Verdachte Azzedine C. afgelopen maandag tijdens een pro-formazitting
NOS Nieuws

Jihadverdachten komen niet vrij

Drie van de hoofdverdachten in het onderzoek naar ronselen voor de jihad blijven vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Volgens de rechters zal de maatschappij het niet begrijpen als de drie vrijkomen. Een vierde verdachte wordt voorlopig wel vrijgelaten.

De vrees voor herhaling is volgens de rechtbank bij de drie verdachten gegrond. Ze spelen volgens het OM een prominente rol in het jihadistisch netwerk.

Azzedine C., Rudolph H. en Oussama C. worden door het OM gezien als kernleden van het Haagse netwerk dat onder meer actief was in de Schilderswijk. Ze worden verdacht van opruiing of ronselen voor de jihad en maken volgens het OM deel uit van een terroristische organisatie.

Psychische problemen

Hicham el O. speelde een kleinere rol. Hij zou zelf hebben deelgenomen aan de strijd in Syrië. De rechtbank besloot hem desondanks voorlopig vrij te laten. Er is geen vrees voor herhaling.

Sinds zijn terugkeer in september 2013 lijkt El O. afstand te hebben genomen van de jihadisten, zegt de rechtbank. Bovendien heeft hij zware psychische problemen.

Begin 2015

De vier jihadverdachten stonden maandag pro forma terecht. Hun advocaten vroegen de rechter toen hen vrij te laten in afwachting van het proces, dat gepland staat voor begin volgend jaar. Het Openbaar Ministerie denkt er twee weken voor nodig te hebben.

In totaal zijn er in het onderzoek 'Context' zeventien verdachten. Behalve de vier die deze week voor de rechter moesten komen zijn er nog drie verdachten die zijn aangehouden maar al eerder weer zijn vrijgelaten. Tien verdachten zijn in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl