Een compositietekening van afperser Dirk M.
NOS Nieuws

'Afperser De Mol kan niet worden opgesloten'

De afperser van de familie De Mol lijdt aan een vorm van dementie en kan daarom niet worden opgesloten. Dat verklaren deskundigen in de rechtszaak tegen de 71-jarige Dirk M. De ziekte heeft zijn empathisch vermogen aangetast en leidt tot obsessief en dwangmatig gedrag.

De deskundigen die M. onderzocht hebben, noemen hem "sterk verminderd toerekeningsvatbaar". Hij wist wel degelijk dat zijn daden fout waren, maar was niet in staat om ermee te stoppen.

Hersenscan

Eerder dit jaar werd een hersenscan bij M. gemaakt. Volgens de deskundigen laat de scan, die tijdens de zitting werd getoond, zien dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de verdachte zijn ziekte simuleert. "Het is moeilijk om dit beeld te faken", zei neuroloog Jonker, die als getuige-deskundige werd gehoord.

Volgens hem is de ziekte niet "van vandaag op morgen ontstaan", en was M. vrijwel zeker ook ziek op het moment dat hij de brieven naar de familie De Mol verstuurde.

Schadevergoeding

Tijdens de rechtszaak eiste Linda de Mol een halve ton schadevergoeding van Dirk M. Na het ontvangen van de brieven zag de presentatrice aanleiding om extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Die kosten wil ze op M. verhalen. Die verklaarde dat hij bereid is de schade te vergoeden.

De kinderen van De Mol hebben geleden onder die extra maatregelen. Zo kwam in de rechtszaak naar voren dat haar zoon werd uitgescholden omdat hij altijd met de auto naar school werd gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl