Geëvacueerde ziekenhuispatiënten op stretchers na de beving
NOS Nieuws

'Twee zware aardbevingen in korte tijd gebeurt vaker'

De aardbeving in Nepal van vandaag is een nieuwe beving en geen naschok. "Het epicentrum van de vorige beving ligt te ver weg om het nog een naschok te noemen", zegt seismoloog Bernard Dost van het KNMI.

Het is niet uitzonderlijk dat een zware aardbeving op zijn beurt een nieuwe beving veroorzaakt, legt Dost uit. "Binnen een aantal weken of maanden is dat heel goed mogelijk."

Breuklijnen

Het aardoppervlak bestaat uit aardplaten. Bij een aardbeving schuift een stukje van de ene plaat over de andere. De wrijving op die breuk veroorzaakt een beving.

Tweede beving Nepal geen naschok

"De vorige beving heeft een stuk van de breuk geactiveerd van zo'n 150 kilometer lengte", zegt Dost. "Deze beving zit net ten oosten daarvan. Als een stuk van een breuk beweegt, zoals bij de beving in Nepal, dan neemt aan het einde daarvan de spanning toe. Als het volgende stuk dan ook net op springen staat, dan kan dat ook gaan bewegen."

Dat gebeurde bijvoorbeeld ook na de aardbeving voor de kust van Atjeh op Tweede Kerstdag 2004. "Toen zagen we drie maanden later dat het volgende stuk met een kracht van 8,5 ging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl