liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Dode bij aanrijding groep voetgangers in Friesland

In de Friese plaats Hoornsterzwaag heeft een automobilist een groep voetgangers aangereden. Een persoon is omgekomen. Vier raakten er gewond, van wie een ernstig. De automobilist is aangehouden.

Juventus in finale Champions League

Gianluigi Buffon viert de treffer van Juventus in de halve finale tegen Real Madrid

Geen Spaanse finale in de Champions League, want Juventus heeft ten koste van Real Madrid de finale bereikt. Juventus en Barcelona maken op 6 juni in Berlijn uit wie de cup met de grote oren wint.

Dat Juventus de halve finale heeft gewonnen, is trouwens gunstig voor PSV. Waarom lees je hier.

Facebook wil het "eerlijk" doen

Zonder een minimumloon van 15 dollar per uur en minstens 15 vakantiedagen voor je werknemers kan je als bedrijf een contract bij Facebook wel vergeten. Facebook wil alleen nog maar met bedrijven samenwerken die goede arbeidsomstandigheden hebben, schrijft Facebook in een blog.

This broader group will include workers who do substantial work for Facebook and who are employed by companies based in the US with more than 25 employees supporting Facebook.

Sheryl Sandberg, Facebook

Amtrak-ramptrein reed veel te hard

De Amtrak-trein, die gisteren ontspoorde in een scherpe bocht in Philadelphia, reed vrijwel zeker twee keer zo hard als toegestaan. Uit video-beelden en uit verklaringen van anonieme personen die bij het onderzoek naar de ramp betrokken zijn, blijkt dat de trein ongeveer 160 kilometer per uur reed, terwijl 80 is toegestaan.

Pandadoders opgepakt in China

Volgens de Chinese staatstelevisie zijn er tien mensen opgepakt, omdat ze een panda hadden gedood. De politie vond de huid van het dier (zo'n 10 kilo) en het vlees afgelopen december in een huis.

Veel Chinezen zien de panda als een nationale trots en de dieren worden dan ook niet vaak op deze manier gedood, schrijft de BBC. Op stroperij staat 10 jaar celstraf.

In 2014 werden slechts 1864 panda's in het wild geteld, allemaal in China. Het goede nieuws is wel dat hun aantal verdubbeld is ten opzichte van de jaren zeventig.

Tweede persoon in auto slachtoffer Amsterdam meldt zich

In de auto van de man die vannacht in Amsterdam-West werd doodgeschoten, zat een tweede persoon. De Amsterdamse politie zegt dat de man zich inmiddels heeft gemeld bij de politie en door rechercheurs wordt gehoord.

CSI stopt na 15 jaar

Na 15 jaar komt er een eind aan de Amerikaanse tv-serie Crime Scene Investigation. De politieserie waarin rechercheurs moordzaken oplossen met behulp van technische hulpmiddelen stopt na dit seizoen. In Nederland lopen we één seizoen achter.

Op 27 september wordt de serie afgesloten met de zogenoemde season finale, in de vorm van een twee uur durende film. De afgelopen 15 jaar was de serie razend populair, gemiddeld keken 20 miljoen Amerikanen naar de afleveringen.

Tweede man van IS in Irak gedood

Abu Alaa al-Afri

De tweede man van het jihadleger IS is gedood, zegt de Iraakse regering. Hij zou zijn omgekomen bij een luchtaanval van de anti-IS-coalitie onder leiding van de Amerikanen.

De tweede man is Abdul Rahman Mustafa Mohammed, die zich ook Abu Alaa al-Afri noemt. Hij werd volgens het Iraakse ministerie van Defensie gedood bij een bombardement op een moskee in de noordelijke stad Tel Afar.

Kopenhagen gebruikt parkeerwachters als tour guide

Kopenhagen gaat elf parkeerwachters gebruiken als gids voor toeristen. Het experiment is bedoeld om de bezoekers van de Deense hoofdstad nog meer service te bieden en om de reputatie van parkeerwachters te verbeteren. Automobilisten opgelet: naast hun werk als gids blijven agenten wel gewoon illegaal geparkeerde auto's op de bon slingeren.

Commentator Ronald van der Geer van NOS naar SBS

Voetbalcommentator Ronald van der Geer vertrekt per 1 juli bij de NOS en gaat bij SBS aan de slag als commentator bij de Champions League. De 49-jarige Van der Geer is sinds 2005 verbonden aan de NOS. In eerste instantie als commentator bij Langs de Lijn, later ook bij Studio Sport. In 2010 maakte hij zijn debuut als televisiecommentator bij het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Brussel: Nederland moet ruim 4 procent vluchtelingen opvangen

Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee

De Europese Commissie wil dat vluchtelingen worden verdeeld over alle landen van de EU. Het aantal mensen dat andere EU-landen moeten opvangen, wordt onder meer bepaald door het aantal inwoners van een land. Zo moet Nederland ruim 4 procent van de vluchtelingen opnemen.

De plannen zijn een gevolg van de vele bootvluchtelingen die veelal vanuit Libië de Middellandse Zee oversteken.

Enquêtecommissie: de Fyra kost ons 11 miljard euro

Al het gedoe met de Fyra-treinen heeft bijna 11 miljard euro gekost. Dat zegt de parlementaire enquêtecommissie die de problemen onderzocht. Het is echt helemaal misgegaan, zegt de voorzitter van de commissie.

Het was de bedoeling dat de gloednieuwe hogesnelheidstreinen met 250 kilometer per uur van de Randstad naar België zouden rijden, maar na 40 dagen werden de Fyra's van het spoor gehaald na allerlei technische problemen.

Grote internetstoring in hele land

Uit het hele land komen meldingen over problemen met internet. De problemen zouden spelen bij meerdere providers. Volgens de Amsterdam Internet Exchange, het belangrijkste internetknooppunt van Nederland, is er een storing die het hele land lijkt te treffen.

Dood kind gevonden in woning Assen

In een huis in Assen is vanmorgen een dood kind gevonden; volgens de politie een jong kind, maar een leeftijd is niet gemeld. Het kind is gevonden in een woning in de Mensingestraat.

Naar de doodsoorzaak wordt onderzoek gedaan. De politie sluit een misdrijf niet uit.

Slachtoffer Amsterdam (25) is bekende van politie

De politie doet onderzoek naar de schietpartij in Amsterdam-West, waarbij een man om het leven kwam

De man die afgelopen nacht werd doodgeschoten in Amsterdam-West is een bekende van de politie. De 25-jarige man uit Zaandam werd naast zijn auto in de De Clercqstraat vermoord. Zijn auto stond bij een waterpijpcafé waar volgens ooggetuigen een schietpartij plaatsvond.

Twee gewapende schutters zouden in het café naar iemand op zoek zijn geweest. Ze zouden daarna al schietend naar buiten zijn gevlucht en gingen ervandoor op een motorscooter.

Weinig boetes voor minderjarige drinkers

Minderjarige drinkers worden niet zo vaak op bon geslingerd. In januari 2014 is de alcoholleeftijd verhoogd van 16 naar 18, maar sinds die tijd zijn er 'slechts' 579 jongeren beboet voor het kopen of drinken van alcohol.

Het CJIB merkt duidelijke verschillen tussen de gemeenten. Den Haag deelde tot nu toe de meeste boetes uit (25), terwijl in Amsterdam twee minderjarigen de pineut waren.

Prins Harry danst de 'Haka' in Nieuw-Zeeland

Prins Harry is op bezoek bij de militairen in Nieuw-Zeeland. En dus doet de Brit vrolijk mee aan de plaatselijke tradities, zoals de Haka:

Economie groeit met 0,4 procent

De Nederlandse economie is voor het vierde kwartaal op rij gegroeid. Dit keer met 0,4 procent, vergeleken met een kwartaal geleden. Op alle punten gaat het beter met de economie. Consumenten geven meer uit, bedrijven investeren meer en de export neemt toe.

Oudste verpleegster van Amerika viert 90ste verjaardag

Florence Rigney, de oudste (geregistreerde) verpleegster in Amerika, heeft dinsdag haar 90ste verjaardag gevierd in het Tacoma General ziekenhuis in Washington. Ook de gouverneur van de hoofdstad was aanwezig op het uitgebreide feestje voor de vrouw, die al sinds 1946 aan het werk is. "Haar voortdurende betrokkenheid bij patiënten is een bewijs van niet aflatende energie en mededogen", zei Jay Inslee.

Duizenden Nepalezen slapen op straat na aardbeving

Ook in de hoofdstad Kathmandu slapen mensen op straat

In Nepal hebben duizenden mensen de nacht doorgebracht op straat. Volgens een lokale overheidsfunctionaris durven ze hun huis niet meer in na de aardbeving van gisteren. De beving van gisterochtend had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Zeker 65 mensen kwamen om en 2000 Nepalezen raakten gewond.

Tweeënhalve week geleden kwamen meer dan 8000 mensen om toen een beving met een kracht van 7,8 veel gebouwen verwoestte.

Banken waarschuwen voor IBAN-diensten

Banken waarschuwen consumenten voor diensten waarmee oude rekeningnummers kunnen worden omgezet naar IBAN-nummers. De banken stopten vorige maand met een eigen dienst, terwijl de commerciële sites onbetrouwbaar kunnen zijn.

'Gebruik geen commerciële sites, je kan een onjuist IBAN-nummer krijgen'

Minister geëxecuteerd om dutje

De Noord-Koreaans minister van Defensie is geëxecuteerd omdat hij in slaap was gevallen bij een evenement waarbij ook Kim Jong-un aanwezig was. Hij kreeg de doodstraf voor ontrouw en gebrek aan respect voor de leider van Noord-Korea. Minister Hyon is volgens Zuid-Korea op 30 april voor het vuurpeloton gebracht.

Minister Hyon op een bijeenkomst in Moskou, op 16 april

Liquidatie in Amsterdam

In Amsterdam is een man doodgeschoten. Het slachtoffer lag naast zijn auto, in Amsterdam-West. Het is niet duidelijk of hij zelf uit de auto is gestapt of dat de daders hem eruit hebben gesleurd. Het incident gebeurde rond tien voor half één. De kogels raakten een tram en auto's. Niemand raakte gewond. Het is nog niet bekend wie het slachtoffer is.

  • Marc Hamer / NOS
    De politie doet onderzoek naar de schietpartij
  • Anna Pruis / NOS
    Het slachtoffer ligt naast de auto op de grond
  • Chris Ostendorf / NOS
    De tram werd geraakt door een van de kogels
  • Chris Ostendorf / NOS
    De tram stopte enkele tientallen meters verderop
  • Anna Pruis / NOS
    De politie heeft de omgeving afgezet