liveblog

De stroom

liveblog gesloten

Grote verrassing voor Apple-fans

Want: het Amerikaanse technologiebedrijf is niet zoals het verhaal gaat opgericht in een garage in Los Altos, Californië. Een van de oprichters van Apple, Steve Wozniak, geeft nu toe dat het om een mythe gaat. In Jobs' garage werd helemaal niks bedacht, ontworpen of gemaakt. Het was volgens Wozniak gewoon een plek waar de vrienden zich thuis voelden.

Man verscheurt foto koning; scoort 3 jaar cel

In Bahrein is Zainab al-Khawaja, een bekende mensenrechtenactiviste, veroordeeld tot drie jaar cel voor het verscheuren van een foto van koning Hamad. Ook moet ze een boete van ruim 6400 euro betalen. Ze krijgt de straf omdat ze 'de koning heeft beledigd'.

Khawaja komt uit een gezin van non-conformisten. Haar vader zit een levenslange celstraf uit voor zijn rol bij een opstand in 2011 en haar zus werd eerder deze week veroordeeld voor het belagen van een agent. Drie gezinsleden in de cel dus.

Hoe komt het dat een liedje in je hoofd blijft hangen?

De hele dag dat ene liedje in je hoofd? Als je altijd al hebt willen weten hoe dat komt: hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing van de Universiteit van Amsterdam legt het in een paar minuten voor je uit.

'Libanon heeft dochter en ex-vrouw van IS-leider'

DNA-testen hebben uitgewezen dat Libanon toch de dochter van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in bewaring heeft. Dat zegt althans de Libanese minister van Binnenlandse zaken volgens BBC. Haar moeder, Saja al-Dulaimi, die ook vastzit, zou de ex-vrouw van Baghdadi zijn. Zes jaar geleden zou ze drie maanden met Baghdadi getrouwd zijn geweest en kreeg ze een dochter van hem. Nu is ze getrouwd met een Palestijn.

Steeds meer telefoon- en internetverbindingen afgetapt

Bits of Freedom heeft na een Wob-verzoek ontdekt dat de overheid steeds meer telefoon- en internetverbindingen aftapt. Vergeleken met 2012 werden in 2013 zeven procent meer IP-adressen afgetapt. Een behoorlijke stijging noemt Bits of Freedom het.

Het ministerie van Veiligheid publiceert ieder jaar een overzicht van het aantal afgetapte nummers en internetverbindingen. Normaal gesproken in een losse brief. Maar dit jaar waren de cijfers verstopt in een lijst vragen en antwoorden over het jaarverslag van het ministerie.

Lage olieprijs maakt banken bezorgd en automobilisten blij

De Europese Centrale Bank maakt zich zorgen over de lage olieprijs. Die daalde afgelopen maand opnieuw. Het is uiteindelijk niet goed voor de economie, omdat de prijzen dan te langzaam stijgen zeggen ze. Automobilisten zijn er maar wat blij, zeker als je tankstation ook nog 's stunt met de prijs. Aan de pomp in Ede waren ze vandaag bijna 20 cent per liter goedkoper uit op de toch al goedkope benzine.

Het leek de perfecte misdaad. En toen ging het mis.

François Chamorro is een fan van Napoleon en militaire strategieen. Hij pleegt de perfecte misdaad, maar maakt op het eind toch een strategische misser.

Voor het hele verhaal over Chamorro, luister naar het interview met correspondent in Frankrijk, Ron Linker.

Zwarte Sint in Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal heeft vanavond in de laatste aflevering een zwarte Sinterklaas met grijze krullen geïntroduceerd. De echte Sinterklaas reed weg op een zwart paard; naast hem reed Opa Piet, verkleed als Sinterklaas op een wit paard.

Zwarte Sint met grijze krullen in Sinterklaasjournaal

Beelden van de op de klippen gelopen Volvo Ocean Race-boot

De eerste beelden zijn er van de crash en de redding van het Deense zeilschip dat zaterdag tijdens de Volvo Ocean Race op de klippen liep ter hoogte van Madagaskar. Beide roerbladen sneuvelden en de bemanning moest zich uren lang vastklampen aan de boot. Wat er precies mis ging is nog onbekend, maar hier zijn alvast de eerste beelden.

Eerste beelden van Vestas

Oekraïense smederij bouwt provisorische kachels voor het leger

Officieel gaat morgen de wapenstilstand tussen het Oekraïense leger en de separatisten van start. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle troepen zich direct zullen terugtrekken. Bekijk hoe een smederij provisorische kachels bouwt om het Oekraïense leger warm te houden, nu de winter voor de deur staat.

We leven in een periode dat iedereen moet helpen. Anders zijn we er straks niet meer. Als we niet winnen, zal het niet beter worden.

Oekraïense smid

Noodverordening na vrijlating Bandidos-baas

In Nieuwstadt, in Limburg, geldt een noodverordening vanwege de vrijlating van een Bandidos-leider. De president van de Limburgse afdeling van de motorclub komt morgen op vrije voeten. De politie houdt z'n straat met camera's in de gaten en gaat vaker patrouilleren. De clubbaas zat vast voor wapen- en drugsbezit, maar hij komt eerder vrij vanwege goed gedrag. Vorig jaar werden er nog twee aanslagen gepleegd op het huis van de leider.

Halfords is niet meer

Nog meer slecht bedrijfsnieuws: de meeste winkels van Halfords gaan sluiten. De winkelketen voor auto- en fietsaccessoires maakt geen doorstart en daarmee valt voor ruim honderd filialen het doek. Halfords heeft in Nederland 130 filialen, waarvan er 28 door franchisenemers worden gerund. Die winkels vallen buiten het faillissement.

Halfords

Modemerk Mexx is bankroet

De rechter heeft vanmiddag het faillissement van Mexx uitgesproken, dat schrijft het Financieele Dagblad. Er wordt nog gekeken of een doorstart mogelijk is.

De winkelketen heeft meer dan 300 winkels in vijftig landen. Die blijven voorlopig open.

EK vrouwenvoetbal komt definitief naar Nederland

Vreugde bij de Nederlandse voetbalvrouwen na plaatsing voor het WK

Nederland gaat het EK voetbal voor vrouwen in 2017 organiseren. Dat heeft de UEFA zojuist besloten. De keuze voor Nederland is geen verrassing, want er hadden zich geen andere landen aangemeld.

Wil moeder armpje van zoon opeten?

Een 24-jarige vrouw heeft in de Chinese stad Shenzhen stukjes van haar pasgeboren baby opgegeten, meldt RTLEC. Ze zette drie dagen na de geboorte haar tanden in het armpje van de jongen. De moeder zou zich pas gewonnen hebben gegeven nadat ze was verdoofd. Waarom de moeder haar zoon aanviel, is onbekend.

Het is de vraag of het kind volledig zal herstellen van zijn verwondingen

Zwangere Britse alcoholist niet strafbaar

Een Britse vrouw die tijdens haar zwangerschap extreem veel gedronken heeft - dagelijks acht glazen bier en een halve fles wodka - is niet strafbaar. Haar gehandicapte dochter had haar aangeklaagd. Het Hof van Beroep in Londen besloot dat een foetus niet kan worden gezien als een zelfstandig individu en dus niet die rechten heeft. Als dat wel zo zou zijn, zouden vrouwen ook aangeklaagd kunnen worden voor bijvoorbeeld het eten van een rauw ei tijdens de zwangerschap.

'Broer Badr Hari half jaar de cel in'

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de broer van kickbokser Badr Hari een half jaar de cel in. Yassine Hari heeft volgens het OM als getuige onder ede gelogen in een strafzaak tegen zijn broer. Daarmee zou hij meeneid hebben gepleegd. Badr Hari stond vorig jaar terecht voor verscheidene geweldsdelicten.

'Privacy van kinderen niet goed beschermd'

Gesteggel over basisscholen die privégegevens van kinderen doorspelen aan bedrijven. Is dat nu wel of niet volgens de wet? Ja dat mag, schrijft staatssecretaris Dekker vandaag in een brief aan de Kamer. Het mag als het noodzakelijk is voor het onderwijsproces, zegt hij.

Experts hebben hier kritiek op. Volgens Hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne heeft het er alle schijn van dat de wet wordt overtreden. "Dat zowel de scholen al de ouders niet weten wat de uitgevers met de leerprestatie- en persoonsgegevens van kinderen doen, doet me vermoeden dat aan de informatieplicht aan ouders niet is voldaan", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Bende opgerold voor stelen vrachtwagens inclusief lading

Vijf mensen zijn opgepakt voor het stelen van vrachtwagens en hun lading. De verdachten boden zich namens een transportbedrijf aan om ladingen af te leveren bij klanten, maar gingen er vervolgens vandoor met zowel de trekkers en opleggers als de ladingen.

De totale waarde van de gestolen ladingen is zo'n 240.000 euro. Een deel is teruggevonden. Het gaat om onder meer roldeuren, pallets bier en een partij hout. Het Openbaar Ministerie wil het geld dat de verdachten hebben verdiend met de diefstal terug. Daarom is nu alvast beslag gelegd op verschillende luxe goederen, waaronder twee speedboten, een sportauto en dure horloges.

Trijntje onthult songfestivallied

Nog zeven nachtjes slapen en dan is het zover. Trijntje Oosterhuis onthult op 11 december op het liedje waarmee ze hoge ogen wil gaan gooien op het Eurovisiesongfestival. Dat zal gebeuren in het programma Gouden Uren op NPO Radio 2. Een beetje eng vindt ze het wel. Trijntje: "Na de goede optredens en resultaten van Anouk en The Common Linnets de afgelopen twee jaar is dat natuurlijk extra spannend, maar ook heel leuk."

Katholieke kerk hervormt, op financieel vlak dan

Een financiële meevaller voor de Paus. De ondoorzichtige boekhouding van het Vaticaan moet transparanter en wordt daarom hervormd. Bij die bezigheden zijn nu honderden miljoenen ontdekt die eerder niet op de balansen te vinden waren. Dat zegt kardinaal George Pell, de belangrijkste financiële man binnen de katholieke kerk. Of dit gewoon fraude is, of onzorgvuldigheid, of iets anders laat hij in het midden.

A Church for the poor should not be poorly managed.

Australische kardinaal Pell, verantwoordelijk voor de financiele hervorming.

Plastic tasjes in de ban?

Als het aan staatssecretaris Mansveld van Milieu ligt komt er binnen een jaar een verbod op plastic tasjes. Eigenlijk wilde ze zo'n verbod via Europese wetgeving regelen, maar dat duurt de PvdA te lang. Coalitiepartner VVD is niet blij met het besluit en wil nadere uitleg. Of het verbod er gaat komen is dus nog niet zeker. Ook gaat Mansveld nog verder onderzoeken welke plastic tasjes precies verboden moeten worden.

Lancering Orion afgeblazen

De NASA probeerde de Orion-capsule sinds 13.05 uur de lucht in te krijgen, maar het wilde niet echt lukken. Er stond te veel wind en er waren technische problemen, dus werd de lancering afgeblazen. Morgen wordt een nieuwe poging ondernomen een testvlucht met de capsule te maken.

De Delta IV-raket met de Orion-capsule op Cape Canaveral

Smartshops bieden heroïnetesten aan

In zeker dertig smartshops in Amsterdam kan je vanaf vrijdag testen kopen die aantonen of gekochte drugs witte heroïne bevatten. De testen kosten twee euro per stuk en moeten voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen door het gebruik van de harddrugs. Ook zijn er speciale teams op straat die de testen verkopen. Als er sprake is van heroïne, dan wordt verzocht contact op te nemen met de GGD. Zo hoopt de gemeente de dealer te kunnen opsporen.

'Doe er nog maar één'

Dat zou je in Amsterdamse kroegen zomaar eens ná 6 uur 's ochtends kunnen horen. Vanaf 1 juli 2015 mogen 26 nachtzaken op het Rembrandtplein en het Leidseplein in het weekend namelijk twee uur langer openblijven. Tot 8 uur mag daar dan het laatste biertje getapt worden. 60 andere zaken mogen op vrijdag en zaterdag door tot 6 uur, waar ze eerst om 4 uur moesten sluiten.

Horecaondernemers en de gemeente willen niet dat de late feestjes uit de hand lopen. Ze hebben toegezegd zich extra in te spannen om overlast tegen te gaan. De langere openingstijden gelden in eerste instantie voor drie jaar.

Russische atletiekbond ontkent doping

De Russische atletiekbond ontkent de dopingonthullingen die gisteravond te zien waren in een documentaire op de Duits televisiezender ARD.

Het zijn stuk voor stuk leugens

Bondsdirecteur Valentin Balachnitsjev

Het Russische antidopingbureau RUSADA, waarvan in de docu wordt gezegd dat het positieve dopingtests expres kwijtraakte, weerspreekt de beschuldigingen ook. "Ze hebben geen enkel feit of document dat de beschuldigingen ondersteunt", zei directeur Nikita Kamajev tegenover persbureau R-Sport.

Poetin: lalala, roebels

President Poetin heeft in een toespraak rijke Russen in het buitenland gevraagd om hun geld weer op Russische banken te zetten, ook als het om zwart geld gaat.

Poetins oproep komt niet uit het niets: het gaat slecht met de Russische economie. Dat komt onder meer door de lage olieprijs en westerse sancties tegen de Russen.

Correspondent David-Jan Godfroid over de speech van Poetin

Al-Qaida dreigt Amerikaanse gijzelaar te doden

De terreurgroep al-Qaida in Jemen dreigt een Amerikaanse gijzelaar te doden. Het gaat om fotograaf Luke Somers. In een filmpje van al-Qaida doet hij zelf een oproep om zijn leven te redden. Een woordvoerder van al-Qaida zegt in de video dat de Amerikaanse regering tegemoet moet komen aan 'de eisen.' Welke eisen dat zijn, zou de Amerikaanse regering zelf weten.

Lancering Orion uitgesteld

De Orion-capsule is nog niet de lucht in. Het ruimtevaartuig kon eerst niet opstijgen omdat een boot te dicht bij de installatie voer, vervolgens kwamen er technische problemen en inmiddels is de lancering door de harde wind wederom uitgesteld.

De lancering is te volgen via onze livestream.

Jihadverdachten komen niet vrij

Drie hoofdverdachten in het onderzoek naar ronselen voor de jihad blijven vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Ze worden door het OM gezien als kernleden van het Haagse jihadistische netwerk dat onder meer actief was in de Schilderswijk.

Ook maken ze volgens het OM deel uit van een terroristische organisatie. Volgens de rechters zal de maatschappij het niet begrijpen als de drie vrijkomen. De vrees voor herhaling is volgens de rechtbank gegrond, bijvoorbeeld door de overtuigingen van de drie verdachten. De vierde verdachte wordt voorlopig wel vrijgelaten, omdat hij een relatief kleine rol heeft gespeeld. Ook heeft hij psychische problemen.

Verdachte Azzedine C. afgelopen maandag tijdens een pro-formazitting

Een peuter uit Polen overleeft nacht in vrieskou

Een Pools jongetje van twee heeft een nacht in de vrieskou overleeft. De peuter logeerde bij zijn oma, maar kreeg heimwee, en liep in zijn pyjama en op sokken het huis uit. Buiten was het 7 graden onder nul.

In de ochtend werd hij gevonden en naar het ziekenhuis gebracht: een levenloos lichaampje, zijn hart klopte nog maar drie keer per minuut, en zijn lichaamstemperatuur was teruggezakt naar 12 graden. Na een paar dagen in coma kwam 'ie uiteindelijk toch bij. Of hij er blijvende hersenschade aan overhoudt, is nog de vraag, maar volgens een arts is het al een wonder dat het kind nog leeft.

Een kind dat al in de volgende wereld was, is teruggekeerd naar de wereld van de levenden.

Arts Janusz Skalski

Dit zijn ze: de Bondgirl en -schurk

De naam van de nieuwe Bondfilm is bekend: Spectre (schrikbeeld). Daniel Craig zal in de nieuwe spionagekraker wederom de rol van James Bond op zich nemen. Spannender was de vraag wie de traditionele Bondgirl zou spelen. Er werden twee dames aangewezen: de 29-jarige Française Léa Seydoux en de 50-jarige Italiaanse Monica Bellucci.

Léa Seydoux en Monica Bellucci

De grote schurk wordt gespeeld door de 58-jarige Oostenrijker Christoph Waltz.

Christoph Waltz

De film is opgenomen in Oostenrijk, Londen, Mexico-Stad, Rome en Tanger en komt in oktober 2015 uit. The Guardian volgde alle onthullingen in een vrij briljante liveblog.

Live: Orion kiest het luchtruim

Hij staat in de startblokken: het onbemande ruimtevaartuig Orion. De splinternieuwe ruimtecapsule maakt vandaag een testvlucht. Het paradepaardje van NASA wordt gelanceerd in Florida, waarna het toestel na twee rondjes om de aarde in de Grote Oceaan zou moeten landen. NASA hoopt dat het toestel in de toekomst mensen naar Mars kan gaan vervoeren.

De lancering is te volgen via onze livestream.

Koning reikt Willems-Orde uit

Met een klap op de schouder werd majoor Gijs Tuinman zojuist door koning Willem-Alexander tot ridder geslagen. Op het Binnenhof in Den Haag ontving Tuinman de Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding van ons land. Tuinman kreeg 'm voor zijn heldhaftige optreden in Afghanistan. In 2009 bracht hij daar samen met een collega de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt in veiligheid. Van de Rijdt overleed later alsnog aan zijn verwondingen.

Het doet me heel veel dat zijn familie hier vandaag aanwezig is. Dat soort dingen schieten nu wel door je hoofd.

Gijs Tuinman
Gijs Tuinman ontvangt de Willems-Orde

Anti-flits Facebook mag niet in Frankrijk

In Frankrijk runnen 15 jongens al een tijdje een Facebookpagina waarop ze aangaven waar er in de regio Aveyron geflitst werd. En dat mag niet, oordeelde de rechter vandaag. De flitsspeurders moeten een maand lang hun rijbewijs inleveren. Acht van hen werden ook beschuldigd van het beledigen van ambtenaren in functie, omdat ze op hun Facebookpagina agenten voor rotte vis uitmaakten. Van die aanklacht zijn ze vrijgesproken.

Jongen die straatmuzikant Zwolle doodstak tot vrijdag vast

De 17-jarige jongen die dinsdagavond een Bulgaarse straatmuzikant doodstak in Zwolle, blijft in elk geval tot vrijdag vast. Die dag wordt besloten of hij nog langer in de cel moet blijven zitten.

Zo'n 25 tot 30 mensen hebben de fatale steek gezien. De politie wil al die getuigen horen, maar heeft nog niet iedereen te pakken gekregen.

Nederlandse films centraal op festival India

Alles is Liefde, Toscaanse Bruiloft, Valentino, Smoorverliefd, Shocking Blue en Het Leven uit een Dag; allemaal films die vanaf 18 december te zien zin op het Chennai International Film Festival in India. Ze worden vertoond onder de noemer 'Dutch Romantic Films'. Het filmfestival werkt hiervoor samen met EYE International.

Australische nabestaande spannen rechtszaak MH17 aan

Australische nabestaanden van de ramp met de MH17 gaan een rechtszaak aanspannen. Vijf families hebben een advocaat in de armen genomen. Rusland, Oekraïne, Maleisië en de vliegtuigmaatschappij Malaysia Airlines worden aangeklaagd.

De advocaat wil dat dat families antwoord krijgen op hun vragen en dat ze een schadevergoeding krijgen. Hij stond ooit ook nabestaanden bij van de vliegramp in het Schotse Lockerbie; die kregen toen een schadevergoeding van 3,2 miljard dollar. De nabestaanden van MH17 verdienen volgens hem dezelfde compensatie.

Alle gewonden Haaksbergen uit ziekenhuis

Alle gewonden van het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen eind september hebben het ziekenhuis verlaten. Een deel van hen is opgenomen in revalidatiecentra, de anderen zijn weer thuis. Bij het ongeluk kwamen 3 mensen om het leven en raakten 23 mensen gewond. Politie, justitie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoeken het ongeluk. nog Waarschijnlijk gaat het niet lukken om voor het eind van het jaar klaar te zijn.

Overleden baby gevonden in Alkmaar

In een park in Alkmaar is een babylijkje gevonden door een voorbijganger. Het kindje was waarschijnlijk nog maar net geboren. Op dit moment zijn twintig rechercheurs bezig met het onderzoeken van de zaak. De politie roept mensen die meer informatie hebben over de zaak contact op te nemen via 0900 88 44 of anoniem via 0800 7000.

De iPhone die altijd weer op zijn pootjes terecht komt

Staat de schrik je ook altijd in de ogen als je iPhone weer op de grond valt? Binnenkort is dat misschien niet meer nodig. Apple heeft namelijk een patent aangevraagd op een mechanisme dat ervoor zorgt dat je vallende iPhone tijdens de val draait. Hierdoor zal het toestel altijd op een 'sterke' plek landen, waardoor je scherm en camera heel blijven.

Een telefoon op zijn pootjes laten landen als een kat, hoe werkt dat? Door de bewegingssensor die in je telefoon zit, heeft je iPhone door dat hij valt. Door ingewikkelde berekeningen bepaalt hij vervolgens hoe hij via een ingebouwd motortje moet draaien om goed neer te komen.

Dat Apple een patent heeft aangevraagd op het mechanisme wil overigens niet zeggen dat je binnenkort ook echt je telefoon met een gerust hart kan laten vallen. Apple vraagt namelijk wel vaker patenten aan op functies waar we later niks meer van horen.

Mystery guests sporen illegalen partyboten op

In Amsterdam gaan sinds de zomer ambtenaren undercover aan boord bij verdachte feestboten. En dat is zo succesvol dat de gemeente heeft besloten ermee door te gaan. Er worden nu al verschillende middelen ingezet om illegale boten aan te pakken, maar dat blijft lastig.

Het is nog steedsmoeilijk om de boten zonder vergunning te bestraffen, maar ze worden nu wel gevonden.

De afschrikkende werking is groot en reders hebben verklaard dat ze een zeer merkbaar effect hebben ervaren van de inzet.

Amsterdamse wethouder Udo Koc

VS veilt Silk Road-bitcoins

Het Amerikaanse ministerie van justitie veilt 50.000 bitcoins. Die waren ooit van de mensen achter Silk Road, de illegale marktplaats voor drugs die vorig jaar werd gesloten. De huidige waarde is een slordige 19 miljoen dollar. In juni veilde de VS al 30.000 bitcoins.

Na de veiling heeft de overheid nog 94.000 bitcoins over.

Beelden: straatmuziekkant in elkaar getrapt in Amsterdam

Een 44-jarige straatmuziekkant uit Amsterdam liep net naar huis zijn geld te tellen toen hij in elkaar geslagen werd door veertien mannen. Ze wilden hem beroven van zijn geld, waarna ze hem begonnen te schoppen. Hij is knock-out gegaan en heeft zijn been op meerdere plekken gebroken. De daders zijn nog niet gepakt, maar het gevecht is wel vastgelegd op bewakingscamera's:

Agenten doodgeschoten bij gevechten in Tsjetsjenië

Hevige gevechten tussen rebellen en de politie in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Drie agenten werden doodgeschoten bij een checkpoint in de hoofdstad Grozny. Rebellen vluchtten daarna een gebouw in, waar later brand uitbrak.

Bond: alle details vanmiddag onthuld

Bond. James Bond. En meer: vandaag maakt Sony details over de 24ste film bekend, zoals de titel en wie de Bondgirl speelt. Dat gebeurt om 12.00 uur (Nederlandse tijd) vanuit de Pinewood Studios in Engeland. Hier kan je live meekijken. De opnames beginnen op maandag 8 december.

Tacloban zet zich schrap voor nieuwe orkaan

Met de rampzalige gevolgen van de orkaan Haiyan nog vers in het geheugen, maken de inwoners van de Filipijnse stad Tacloban zich op voor de komst van een nieuwe orkaan. Hagupit komt zaterdag aan land in de oostelijke provincie Samar, waarschijnlijk als een storm uit de zwaarste categorie.

Iedereen probeert nog wat levensmiddelen in te slaan

De autoriteiten hebben uit voorzorg de scholen en lokale overheidsgebouwen gesloten.

Nederlandse Dopingautoriteit geschokt over doping Rusland

De Nederlandse Dopingautoriteit heeft geschokt gereageerd op de Duitse documentaire over de Russische sportwereld. Uit de film blijkt dat er een dopingcultuur heerst waarbij bondscoaches, sportbonden en zelfs de Russische regering betrokken zijn. Ook de internationale atletiekfederatie zou betrokken zijn bij het wegmoffelen van positieve dopingtesten. Onbegrijpelijk, vindt directeur Ram van de Dopingautoriteit:

Gesprek met Herman Ram in Nieuwsuur

Ook het internationale antidopingbureau WADA heeft onthutst gereageerd. De organisatie noemt het ongelooflijk schokkend en een buitengewoon alarmerende situatie.

Wereldbeker Berlijn rechtstreeks te volgen op NOS.nl

Kjeld Nuis verzamelde in Obihiro en Seoul vier medailles

Komend weekend strijkt het schaatspeloton neer in Berlijn voor de derde wereldbeker van dit seizoen. Na de wedstrijden in Obihiro (Japan) en Seoul (Zuid-Korea) wordt er drie dagen geschaatst op het ijs van het Berliner Sportforum. Alle afstanden worden rechtstreeks uitgezonden op NOS.nl.

Sven Kramer en Wouter Olde Heuvel slaan het toernooi in Berlijn over. Hier vind je het programma.

We gaan minder op vakantie

Je zou het niet denken als je een dagje op Schiphol rondloopt, maar Nederlanders gingen opnieuw minder op vakantie. We boekten dit jaar 35 miljoen keer een vakantie, vorig jaar was dat nog 35,5 miljoen keer. Dat is een daling van 1,5 procent, zegt deze onderzoeker: "De belangrijkste reden is toch wel de economie. Er is al drie à vier jaar sprake van koopkrachtdaling en daar krijgt de vakantiemarkt ook last van".

De belangrijkste reden is toch wel de economie.

Directeur Kees van der Most van NBTC-NIPO Research

UberPOP nu ook in Rotterdam en Den Haag

De omstreden taxidienst UberPOP is vanaf vandaag ook beschikbaar in Rotterdam en Den Haag. Via UberPOP kan iedereen met een eigen auto, klanten vervoeren. Het is veel goedkoper dan een officiële taxirit. De overheid noemt het illegaal, omdat de chauffeurs niet aan de taxiwet voldoen. Volgens Uber gaat het om liften tegen betaling. In Amsterdam is de dienst al een tijdje actief. Volgende week bepaalt de rechter of UberPOP mag of niet.