook weer een EU-top, maar die was al langer gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl