NOS Nieuws

Voorzichtig optimisme na nieuwe voorstellen Athene

'We waren nog nooit zo dichtbij'

De extra Eurotop over Griekenland heeft zoals verwacht nog geen akkoord opgeleverd. De partijen zijn wel nader tot elkaar gekomen, klonk het eensgezind.

IMF-baas Lagarde zei na afloop dat de komende 48 uur cruciaal zijn en dat er "bergen werk moeten worden verzet". Voorzitter Tusk van de Europese Raad beaamde dat, maar sprak ook van positieve ontwikkelingen. Verder zei Tusk dat hij de top had ingelast om "dynamiet te stoppen in de vastgelopen onderhandelingen". Volgens hem is dat ook gelukt.

Morgen is er een extra vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Dan wordt opnieuw naar de vorderingen in de onderhandelingen met Griekenland gekeken.

Rutte

Griekenland kwam te elfder ure met een nieuw voorstel voor bezuinigingen en hervormingen. Tsipras zou onder meer bereid zijn om de pensioenleefitjd te verhogen en het prepensioen te versoberen.

Premier Rutte zegt dat het nieuwe voorstel verder gaat dan alle eerdere voorstellen. Wel vindt hij dat de inhoudelijke discussie erover binnen de eurogroep moet worden gevoerd.

'Deels ook opluchting'

NOS-correspondent Arjan Noorlander zegt dat het optimisme van de meeste betrokkenen voor een deel ook opluchting is. "Omdat er eindelijk een Grieks plan ligt waarvan anderen zeggen: daar kunnen we misschien een deal over sluiten. Maar er is ook voorzichtigheid."

Zo zou het Griekse plan op sommige punten vaag zijn. "Het rekenwerk gaat morgen gebeuren. Woensdag moet er alweer vergaderd worden. Dan kijken de ministers van Financiën of ze de knoop kunnen doorhakken", aldus Noorlander.

Top

Griekenland zit in zeer acute financiële problemen. Als er voor het einde van de maand geen akkoord is over nieuwe leningen van Europa en het IMF, gaat het land failliet.

De vergadering van de eurogroep is woensdag in Brussel. Een dag later komen daar de leiders van alle 28 EU-lidstaten bijeen voor een reguliere top. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie gaat ervan uit dat er voor het einde van de week een oplossing is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl