liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

Oranjes geven roofkunst terug

Koning Willem-Alexander geeft een schilderij terug, omdat het roofkunst blijkt te zijn. Het schilderij is in de Tweede Wereldoorlog van een Joodse verzamelaar gestolen. De erfgenamen krijgen het doek van de 17de eeuwse kunstenaar Joris van der Haagen nu terug.

Joris van der Haagen, Het Haagse bos met zicht op Huis ten Bosch

Vuurwerk op doelman

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Montenegro en Rusland is na een paar minuten stilgelegd omdat de Russische doelman een stuk vuurwerk in zijn nek heeft gekregen. Het vuurwerk werd vanuit het publiek op doelman Akinfeev gegooid, terwijl de bal op de andere helft was. De 28-jarige keeper is met een brancard van het veld gehaald. Hoe het met hem gaat is onduidelijk. Na 35 minuten is de wedstrijd in groep G hervat, maar zonder de keeper.

Vuurpijl raakt keeper Rusland

Neelie Kroes

Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes wordt adviseur bij de Bank of America Merrill Lynch. Dat heeft het bedrijf vandaag officieel bekendgemaakt. Kroes gaat bij de bank adviseren over bedrijven en zakenbankieren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De Europese Commissie heeft haar nieuwe baan goedgekeurd. Dat was nodig, omdat ze pas kortgeleden gestopt is als Eurocommissaris.

Kroes wordt 'special envoy' om start-ups naar Nederland te halen

Lufthansa biedt eerste tegemoetkoming

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa biedt nabestaanden van de vliegramp in Frankrijk een eerste tegemoetkoming van 50.000 euro. Het geld is onmiddellijk beschikbaar voor nabestaanden die dat willen. De tegemoetkoming is een stuk hoger dan de verplichte 20.000 euro die luchtvaartmaatschappijen na een ongeluk moeten betalen. Lufthansa is de eigenaar van Germanwings, de maatschappij die de rampvlucht dinsdag uitvoerde. Waarschijnlijk liet de co-piloot het toestel met opzet verongelukken.

 

Treinellende

De NS raadt mensen af om vanavond nog naar Amsterdam of Schiphol te reizen. Wie al onderweg is krijgt het advies de reis te staken of eigen vervoer te regelen. Het treinverkeer lag vandaag in grote delen van het land urenlang plat door de stroomstoring in Noord-Holland. Vanaf half vijf kwam het mondjesmaat op gang, maar de chaos rond Amsterdam houdt aan. Dat komt ook door een ICT-storing bij de NS zelf. De NS heeft bussen ingezet, maar zegt dat er nooit genoeg capaciteit is om iedereen te vervoeren.

En dan denk je lekker een brownie te gaan eten..

Een vader dacht lekker een brownie te eten, die z'n 17-jarige dochter die avond ervoor had gebakken. Maar als snel voelde hij zich niet goed en belde de politie.

Toen de politie aankwam, bleek dat het niet zomaar brownie was, maar spacecake. De dochter verklaarde aan de politie dat ze de zoetigheid had gebakken met een extra ingrediënt: marihuana. Zo werd duidelijk dat de vader geen beroerte had, maar dat marihuana de boosdoener was.

Nog steeds geen treinverkeer rondom Amsterdam

Na 35 jaar portemonnee terugvonden

John Steel werd op 10-jarige leeftijd tijdens een vakantie bestolen van z'n portemonne. Nu, 35 jaar later, is die gevonden en aan hem teruggegeven.

Steel was de portemonnee, met één dollar en een pasfoto allang weer vergeten, maar een bouwvakker vond hem terug tijdens de verbouwing van een pub. Op de pasfoto had John zijn naam geschreven, waardoor de eigenaresse van de pub hem via internet kon opsporen.

Het is fijn om te weten dat er nog steeds goede mensen op de wereld zijn.

John Steel

Ook KLM wil twee man in cockpit

De KLM wil zo snel mogelijk de regel invoeren dat er steeds twee personen in de cockpit van een vliegtuig zitten. De luchtvaartmaatschappij volgt daarmee de richtlijn van het Europese agentschap voor luchtvaartveiligheid, EASA, heeft ingesteld. KLM-partner Air France doet hetzelfde.

De richtlijn volgt op de crash van afgelopen dinsdag met het toestel van Germanwings in de Franse Alpen. Ook werd vandaag bekend dat in vliegtuigen van Lufthansa en GermanWings voortaan altijd minimaal twee mensen in de cockpit moeten zijn.

The Walking Dead krijgt klein broertje

De serie The Walking Dead krijgt een zogeheten 'companion'-show. Een tweede serie waarin onderdelen en personages van de populaire serie terugkomen. In Amerika wordt de show uitgezonden op AMC. Of de serie ook in Nederland te zien is, weten we nog niet.

Kinderpardon

Nog eens tien gezinnen mogen op grond van het kinderpardon in Nederland blijven. Het gaat in totaal om 37 mensen die eerder niet voor de regeling in aanmerking kwamen, meldt staatssecretaris Dijkhoff aan de Tweede Kamer. Het besluit van Dijkhoff is een gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Die heeft enige nuance aangebracht in de strikte regel dat de gezinnen niet langer dan een paar maanden buiten beeld van de overheid mogen zijn geweest. Op grond daarvan heeft Dijkhoff de dossiers opnieuw bestudeerd.

De demonstranten willen een uitbreiding van het kinderpardon

Man bouwt Iron Throne voor zijn konijn

Het nieuwe seizoen van Game of Thrones komt steeds dichterbij. Redditer Wallacemk besloot daarom zijn konijn de Iron Throne te geven, maar dan wel geheel in eigen stijl.

Nederlandse La Rose stijgt naar top tien Amerikaanse hitlijst

De Nederlandse Natalie La Rose is in Nederland nog niet zo bekend, maar in Amerika weten ze wel beter. Daar staat ze, met haar nummer Somebody, bijna in de top tien in een belangrijke Amerikaanse hitlijst.

Het nummer is een remake van het nummer I Wanna Dance With Somebody van Whitney Houston. Samen met de Amerikaanse R&B-zanger Jeremih staat Somebody als negen weken in de belangrijke Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100.

Media plaatsen foto van verkeerde Andreas Lubitz

Een 38-jarige kok uit Bern is na de vliegtuigcrash in Frankrijk plotseling ongewild wereldnieuws geworden. Verschillende media plaatsten zijn foto bij berichten over co-piloot Andreas Lubitz, die de Airbus mogelijk opzettelijk liet verongelukken. Maar behalve dat hij dezelfde naam heeft als de co-piloot, heeft hij niks met het incident te maken.

  • .
    Andreas Lubitz, de 38-jarige kok uit Bern
  • Paris Match
    Andreas Lubitz, de co-piloot

Hardwell beste dj ter wereld

De Nederlandse dj Hardwell is vannacht in Miami opnieuw uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Hij won ook nog vier andere IDMA awards: voor Best Electro/Progressive Track, Best Album, Best Progressive House/Electro DJ en Best Radioshow.

Vorig jaar werd Hardwell ook al uitgeroepen tot beste dj ter wereld in Amsterdam, met z'n nummer op de DJ MAG top 100.

3d-geprinte mieren als prototype robot

Robotmieren ter grootte van je hand. Klinkt als een scenario voor een horrorfilm. Het Duitse bedrijf Festo heeft een team robotmieren ontworpen om te kijken hoe grote robots in de toekomst samen kunnen werken. Het doel van het project: de uiteindelijke apparaten effectief ter ondersteuning in fabrieken inzetten.

'Leger Nigeria vernietigt hoofdkwartier Boko Haram'

Het leger van Nigeria beweert dat het het hoofdkwartier van Boko Haram heeft vernietigd in de stad Gwoza, in het noord-oosten van Nigeria.

Het bericht kan niet onafhankelijk worden bevestigd, omdat er geen journalisten aanwezig zijn bij de militaire operaties in Boko Haram-gebied. Volgens correspondent Kees Broere in Nigeria is het moment opmerkelijk.

Als het echt waar is, is het een verkiezingsstunt omdat het precies een dag voor de verkiezingen gebeurt. En als het bericht niet waar is, is het ook een verkiezingsstunt. Het leger is duidelijk op de hand van president Goodluck Jonathan, die morgen hoopt te worden herkozen.

Kees Broere

Stroomstoring nog steeds een raadsel

Het is nog onduidelijk waardoor een groot deel van Noord-Holland vanochtend zonder stroom kwam te zitten. Hoogspanningsnetbeheerder Tennet zei al snel dat er een technische fout zat in het hoogspanningsstation in Diemen. Maar waardoor die fout ontstond, is nog een raadsel.

Netbeheerder TenneT over de problemen

Slapen onder Big Mac's

Wil jij dromen over Big Mac's onder een dekbed van Big Mac's? Dat kan, via deze Big Mac Shop.

De Zweedse afdeling van McDonald's heeft de webshop opgezet, maar stuurt de spullen ook naar Nederland. De producten zijn niet alleen voor mensen bestemd, ook je hond kan genieten van een Big Mac pakje:

Videogame traint prothesegebruikers

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen een game ontwikkelt voor prothesegebruikers. De game helpt om de snelheid van het openen en sluiten van een prothesehand te trainen.

VUmc print oren en neuzen

Het Amsterdamse VU medisch centrum gaat kraakbeenimplantaten voor neuzen en oren printen. Met een speciale 3D-printer kunnen de implantaten op maat worden gemaakt voor mensen die door bijvoorbeeld brandwonden hun neus of oor zijn kwijtgeraakt.

Oren en neuzen uit een printer

Sierra Leone opnieuw drie dagen 'dicht'

Een muurschildering met voorlichting over ebola

Inwoners van Sierra Leone moeten dit weekend opnieuw een dag binnenblijven vanwege de ebola-epidemie. Vandaag, morgen en overmorgen mogen de bewoners alleen naar religieuze bijeenkomsten. In september nam de regering deze drastische maatregel ook.

Het land hoopt de uitbraak van ebola zo de laatste slag toe te brengen. In het hele land gaan voorlichtingsteams van deur tot deur om mensen uit te leggen hoe ebola zich verspreidt en hoe je dat kunt voorkomen.

Co-piloot wilde zich ziek melden

Huiszoeking in het huis van de co-piloot

De Co-piloot Andreas Lubitz wilde zich ziek melden op de dag van de crash. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft bij de huiszoeking documenten gevonden waarin staat dat de piloot psychisch ziek was. Ook zijn verscheurde ziekmeldingen gevonden die erop duiden dat de piloot zijn ziekte verborgen hield voor zijn werkgever, zegt de Duitse justitie.

Om wat voor ziekte het gaat, is niet duidelijk.

In beeld: bergingsoperatie in Frankrijk

Beelden van de bergingswerkzaamheden

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft voor het eerst beelden van de bergingsoperatie vrijgegeven. Honderden reddingswerkers zoeken naar stoffelijke resten tussen de wrakstukken van het Germanwings-toestel.

Indiase versie van Game of Thrones

India gaat een eigen versie van Game of Thrones maken. De serie gaat Rani Mahal heten en wordt volgens Indianexpress uitgezonden door Sony Entertainment Television. Een actrice voor de rol van Daenerys Targaryen, mother of dragons, hebben ze al: Sakshi Tanwar. Wanneer de eerste aflevering begint, is nog niet duidelijk.

Treinverkeer rest van de dag verstoord

Treinreizigers in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland hebben de hele dag last van de gevolgen van de stroomstoring. Inmiddels komt de stroomvoorziening weer op gang, maar de NS heeft nog de hele dag nodig om de treinen weer volgens rooster te laten rijden.

NFI ontruimd

Ook toestanden bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI): het gebouw in Den Haag is ontruimd. Om ongeveer 09.45 uur werd alarm geslagen vanwege brand, meldt Omroep West. De brandweer is op zoek naar de brandhaard.

Geen stroom = donker

  • Ingrid Hofstra / NOS
  • Ingrid Hofstra / NOS
    Ook winkels in Hilversum hebben geen stroom
  • NOS
    Ook op Schiphol is de stroom uitgevallen

Grote stroomstoring in Noord-Holland

In grote delen van Noord-Holland is de stroom uitgevallen. Er komen meldingen over stroomuitval op Schiphol, in Amsterdam, Almere en het Gooi. Ziekenhuizen in Amsterdam draaien op noodstroom, en ook het treinverkeer heeft er last van:

Storing bij de NS

Toch geen beursgang ABN Amro

Minister Dijsselbloem van Financiën wacht met de verkoop van ABN Amro vanwege de onrust over de salarisverhogingen voor de top van de bank, zegt onze politiek verslaggever. "De Tweede Kamer is boos over die enome salarisverhoging van de top van ABN Amro. Zalm gaf zijn topbankiers een tonnetje extra aan en daardoor ziet Dijsselbloem nu nog geen kans om de bank met een gerust hart naar de beurs te brengen."

Terug naar vroeger met online-verswinkels

Sperzieboontjes: niet uit Kenia of Marokko, maar bijvoorbeeld uit Noord-Holland.

Vlees van een koe dat verderop in de wei heeft gegraasd en complete pakketten met alle ingrediënten en het recept voor een maaltijd: webwinkels met VERS eten en drinken schieten als paddenstoelen uit de grond. En sommige klanten willen er ook flink voor bijbetalen.

De Rijksuniversiteit Groningen doet er onderzoek naar. Volgens een van de wetenschappers zegt 60 procent van de mensen wel authentieke producten te willen kopen en daar ook 25 procent extra voor te willen betalen. "Maar in de praktijk blijkt het 5 tot 10 procent te zijn dat extra wil betalen." Want het is nou eenmaal duurder.

'Co-piloot doorstond depressie en had relatieproblemen'

Duitse kranten spitten in het privéleven van de co-piloot van de verongelukte Germanwings-vlucht. Andreas Lubitz zou depressief geweest zijn, zegt correspondent Jeroen Wollaars. Hij zou anderhalf jaar onder psychiatrische behandeling hebben gestaan. Dat schrijft de Duitse krant Bild. "Hij was in die periode officieel ongeschikt om te vliegen. Volgens de krant zou die depressie zijn vermeld in zijn vliegdossier", zegt Wollaars.

"Daarnaast zou hij de afgelopen periode in een relatiecrisis hebben gezeten. Daar zou het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Openbaar Ministerie in Düsseldorf, zich nu nog specifieker op richten."

In Duitsland worden ook kanttekeningen geplaatst bij de snelle conclusies van de Franse autoriteiten, vertelt Wollaars. "Sommigen vragen zich af hoe ze nu al zeker kunnen weten dat het zelfmoord was. Hoe wist Lubitz bijvoorbeeld dat een piloot op zo'n korte vlucht van twee uur naar het toilet zou gaan. Dat is ongebruikelijk."

Bejaarde vijf dagen dood in zorgcomplex

Een bejaardencomplex in Tilburg is er pas na vijf dagen achtergekomen dat een van de bewoners was overleden, meldt Omroep Brabant. Een buurman waarschuwde de receptie al toen de man van 85 twee dagen niet bij de lunch was aangeschoven. Maar het duurde nog dagen voordat het personeel in zijn woning ging kijken en hem dood in zijn stoel vond.

Het zorgcomplex onderzoekt waarom het zo lang duurde voordat ze erachter kwamen.

Kluivert geeft eerste training op Curaçao

Patrick Kluivert geeft aanwijzingen tijdens de eerste training onder zijn leiding van het nationaal elftal van Curaçao

Morgen leidt Patrick Kluivert zijn eerste wedstrijd als 'adviseur' van Curaçao. In de WK-kwalificatiereeks is Montserrat dan de tegenstander in Willemstad. Gisteren gaf Kluivert zijn eerste training aan het nationale elftal van Curaçao.

Officieel is Kluivert geen bondscoach, maar adviseur.

Om 11.58 uur weer loeiende sirenes

Politiemensen zetten in het hele land een minuut lang hun sirenes aan, als protest tegen de in hun ogen 'schraperige' cao-voorstellen

Vandaag laten agenten opnieuw de sirenes loeien van hun auto of motor. Ze eisen een betere CAO en meer geld. Vorige week gingen hun sirenes al een minuut af, vanmiddag om 11.58 uur wordt dat twee minuten.

Elke week komt er een minuut bij, tot een maximum van tien minuten, zolang er geen goed CAO-bod is.

Negentien mensen gewond door brand New York

Door de brand in vier flats in Manhattan, New York, zijn negentien mensen gewond geraakt, van wie vier ernstig. Drie van de vier appartementencomplexen zijn ingestort.

Volgens de burgemeester is een gasexplosie waarschijnlijk de oorzaak; op het moment van de explosie waren er gaswerkzaamheden aan de gang in een van de panden. Na de explosie brak brand uit.

ABN Amro na de zomer terug naar de beurs

ABN Amro gaat waarschijnlijk na de zomer weer naar de beurs. Zeven jaar geleden werd de bijna failliete bank door de Nederlandse regering gered door de hele handel op te kopen. Nu lijkt ABN gezond genoeg om weer te verkopen. De regering hoopt er 15 miljard euro voor te krijgen.