NOS Nieuws

Dijsselbloem: akkoord met Athene later deze week mogelijk

'We gaan proberen om het de komende dagen af te maken'

De voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, acht het mogelijk dat er later deze week een definitief akkoord ligt over de Griekse schuldencrisis. De nieuwe Griekse voorstellen bieden een opening voor een oplossing, aldus Dijsselbloem, maar daarvoor moet nog veel werk worden verzet.

De geldschieters, de Europese Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie gaan onmiddellijk aan de slag met de Griekse autoriteiten om de voorstellen uit te werken en concreet te maken, zei Dijsselbloem na afloop van een vergadering van de negentien ministers van Financiën uit de eurozone.

Deze Eurogroep komt zo goed als zeker later deze week opnieuw bijeen om te horen welke vooruitgang er is geboekt.

Positief

Dijsselbloem legde uit dat het pakket Griekse voorstellen te laat binnen was om een gedegen oordeel te kunnen vellen over de inhoud. Maar het is duidelijk dat Athene "een positieve stap" heeft gezet, aldus Dijsselbloem.

Ook de Europese Commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici sprak na het overleg van een "goede basis om aan het werk te gaan". Naar verluidt is Athene bereid om het btw-tarief op een aantal goederen en diensten te verhogen. Ook zou een verhoging van de pensioenleeftijd bespreekbaar zijn.

Aflossing

Met de voorstellen hoopt de Griekse regering te bereiken dat het financiële hulpprogramma voor Griekenland wordt hervat. Anders dreigt Athene een deadline voor de aflossing van 1,5 miljard euro aan schulden aan het IMF te missen.

Dat geld moet voor 1 juli worden terugbetaald, heeft IMF-voorzitter Lagarde afgelopen week nog eens herhaald. Blijft Griekenland in gebreke, dan dreigt het land bankroet te gaan. Volgens de Griekse minister van Financiën is met het nieuwe plan de impasse tussen Griekenland en de geldschieters doorbroken en is hij hoopvol dat er de komende dagen een overeenkomst kan worden gesloten.

NOS-correspondent Conny Keessen denkt dat premier Tsipras "het thuis heel moeilijk krijgt". Een deel van de Griekse regering wil een overeenkomst, maar een groep hardliners in de Griekse regering vinden dat hij zijn verkiezingsbeloften heeft laten varen. Ze vinden dat hij de confrontatie met de kredietverleners aan moet gaan "of dat nu Grexit betekent of niet", zegt Keessen.

Vertrouwen

Vanavond komen de regeringsleiders uit de eurozone in Brussel bijeen om over Griekenland te spreken. Het gaat daarbij volgens correspondent Gwen ter Horst in Brussel vooral om herstel van het Europese vertrouwen in de Griekse regering.

De relatie tussen de Griekse premier Tsipras en veel van zijn Europese collega's is sterk verslechterd door de lange reeks mislukte pogingen om tot overeenstemming te komen.

'We hebben nog geen substantieel nieuw voorstel ontvangen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl