Klokkenluiders onthullen Russische dopingcultuur
Er heerst een dopingcultuur in de Russische sportwereld. Eén waarbij bondscoaches, sportbonden, het antidopingbureau en zelfs de Russische regering betrokken zijn. Ook de internationale atletiekfederatie IAAF speelt een dubieuze rol. De bond zou betrokken zijn bij het wegmoffelen van positieve dopingtesten.
Dit alles blijkt uit een documentaire die de Duitse zender ARD woensdag uitzond.
In Geheimsache Doping, wie Rusland seine Sieger macht spreekt onderzoeksjournalist Hajo Seppelt met klokkenluiders uit de Russische atletiekwereld. Zij onthullen een dopingnetwerk dat zijn weerga niet kent. Waarin niet alleen dopinggebruik de normaalste gang van zaken is, maar ook omkoping en corruptie aan de orde van de dag zijn.
Omkoping via IAAF
Het meest schrijnende voorbeeld wordt gegeven door de Russische topatlete Lilia Sjoboechova, voormalig winnares van de marathons van Chicago en Londen. Zij vertoonde verdachte bloedwaarden in de periode 2009 tot 2011. Om deze waarden niet aan het licht te laten komen, moest ze de Russische bondscoach Alexei Melnikov 150.000 euro betalen. Dit deed zij in januari 2012.
Vlak voor de Spelen, in juni 2012, werd haar zaak ook via het IAAF aangekaart. Wederom werd ze benaderd om geld over te maken om te verhullen dat ze doping gebruikte. Doping die ze nota bene verkreeg via de Russische atletiekbond. Ze maakte nog eens 300.000 euro over.
In de documentaire vertelt een anonieme bron dat ook de internationale atletiekfederatie IAAF hierbij betrokken was. "Er wordt geld aangenomen bij de IAAF om positieve testen weg te moffelen." Toen Sjoboechova alsnog werd geschorst vanwege dopinggebruik, eiste zij bij Melnikov haar geld terug. Dat kreeg zij uitgekeerd via een bedrijf in Singapore. Uit papieren blijkt dat Valentin Balachnitsjev, bestuurslid van de IAAF, op zijn minst kennis had van de transactie. Dit wordt onder meer aangetoond via een intern IAAF-document.
DDR-praktijken
Documentairemaker Seppelt vergelijkt alle praktijken met die van de DDR, het voormalige Oost-Duitsland waarin de regering dopinggebruik stimuleerde. "De Russische staat ondersteunt het systeem. Ze testen zelfs de atleten voordat ze aan een competitie mee gaan doen. Alleen maar om ervoor te zorgen dat ze geen positieve controles zullen ondergaan."
In geen land wordt er vaker gecontroleerd op doping. Liefst 23.110 controles per jaar. Daarvan is 2,2% positief, oftewel 500 gevallen.
Uit die cijfers zou moeten blijken dat geen land strenger optreedt tegen doping, maar de cijfers verhullen slechts wat er werkelijk aan de hand is. Discuswerpster Jevgenia Petsjerina, zelf tot juli 2023 geschorst vanwege dopinggebruik, verklaart: "Zeker 99 procent van de atleten gebruikt doping. Je kan alles krijgen wat je wil." En het zou verstrekt worden door de bond.
Niet alleen atletiek
"Het is een wijdverbreid, illegaal en corrupt systeem", besluit Seppelt. "Onze focus ligt alleen nog op de atletiek, maar volgens onze bron van het Russische antidopingbureau gaat het zeker niet alleen om atletiek."