Kabeljauw
NOS Nieuws

Inuit-studie werpt ander licht op populaire visolie

Inuit, de bewoners van Groenland en het noorden van Canada, blijken door de eeuwen heen een speciaal pakket genen te hebben ontwikkeld waardoor ze vrijwel alleen maar vlees en vette vis kunnen eten zonder daar hartkwalen van te krijgen.

Dat gegeven werpt een ander licht op de rage bij Amerikanen en Europeanen om visolie in te nemen als voedselsupplement.

Uit recent onderzoek is geen enkel bewijs naar voren gekomen dat visolie (met omega 3-vetten) de westerse mens beschermt tegen een hartinfarct. Visolie werkt voor Inuit, maar mensen zonder eskimogenen kunnen er weleens niets aan hebben.

Melk

De ontdekking van het speciale genenpakket van de Inuit is gedaan door onderzoekers van Science Magazine. De conclusie dat die vondst iets zegt over het nutteloos innemen van visoliepillen wordt getrokken door The New York Times.

In het artikel in The New York Times wordt een vergelijking gemaakt met het feit dat sommige volken niet tegen melk kunnen. In Noord-Europa en Oost-Afrika hebben mensen altijd vee gehouden en zijn ze genetisch zo aangepast dat ze melk kunnen verteren. Veel Aziaten daarentegen kunnen geen melk verdragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl