NOS Nieuws

Kamer woedend over salarisverhoging ABN-top

Nijboer (PvdA): hoe kan ABN dit verantwoorden?

De Tweede Kamer is woedend over de salarisverhoging bij de top van ABN Amro. SP-Kamerlid Merkies sprak in het vragenuur van "een schaamteloze zelfverrijking over de ruggen van de bevolking en het personeel van de bank".

Ook de coalitiepartijen VVD en PvdA vinden het een gênante vertoning. PvdA'er Nijboer zei niet te kunnen begrijpen "hoe je zo'n besluit voor jezelf kunt verdedigen".

Bankierseed

Aukje de Vries van de VVD wees op de bankierseed "die de top van ABN Amro toch ook moet hebben afgelegd". Daarin staat onder meer dat bankiers zich zullen inspannen om het vertrouwen in het bankwezen te behouden en te bevorderen.

"Wat heeft die eed nog voor zin?", wilde zij van minister Dijsselbloem weten. Hij antwoordde dat de eed in elk geval een morele lading heeft "waardoor we ze er toch weer elke keer op kunnen aanspreken".

Verwerpelijk

Verder herhaalde Dijsselbloem wat hij vrijdag al zei: dat de salarisverhoging bij de bank voortvloeit uit een wetswijziging uit 2012 waarmee zijn voorganger en de Tweede Kamer hebben ingestemd.

Dijsselbloem noemde de salarisverhoging moreel verwerpelijk en een verkeerd signaal naar de samenleving. "Maar ik kan niet met terugwerkende kracht de wettelijke beperkingen verscherpen."

Overstappers

Voor banken met een duurzaam imago is de ophef over de topinkomens van bankiers in ieder geval een meevaller. Gisteren meldde Triodos een verhoogd aantal overstappers te zien.

ASN meldt vandaag ook dat het aantal nieuwe klanten significant hoger is dan in een gemiddelde week. Die bank verwelkomde afgelopen week meer dan duizend nieuwe klanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl