NOS Nieuws

Dijsselbloem stelt besluit beursgang ABN Amro uit

Dijsselbloem: geen ruzie, wel verschil van mening met Zalm

Minister Dijsselbloem van Financiën stelt het besluit over de verkoop van ABN Amro uit. De bewindsman schrijft aan de Tweede Kamer dat hij de verkoop van de genationaliseerde bank opschort vanwege de commotie over de salarisverhogingen voor de top van de bank.

Dijsselbloem heeft hierover veel vragen gekregen van Kamerleden en "in het licht hiervan" neemt hij nu nog geen besluit. Hij is zelf ook niet blij met de salarisverhoging.

Voor het begin van de ministerraad zei Dijsselbloem dat nu "rust en vertrouwen" nodig zijn en dat de vertraging bij de verkoop hopelijk niet lang gaat duren. Hij vindt het correct om eerst de vragen uit de Kamer te beantwoorden en er een debat over te voeren. "Dan zien we daarna weer verder."

Meningsverschil

Eerder wilde de minister deze maand bekendmaken dat de bank weer naar de beurs gaat. Volgens Dijsselbloem komt het kabinet niet terug van het principebesluit over de beursgang, maar gaat het om de timing. Dijsselbloem zei dat hij geen ruzie heeft met ABN Amro-topman Zalm, maar wel "een meningsverschil over de vraag of dit een verstandig besluit was".

ABN Amro zegt in een reactie dat "de timing voor een eventuele beursgang aan de minister is." De bank krijgt meer vragen van klanten binnen dan normaal over de beloning van de bestuurders. "Er zijn ook klanten die opzeggen. Hoeveel weten we niet, er zijn altijd klanten die weggaan en nieuwe klanten die erbij komen. Het is te vroeg voor een beeld."

Woedend

Vorige week werd duidelijk dat de top van de bank in 2014 een salarisverhoging van 17 procent heeft gekregen. De Kamer reageerde daar woedend op. De minister herhaalde vandaag dat de loonsverhoging voor de top juridisch door de beugel kan. Maar volgens hem is het een kwestie van "moraliteit" of je de verhoging verantwoord vindt in relatie tot de medewerkers die op de nullijn staan en tot de duizenden mensen die hun baan hebben verloren. "Of de topmensen zelf nog conclusies trekken uit de maatschappelijke en politieke kritiek, dat is aan hen."

Dijsselbloem liet daarop weten dat ook hij de salarisverhoging betreurde, maar er niets aan kon veranderen.

In 2008 werd ABN Amro genationaliseerd om de bank te behoeden voor de ondergang. De staat hoopt 15 miljard euro op te halen met de verkoop van ABN-Amro, minder dan de helft van wat de overname de staat kost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl