liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Wikipedia binnenkort ook offline; voor 440.000 euro in huis

Binnenkort kun je alle Engelstalige Wikipedia-pagina's als boekenreeks in huis hebben. Tijdens een tentoonstelling, die vandaag in New York begint, worden de grofweg 11,5 miljoen Engelstalige Wikipedia-pagina's gedurende twee weken printklaar gemaakt, zodat ze daarna op aanvraag kunnen worden afgedrukt.

Wikipedia kun je over twee weken volledig geprint in huis hebben

Er is genoeg materiaal voor 7600 boeken van 700 pagina's. Je kunt de complete reeks bestellen voor ongeveer 440.000 euro, of 70 euro per boek. Als de encyclopedie is omgezet in boekvorm, is deze trouwens al verouderd. Wikipedia wordt namelijk dagelijks geüpdatet.

Geen akkoord met Griekenland; maandag extra Eurotop

Na slechts twee uurtjes overleggen was de uitkomst zoals verwacht: de Eurogroep bereikte geen akkoord met Griekenland. Minister Dijsselbloem van Financiën dacht van tevoren al dat er geen grote stappen gezet zouden worden, en hij kreeg gelijk. Maandag komen regeringsleiders bijeen voor een extra Eurotop.

Griekenland verkeert in grote financiële moeilijkheden, maar de landen van de Eurogroep willen Griekenland alleen nog een nieuwe lening geven als er een hervormingsplan komt. Bovendien wilt het IMF dat Griekenland voor 1 juli eerst een schuld van 1,5 miljard euro aflost.

Italiaanse politie vindt schat in tuin maffia-verdachte

De Italiaanse politie heeft in een tuin in de buurt van de stad Turijn een heuse schat gevonden. In een doos vonden agenten onder meer vier miljoen euro aan cash geld, 26 horloges van het merk Rolex en een grote hoeveelheid juwelen en andere kostbaarheden.

De eigenaar is volgens Italiaanse media betrokken bij de Zuid-Italiaanse drugsmaffia, Ndrangheta genaamd.

Arnold houdt fans voor de gek; 'I'll be back'

Het is wel even schrikken als The Terminator plotseling tot leven komt:

Met deze stunt haalt Arnold Schwarzenegger geld op voor een goed doel die naschoolse activiteiten voor kansarme kinderen organiseert.

Obama legt verband tussen Charleston en vrije wapenverkoop

Voor president Obama is het duidelijk: er is een verband tussen de vrije wapenverkoop in de VS en de schietpartij in Charleston. "In andere moderne landen gebeurt dit niet, niet in deze frequentie", zei hij als reactie op de aanslag.

'Night at the Museum' in Birmingham

Bewakingscamera's van het Birmingham Museum and Art Gallery in Groot-Brittannië hebben een vreemde bezoeker vastgelegd:

Bewakingscamera's museum leggen vreemde bezoeker vast

Amsterdammers slikken meeste erectiepillen

Echt Viagra (R) en een nep variant

Mannen uit de regio Amsterdam hebben vorig jaar de meeste erectiepillen gebruikt, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In die regio ligt het verbruik 10 procent boven het landelijk gemiddelde. In de noordelijke en oostelijke provincies wordt de erectiepil het minst geslikt.

Ook in Haarlem, Den Haag, de Gooi- en Vechtstreek, Flevoland en Noord-Limburg zijn mannen fan van de blauwe pilletjes. Vooralsnog is er alleen voor Noord-Limburg een logische verklaring: Duitsers komen daar hun erectiepillen halen, omdat ze in Nederland goedkoper zijn.

'Dader van schietpartij in Charleston opgepakt'

dd

De verdachte van de schietpartij in een kerk in de Amerikaanse stad Charleston is opgepakt. Dat gebeurde in de staat North Carolina, melden meerdere Amerikaanse media. Gezocht werd naar een 21-jarige blanke man: Dylann Storm Roof. Hij wordt verdacht van het doodschieten van negen mensen.

Kinderen krijgen hoortoestel weer vergoed

Minister Schippers geeft gehoor aan de wens van de Tweede Kamer om de eigen bijdrage voor hoortoestellen voor jongeren tot 18 jaar te schrappen. Nu wordt er nog een eigen bijdrage van 25 procent gevraagd, wat voor sommige ouders te veel is.

De wijziging gaat in per 1 januari 2016.

Vanaf 2016 wordt het gehoorapparaat voor jongeren tot 18 jaar weer vergoed

Ruim 4,7 miljoen doelpunten in één seizoen amateurvoetbal

Het seizoen in het amateurvoetbal zit erop. Genoeg reden voor de KNVB om wat statistieken op een rij te zetten. Op het veld en in de zaal vielen afgelopen seizoen meer dan 4,7 miljoen doelpunten, gescoord over 745.935 wedstrijden. De hoogste uitslag: 47-2.

Verwarde man dreigt woning op te blazen

Een verwarde man in Doetinchem dreigt zijn woning op te blazen. Hij heeft zich opgesloten in zijn flat in de Vondelstraat en mogelijk de gaskraan opengedraaid. Uit voorzorg heeft de politie het gas afgesloten en twintig omliggende woningen ontruimd. De politie onderhandelt met de man.

Etsy verbiedt het verkopen van spreuken

Etsy, een soort marktplaats voor handgemaakte spullen, heeft de woede van heksen op de hals gehaald. De site heeft er voor gezorgd dat het niet meer mogelijk is om 'bovennatuurlijke dienstverlening' zoals toverspreuken te koop aan te bieden, meldt Quartz.

Naar verluidt is een kleine groep heksen een petitie gestart om het verbod tegen te gaan. Ze vinden het 'religieuze discriminatie'.

Schietpartij in Charleston was 'hate crime'

In de Amerikaanse stad Charleston, South Carolina, is nog steeds een klopjacht gaande naar de man die afgelopen nacht negen zwarte kerkgangers doodde. De politie heeft foto's van de dader verspreid en spreekt van een 'hate crime'. Over de motieven van de dader is verder nog niks bekend.

'Handjevol toeristen Portugal wil terug'

Hulpverleners bij het wrak van de bus

Een handjevol Nederlandse toeristen die betrokken waren bij het busongeluk in Portugal, heeft aangegeven terug naar Nederland te willen. Volgens TUI-directielid Hans van de Velde willen zij vandaag of morgen terugkeren. TUI heeft nog geen verzoeken gekregen van familieleden om naar Portugal te vliegen.

Drie Nederlanders kwamen om bij het busongeluk, niet ver van de stad Albufeira.

Huis Marilyn Monroe gesloopt, buren woedend

Het huis van Marilyn Monroe voor de sloop

Tegen de zin van buurtbewoners is een huis gesloopt waar filmster Marilyn Monroe ooit heeft gewoond. Een paar dagen voordat een commissie zou oordelen over de monumentenstatus van het pand, stuurde de eigenaar er een bulldozer op af. De buren zijn woedend.

Marilyn Monroe woonde in het huis op het moment dat ze werd ontdekt als model rond 1945. "Het interieur van dat huis was fantastisch, met de originele tegels en armaturen", aldus een buurtgenoot.

'Demente afperser familie De Mol kan niet worden opgesloten'

Een compositietekening van afperser Dirk M.

De 71-jarige Dirk M. , de afperser van de familie De Mol, lijdt aan een vorm van dementie en kan daarom niet worden opgesloten. De ziekte heeft zijn zijn empathisch vermogen aangetast en leidt tot obsessief en dwangmatig gedrag. Zijn onderzoekers noemen hem daarom "sterk verminderd toerekeningsvatbaar". Hij wist dat hij fout bezig was, maar kon er niet mee stoppen.

Hoofdverdachte zedenzaak Valkenburg wordt niet onderzocht

Armin A., de hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak, zal in tegenstelling tot Dirk M. niet worden onderzocht. Hij zit sinds oktober vast vanwege het aanzetten tot prostitutie van een minderjarig meisje. Het Openbaar Ministerie (OM) had bij de start van de inhoudelijke zitting in de rechtbank van Maastricht wel om een onderzoek gevraagd. De rechter vindt dat het niets toevoegt. A. wil zelf ook niet onderzocht worden.

Armin A., De hoofdverdachte in de zedenzaak

Missies in Irak en Mali verlengd

Een F-16 die wordt ingezet tijdens missies

Het kabinet wil de militaire missies in Irak en Mali allebei met een jaar verlengen. Bronnen bevestigen berichtgeving daarover in het AD. De knoop wordt waarschijnlijk morgen in de ministerraad doorgehakt. In de twee landen zijn nu ongeveer 900 Nederlandse militairen actief. Een deel doet mee aan de F-16-missie die dagelijks aanvallen op IS uitvoert.

De Nederlandse bijdrage aan deze missie wordt wel verkleind. Nu staan er acht Nederlandse F-16's in Jordanië, waarvan twee reservetoestellen. Dat worden er twee minder.

Vrijspraak ex-neuroloog Jansen Steur voor medische delicten

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur is in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken van alle medische delicten. Wel is hij veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor verduistering en valsheid in geschrifte. De rechtbank wilde hem drie jaar achter de tralies zetten.

Holleeder ook verdacht van liquidaties op drietal

Holleeder vanochtend bij aankomst bij de rechtbank in Haarlem

Het Openbaar Ministerie verdenkt crimineel Willem Holleeder ervan dat hij de opdracht heeft gegeven om Willem Endstra, Cor van Hout en John Mieremet te liquideren. Dat bleek tijdens het begin van de zaak tegen Holleeder in Amsterdam.

Hij staat terecht voor betrokkenheid bij de liquidaties van drugshandelaar Kees Houtman in 2005 en cafébaas Thomas van der Bijl in 2006. Het Openbaar Ministerie breidt de aanklacht uit na verklaringen van de zussen van Holleeder en zijn ex-vriendin. Het OM wil dat de rechtbank hen als getuigen oproept.

Er komt een vrouw op de dollar te staan

Het 10-dollarbiljet met Hamilton

Na ruim honderd jaar komt er weer een vrouw op de dollar. Nu staan er alleen dode blanke mannen op de Amerikaanse bankbiljetten, maar founding father Alexander Hamilton zal moeten wijken van het 10-dollarbiljet. Het is alleen nog niet bekend wie de vrouw wordt.

Het nieuwe bankbiljet wordt in 2020 onthuld. Dan is het 100 jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen in de VS.

Eerste gouden plak Nederland op Europese Spelen

Ellen van Dijk heeft de eerste Nederlandse gouden medaille behaald op de Europese Spelen in Bakoe. De 28-jarige wielrenster bleef de concurrentie ruim voor op de individuele tijdrit. Annemiek van Vleuten pakte brons. Van Dijk voltooide haar 25,8 kilometer lange race tegen de klok in een tijd van 32.26,87.

7 miljard aan verzekeringsgeld naar wapens

Pro-regeringstroepen vuren een raket af op de olieraffinaderij, eerder deze week

Acht van de tien grote levensverzekeraars in Nederland investeren miljarden euro's in de wapenindustrie. Van die investeringen - in totaal bijna 7 miljard euro - profiteren landen als Saoedi-Arabië, Nigeria en Bahrein. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Bedrijven die in tanks, bommen, raketsystemen en kruisraketten investeren, zijn onder meer Allianz, APG, Aegon en de Nationale Nederlanden Groep.

Drie Nederlanders omgekomen bij busongeluk Portugal

In het zuiden van Portugal zijn drie Nederlanders omgekomen bij een busongeluk. 29 anderen raakten gewond. Het ongeluk gebeurde gisteravond laat, toen de bus van een talud gleed. Het is nog niet duidelijk hoe dat kon gebeuren.

De Nederlandse alarmcentrale SOS International stuurt een team naar Portugal. Ook is er een telefoonnummer geopend voor familieleden die informatie willen hebben over de slachtoffers: 0800-0990099.

De bus kwam op zijn kant terecht

Grote schietpartij in Amerikaanse stad Charleston

Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Charleston in de staat South-Carolina zijn negen doden gevallen. De schietpartij vond plaats in een kerk van het oudste zwarte kerkgenootschap ter wereld. Acht van de slachtoffers overleden in de kerk, eentje in het ziekenhuis.

De schutter zou een jonge, blanke man zijn. Naar hem wordt nog steeds gezocht. The Guardian houdt een liveblog bij.

​Opnieuw auto's in brand in Haarlem

In Haarlem zijn vannacht opnieuw twee auto's in vlammen opgegaan. Een brand was in de buurt van de beveiligde woning van burgemeester Schneiders. Daar werd later ook een jerrycan gevonden.

Eerder deze week vloog de auto van de burgemeester zelf in brand. Die brand lijkt iets te maken te hebben met de Hells Angels. Het nog is onduidelijk of de branden iets met elkaar te maken hebben.

Weer autobranden in Haarlem

ROC Leiden moet kleine school worden​

Als het aan minister Bussemaker van Onderwijs ligt, wordt het ROC-Leiden een kleine school. Door verkeerde investeringen is de school ernstig in financiële problemen gekomen. Volgens de minister moet de school veel opleidingen afstoten, zodat daarna een doorstart gemaakt kan worden.

Het is nog onduidelijk of het plan het gaat halen, vandaag stemt de Tweede Kamer erover. Het zou ook kunnen dat ze het ROC failliet laten gaan. In dat geval moeten alle 9000 leerlingen op zoek naar een andere school.