Het wrak van de trein vanuit de lucht
NOS Nieuws

Amtrak-ramptrein reed veel te hard

De Amtrak-trein die gisteren ontspoorde in een scherpe bocht in Philadelphia reed vrijwel zeker twee keer zo hard als toegestaan. Uit video-beelden en uit verklaringen van anonieme personen die bij het onderzoek naar de ramp betrokken zijn, blijkt dat de trein ongeveer 160 kilometer per uur reed, terwijl 80 is toegestaan.

De trein van Washington DC naar New York helde over naar rechts en ontspoorde daarna in een beruchte bocht in Philadelphia. Zeven wagons werden compleet verwoest. Er vielen minstens 7 doden en er raakten 200 mensen gewond. Overlevenden zeggen dat ze zich kort voor het ongeluk zorgen maakten over de snelheid van de trein.

'De trein reed twee keer zo hard als toegestaan'

Videobeelden

Persbureau Reuters leidt uit videobeelden van een camera op een gebouw langs de route af dat de trein tussen de 125 en 155 kilometer reed. Volgens een analyse van het persbureau van andere videobeelden reed de trein zelfs 170 kilometer per uur.

Reuters en de Wall Street Journal hebben bovendien van anonieme betrokkenen bij het onderzoek gehoord dat de trein 160 kilometer reed.

Rails

De autoriteiten zeggen dat ze alle mogelijkheden onderzoeken. Ze zullen behalve naar de snelheid onder meer kijken naar de kwaliteit van de trein en het spoor en naar de training van de machinisten.

De federale spoorwegautoriteit zegt dat de rails enkele uren voor het ongeluk nog zijn geïnspecteerd en dat er toen niets mis mee was.

De machinist van de trein is bij het ongeluk gewond geraakt, maar hij kan wel worden ondervraagd. Ook kan er informatie worden gehaald uit de 'zwarte doos' met ritgegevens. Die is - inclusief de camera voor in de trein - gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl