Kim Putters
NOS Nieuws

SCP-directeur: meer inspraak over komst vluchtelingen

Mensen die een opvangcentrum in de buurt krijgen, moeten snel de gelegenheid krijgen daarover hun mening te laten horen, zegt directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau in een interview in Trouw. "De besluiten worden niet altijd genomen door de mensen die ook de gevolgen dragen."

Volgens Putters worden veel emoties weggeredeneerd met cijfers. "Je moet voorkomen dat mensen gaan denken 'Wat maakt het ook allemaal uit? Mijn belang wordt toch niet gezien'."

Uit onderzoek van het SCP bleek eind vorig jaar dat 30 procent van de Nederlanders zich niet vertegenwoordigd voelt door de Haagse politiek.

Tijdsdruk

In de afgelopen week hebben gemeenten op stel en sprong noodopvang in sporthallen en tentenkampen georganiseerd voor duizenden vluchtelingen. De druk van de grote instroom van vluchtelingen was te groot om eerst inspraakprocedures te houden.

"Op volksvertegenwoordigers rust de zware taak iedereen erbij te betrekken, of je nou de grenzen wilt sluiten of enorme barmhartigheid toont", zegt Putters in Trouw.

Bij de Algemene Beschouwingen constateerde ook PVV-leider Geert Wilders een grote kloof tussen de Tweede Kamer en de bevolking als het om de vluchtelingen gaat. Wilders sprak daarbij van een "nepparlement".

Dat woord wil de SCP-directeur niet overnemen, zei hij eerder in het NPO-radioprogramma De Ochtend. " Politici doen hun uiterste best om het geluid van de samenleving te laten horen." Maar het probleem is, volgens Putters, dat ze daarbij procedures hanteren die al 200 jaar niet veranderd zijn.

Lange termijn

Hij pleit voor een andere, meer democratische aanpak als er - na het snel regelen van slaapplaatsen - moet worden besloten wat er op de langere termijn met vluchtelingen in Nederland gebeurt.

"We moeten op zoek naar methoden die voor iedereen begrijpelijk zijn: dat kan heel goed via internet, burgerconferenties of inspraak via loting. Bij bedrijven is de medezeggenschap vaak beter geregeld dan in de politiek. Als we iedereen erbij willen betrekken, moet het democratische proces dat al meer dan 150 jaar oud is echt gemoderniseerd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl