Alexis Tsipras is ook gisteravond onder grote druk gezet
NOS Nieuws

'Griekenland was niet bestand tegen druk geldschieters'

Een oplossing van de Griekse schuldencrisis leek tot gisteren ver weg, maar na de Eurotop van gisteravond lijkt de lucht geklaard. Volgens correspondent Gwen ter Horst in Brussel was Griekenland niet bestand tegen de druk die de geldschieters de afgelopen dagen hadden opgevoerd.

"Ministers speculeerden openlijk over het vertrek van de Grieken uit de eurozone, het IMF haalde fel uit en de ECB twijfelde hardop of de banken in Griekenland deze week nog wel open zouden gaan. Een Grexit was niet eerder zo dichtbij. Als Griekenland echt in de euro wilde blijven, moest het meegaan in de strategie van zijn gesprekspartners en dat heeft gewerkt."

Pittige discussie

Gisteren kwam de regering in Athene alsnog met nieuwe voorstellen voor het pensioenstelsel en de btw. "Die kwamen te laat om daar op de Eurotop al besluiten over te nemen, maar ze kwamen net op tijd om het gevaar van een faillissement volgende week af te wenden."

De regeringsleiders gingen gisteravond op hun top verder met het opvoeren van de druk, zegt Ter Horst. "De schaarse uitlatingen van sommige regeringsleiders duiden erop dat het een pittige discussie is geweest met de Griekse premier Tsipras. Maar je hoorde ook dat er positieve stappen zijn gezet, dat er nog veel werk moet worden verzet, maar dat waarschijnlijk deze week nog een akkoord wordt bereikt."

Vandaag wordt in Brussel op technisch niveau verder gepraat in het bijzijn van Griekse ministers. Morgen komen de ministers van Financiën uit de eurozone weer bij elkaar, als het goed is om een akkoord te sluiten.

'We waren nog nooit zo dichtbij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl