Luke Somers in de video
NOS Nieuws

Al-Qaida in Jemen dreigt Amerikaanse gijzelaar te doden

De terreurgroep al-Qaida in Jemen dreigt een Amerikaanse gijzelaar te doden. In een filmpje doet de gijzelaar, fotograaf Luke Somers, een oproep om zijn leven te redden.

Een woordvoerder van al-Qaida roept de Amerikaanse regering in de video op om binnen drie dagen tegemoet te komen aan de eisen. Welke dat zijn, wordt niet gezegd, maar volgens de woordvoerder weet Washington waar het om gaat.

De woordvoerder zegt dat de Amerikanen zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de moslimwereld. De VS helpen de regering van Jemen in de strijd tegen terrorisme, onder meer met luchtaanvallen op doelen van al-Qaida.

Domme actie

De al-Qaida-woordvoerder heeft het ook over Obama's "laatste domme actie", een mislukte operatie in Jemen om gijzelaars te bevrijden. Bij die actie op 25 november zouden zeven strijders om het leven zijn gekomen en werden acht gijzelaars gered. Het lukte echter niet om drie andere gijzelaars te bevrijden. Een van hen was mogelijk Luke Somers.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In de video zegt Somers dat zijn leven in gevaar is. "Als er iets voor me kan worden gedaan, laat dat dan alsjeblieft gebeuren", zegt hij. De 33-jarige Somers werd in september 2013 ontvoerd in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Hij werkte daar als fotojournalist.

De video is niet gedateerd, maar is vandaag opgemerkt door het instituut SITE, dat terroristische organisaties op internet volgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl