NOS Nieuws

Economie blijft groeien, maar wel minder sterk

De Nederlandse economie is voor het vierde kwartaal op rij gegroeid. De groei kwam uit op 0,4 procent vergeleken met een kwartaal geleden. Dat blijkt uit de eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De tweede raming met meer gegevens is over een maand bekend. Doorgaans levert dat een aanpassing van het groeicijfer op van 0,1 procentpunt of meer.

De groei is wel minder dan in de laatste drie maanden van vorig jaar. Toen groeide de economie nog met een verrassende 0,8 procent op kwartaalbasis. Vergeleken met een jaar geleden is de Nederlandse economie 2,4 procent gegroeid.

Op alle punten gaat het beter met de economie en de groei wordt breed gedragen. Consumenten geven meer uit, bedrijven investeren meer en de export neemt toe. "Het ziet er goed uit", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Kouder

Consumenten gaven 1,4 procent meer uit en dat is de sterkste groei in jaren. Er werden meer meubels en elektronische apparaten gekocht. "De consument gelooft er weer in en durft weer grotere aankopen te doen" aldus Van Mulligen. Consumenten gaven ook meer uit aan gas. Dat deden ze omdat het afgelopen winter iets kouder was dan een jaar geleden.

Bedrijven investeerden meer in machines, installaties en computersoftware. Ook de overheid gaf iets meer uit.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt herstelt wel, maar in een lager tempo. Eind vorig jaar kwamen er 40.000 banen bij, maar in de eerste drie maanden slechts 6000. De werkloosheid zakt naar 635.000 werkzoekenden, 7,1 procent van de beroepsbevolking

Er kwamen meer uitzendkrachten aan het werk. Vooral 45-plussers zijn langdurig, een jaar of langer, werkloos.

De werkloosheid daalt traag omdat de beroepsbevolking groeit en de economie te weinig aantrekt om alle werkzoekenden en mensen die de arbeidsmarkt na school en opleiding opstromen werk of een baan te geven.

'De zon schijnt en ook voor de economie ziet het er weer goed uit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl