Goedemorgen

Wekdienst: El Chapo, visolie en de paus

Goedemorgen!

Er zijn wat wolken vandaag, maar de zon is er vanmiddag waarschijnlijk ook. Helaas vallen er daarnaast enkele buien.

Wat heb je gemist?

Mensen die een asielzoekerscentrum in de buurt krijgen, moeten kunnen zeggen wat ze daarvan vinden. Dat zegt de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij pleit voor inspraak via internet, burgerconferenties of loting.

Elf gevangenismedewerkers zijn opgepakt vanwege de spectaculaire ontsnapping van de Mexicaanse drugsbaas Joaquin Guzman, ook wel El Chapo genoemd. Ook de gevangenisdirecteur en de verantwoordelijke voor het gevangenisbeleid zijn gearresteerd. In totaal zitten nu twintig mensen vast.

Volgens de politie had El Chapo inside information en heeft hij hulp gehad van mensen die bij de gevangenis werkten. Hij ontsnapte afgelopen juni via een lange tunnel die vanuit zijn cel was gegraven. Hij is nog altijd spoorloos.

Slik je elke ochtend braaf een capsule met visolie? Het is maar de vraag of dat echt helpt, blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Science Magazine. Er is geen enkel bewijs dat de omega 3-vetten de westerse mens beschermt tegen een hartinfarct.

Bij de Inuit, de bewoners van Groenland en het noorden van Canada, werkt het wel. Zij blijken door de eeuwen heen een speciaal pakket genen te hebben ontwikkeld, waardoor ze vrijwel alleen maar vlees en vette vis kunnen eten zonder daar hartkwalen van te krijgen.

Verder vandaag

Toeristen in Havana nemen een selfie

Cuba maakt zich op voor een bezoekje van paus Franciscus. Hij blijft tot 22 september op het eiland, daarna reist hij door naar Amerika.

In Nederland wordt vandaag met een minuut stilte en een serie parachutesprongen (als het weer het toelaat) Operatie Market Garden herdacht. Die poging van de geallieerden om Nederland te bevrijden was in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het lukte de geallieerden uiteindelijk niet om de laatste brug bij Arnhem in te nemen, waardoor veel Nederlanders nog een hongerwinter moesten wachten op de bevrijding.

Deel artikel: